Jiní důchodci

Horní hranice odchodu do důchodu se stále mění a ne zrovna ve prospěch pracujících. Paradoxně se po pár měsících lidé mění v otroky slevových akcí, nekonečných seriálů a vesnických drbů. Jako by neměli co na práci a čím se zabavit. To rozhodně není problém britského páru z Bromsgrove, který si našel koníček hned za domem.

Během svých cest po světě, na které se vydávali za poznáním nebo kvůli práci, sbírali květiny, rostliny a menší stromky, které postupně zasazovali na zahradu a tvořili tak jedinečnou oázu klidu, kde se snoubí flora z Etiopie, Číny, Brazílie i Nového Zélandu. Jejich dům je britskou klasikou - tradiční cihlový obklad, bílá okna a vjezd vysypaný drobnými kamínky. Málokdo by odhadl, co se ukrývá na druhé straně.

Svépomocí

Oslovení profesionála a zahradního architekta by bylo i na Brity dost drahé, a tak se rozhodli uskutečnit svoje představy bez pomoci. Od roku 2012 trávili každý den na zahradě a zvelebovali si svůj koutek klidu. Práce bylo mnohem víc, než by se mohlo zdát.

Museli vytvořit kaskády, vykopat cestičky a jezírka, dláždit, zasazovat, upravovat zavlažovací a světelný systém, bojovat se škůdci, vyrábět dekorace, sošky a zábradlí. S poslední rostlinou se usadili na lavičku, zhluboka vydechli a došlo jim, co si na sebe upletli za bič. Zahrada je jako dítě, o které musíte každý den pečovat. Rozhlédli se kolem sebe a tu viděli neposedné výhonky, jinde zase skomírající květy nebo listy bojující s plísní. Bez odhodlání věnovat jí všechen volný čas by si nemohli pohodu za domem dovolit. Už tak je vyšla na závratných 40 tisíc liber (1,3 milionu korun).