MENU NA CELÝ DEN: Koláč s mandlemi a skořicí, steak s mrkvovými bramborami a salát s vajíčky

Jak se vám líbí náš návrh menu na jeden celý den?

Mřížkovaný jablečný koláč s mandlemi a skořicí

Mlsejte zdravě! Kromě vitaminu C obsahují jablka řadu antioxidantů, účinně posilují imunitní systém a stabilizují hladinu cukru v krvi. Mandle zamezí tomu, abyste přibrali, a skořice může zmírňovat projevy diabetu.

Ingredience:

250 g hladké špaldové mouky
150 g másla
2 lžíce medu
5 žloutků
půl lžičky prášku do pečiva
špetka soli
2 lžíce vody
5 jablek
skořice
lžička citronové šťávy
75 g nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů
100 ml smetany ke šlehání
1 balíček vanilkového cukru
2 vejce

Postup:

Připravte si těsto. Nejdřív smíchejte všechny sypké ingredience: mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte máslo, med a dva žloutky a vypracujte z nich vláčné těsto. Dejte pozor, aby v něm nebyly hrudky. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 20 minut odpočívat do ledničky.

Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadérek a nakrájejte je na plátky. Zakápněte je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a poprašte je skořicí.

Vyndejte těsto z ledničky, oddělte z něj přibližně pětinu a dejte ji stranou. Později ji použijete na vytvoření ozdobné mřížky. Zbylé těsto rozválejte na tenký plát a vyložte jím dortovou formu tak, abyste zároveň vytvořili i vyšší okraje. Dno korpusu několikrát propíchněte vidličkou a dejte ho na deset minut předpéct do trouby rozehřáté na 180 stupňů.

Smetanu smíchejte se dvěma celými vejci a dvěma žloutky. Přidejte vanilkový cukr a nakonec přisypte nasekané mandle nebo ořechy. Směs vlijte do předpečeného korpusu a navrch naskládejte jablka. Ze zbytku těsta vytvořte osm proužků a na povrchu koláče z nich poskládejte mřížku. Mřížku potřete zbylým žloutkem, můžete ji i lehce poprášit skořicí.

Pak koláč dejte do trouby ještě na dalších dvacet minut, až mřížka nahoře zezlátne a jablka uvnitř změknou.

Další články

čtenářů si právě čte tento článek