Virtuální operátoři se na českém trhu začali objevovat v roce 2012. Jako úplně první začal levné předplacené karty nabízet BLESKmobil, který spadá pod známé české nakladatelství Ringier. Další ale rychle přibývali. Aktuálně jich v ČR působí téměř stovka.

V čem se virtuální a mobilní operátoři vlastně liší?

Největším rozdílem mezi mobilními a virtuálními operátory je, že mobilní operátoři mají vlastní komunikační infrastrukturu, tedy vysílače, frekvenční pásma atd., a vlastní licenci pro její provozování, kterou jim udělil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Virtuální operátoři žádnou sít nevlastní, pouze uzavírají s mobilními operátory obchodní smlouvy, na základě kterých získají přístup k mobilním službám za velmi příznivé velkoobchodní ceny, a proto si sami mohou nastavit cenovou politiku. Z toho pro jejich klienty samozřejmě plynou nejrůznější výhody i nevýhody.

Levné volání za cenu horších podmínek

Oproti velké trojce virtuální operátoři zpravidla nabízí nižší cenu za volání. Také se mohou pochlubit přehlednějšími nabídkami, na svých webových stránkách totiž obvykle prezentují dvě nebo tři, čímž klientům usnadňují výběr. Jak už to ale v životě bývá, i v tomto případě platí pravidlo něco za něco. Levné minuty totiž získáte na úkor řádně zpoplatněné informační linky a většinou také absence nejrůznějších zákaznických či prémiových služeb.

Oproti zahraničním virtuálům není zlevnění zas tak citelné

Světa znalci jsou k českým virtuálům kritičtí, jejich nabídka i přes cenový odskok od tarifů, které inzerují mobilní operátoři, totiž zdaleka nemůže konkurovat té zahraniční, a navíc, co si budeme povídat, se produkty jednotlivých poskytovatelů podobají jako vejce vejci. Má to jeden prostý důvod. Virtuální operátoři mají svázané ruce. Mobilní operátoři se totiž výhod poměrně dobře fungujícího oligopolu jen tak nevzdají. Kartami by mohl zamíchat jedině příchod čtvrtého mobilního operátora. Ten byl v minulosti na spadnutí. Společnost PPF Mobile Services se ale nakonec rozhodla koupit českou Telefónicu.

Jací virtuální operátoři na trhu figurují a jak si mezi nimi vybrat?

Může se zdát, že operátoři se rojí jako houby po dešti a není v lidských silách se v nových firmách orientovat. Podívejte se na přehledný seznam virtuálních operátorů, kteří jsou na trhu nejvýznamnější.

Pokládáte si otázku, který virtuál je nejlepší? Na to neexistuje jednoznačná odpověď, záleží na tom, jaké služby využíváte. Pokud visíte na sluchátku téměř nonstop, je pro vás ideální jeden z neomezených tarifů. Klienti, kteří mobil využívají spíše svátečně, ocení předplacenou kartu bez paušálních poplatků, jelikož zaplatí jen za služby, jež skutečně využijí. S výběrem vám může pomoci online kalkulačka, do které zadáte, kolik dat, minut a SMS měsíčně potřebujete, a ona vám na základě toho vyhledá dostupné tarify a přehledně je seřadí dle ceny.