Mohou grilovat jen masožravci? Nesmysl!

Mohou grilovat jen masožravci? Nesmysl!

Grilovací období je konečně tady! Pusťme se tedy do toho a zkusme letos vyzkoušet i něco jiného. A vyvrátit například jeden mýtus, že grilovat mohou jen ti, kdo jedí maso!

Nejen pro vegetariány

Pro valnou většinu (zvláště mužské) populace grilování rovná se šťavnatá vepřová kotletka nebo půlka kuřete. Ženy si pak zase rády pochutnají na dietnější rybě. Grilování ale přece neznamená jen masové hody, výborně si můžeme pochutnat i při grilování bez masa. Grilovaná zelenina, ovoce či sýry potěší nejen labužníky, ale i vegetariány a v neposlední řadě děti, které mnohdy grilované maso odmítají. Vyzkoušejte naše tipy...

Od brambor až po lilky

Grilovat se dá v podstatě jakýkoli druh zeleniny. Nejčastěji bývají grilovány různobarevné papriky právě pro jejich pestrost i skvělou chuť a také okurky. Pro grilování se výborně hodí také brambory. Nakrájejte je spíše na tenčí kolečka, ať jsou hotovy dříve.

Chcete-li zachovat romantičnost brambor připravených v ohni, vhoďte malé rané brambory na kraj grilu do méně rozžhavených uhlíků. Brambory budou rychle hotové a báječně ovoněné dřevěným uhlím.

Pro grilování vřele doporučujeme i vynikající cukety a lilky – recept je jednoduchý. Stačí nakrájet lilky nebo cukety na kolečka a prosolit. Poté necháme asi dvě tři hodinky pod pokličkou odpočinout. Zelenina pustí vodu a nebude při úpravě hořknout. Poté přebytečnou vodu slijeme a můžeme též opláchnout sůl. Nyní stačí jen lehce zakápnout olivovým olejem a grilovat po obou stranách.

Mňam, plněná paprika

Lidé žijící na Balkánu jedí tuto pochoutku pravidelně a nemohou se jí nabažit. Příprava je přitom báječně jednoduchá. Zakoupíme si klasické zelené papriky s ostrou špičkou a balkánský sýr.

Papriky omyjeme, odřízneme stopku a zbavíme jadérek. Balkánský sýr mezitím nakrájíme na kostičky, můžeme přidat dle chuti trochu bylinek nebo čerstvou pažitku či petrželku. Nyní papriky naplníme směsí, lehce potřeme olivovým olejem a grilujeme zabalené do alobalu, aby nám směs nevytekla.

Sýry na gril patří!

Hitem posledních grilovacích sezon je grilovaný hermelín! Grilovat samozřejmě můžete i sýr kozí nebo jiné typy aromatických sýrů. Postup je jednoduchý: sýr obalíme v připravené směsi olivového oleje, grilovacího koření a bylinek. Zabalíme ho do dvou vrstev alobalu a grilujeme.

Náš tip! Máte-li doma ještě listové těsto, sýr obalte v koření a zabalte ho do rozváleného listového těsta. Až nyní obalíme vše alobalem a grilujeme.

Sladká ovocná tečka

K přípravě ovocného špízu je potřeba mít dřevěná napichovátka, která předem ochladíme ve studené vodě. Recept lze samozřejmě realizovat i s napichovátky z jiných materiálů, není to ale ono. Na špejle potom napichujeme dle chuti ovoce, které máme k dispozici.

Skvěle se hodí banány, broskve, hrušky či meruňky. Vybírejte spíše tvrdší kousky ovoce. Při grilování můžeme potírat ovoce ještě sladkou šťávou a postupně posypáváme třtinovým cukrem. Ovoce začne asi po pěti minutách karamelizovat a hnědnout a to je ideální čas pro jeho konzumaci.

Mohlo by vás také zajímat: Jak na to: Pravý domácí burger od masa až po housku

čtenářů si právě čte tento článek


Argumenty na farmě

Argumenty na farmě

Naše čtenářka paní Martina má šestnáctiměsíční dcerku Sofinku. Už kvůli ní každý nákup prověřuje ostřížím okem. Zajímá ji, kde mrkev do polévky…