Laskonky

Ingredience:
• 210 g bílků
• 440 g krystalového cukru
• 115 g moučkového cukru
• 260 g strouhaného kokosu
Krém:
• 500 ml plnotučného mléka
• 75 g škrobu
• 100 g krupicového cukru
• 5 žloutků
• 500 g másla
Na griliáš:
• 400 g krupicového cukru
• 20 g másla
• 180 g lískových oříšků

Postup:
Z poloviny cukru připravte rozvar. Cukr dejte do hrnce a zalijte vodou. Dejte na plamen a vařte, dokud cukr nebude mít 120 oC. Do mísy od robota dejte bílky s druhou polovinou cukru a začnete šlehat. Jakmile bude rozvar hotový, nalijte ho k bílkům a vyšlehejte úplně do studena. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 ºC.
Na plech vyložený pečicím papírem položte šablonu a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte. Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapečte. Pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte třicet až čtyřicet minut.
Mléko dejte vařit. Žloutky, pudink a škrob a cukr smíchejte a nalijte na směs horké mléko. Promíchejte a vraťte zpátky na plamen a uvařte do zhoustnutí. Nechejte úplně vychladnout. Pak do směsi zašlehejte máslo a griliáš.

Griliáš:
Oříšky rozložte na plech a vložte na 8 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Po upečení a vychladnutí je zbavte slupek. Do hrnce vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plamenu nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel. Vsypte k němu oříšky.
Směs vylijte na pečicí papír a po vychladnutí rozmixujte.

Kremrole

Ingredience:
• 250 g hladké mouky
• 120 g másla pokojové teploty
• 120 ml smetany ke šlehání
• 1 žloutek
• 1 vejce na potření



Postup:
Z přísad vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu odpočinout v chladu. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Posypte pracovní plochu moukou, těsto rozválejte a nakrájejte na proužky o rozměrech asi 1 x 16 cm. Natočte je na kovové trubičky, potřete vajíčkem a upečte dozlatova. Vychladlé kremrole sejměte z trubiček a naplňte šlehanými bílky s cukrem nebo šlehačkou.

Rakvičky

Ingredience:
• 1 vejce
• 4 žloutky
• 230 g moučkového cukru
• 1/2 vanilkové lusku
• olej na vymazání formiček



Postup:
Předehřejte troubu na 180 oC. Vejce, žloutky, cukr a vanilku vyšlehejte do husté pěny.
Formičky vymažte olejem a naplňte lžící do dvou třetin. Vložte do předehřáté trouby. Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut. Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Podávejte se šlehačkou.