Münchhausenův syndrom je závažná duševní porucha, která může být praktikována i v zastoupení. Tyto matky zašly v péči o své děti opravdu daleko.

Dee Dee Blanchard

Infantilní přezdívka byla na matce třiadvacetileté Gypsy Rose to nejmenší. Své dceři dělala ze života peklo a vymýšlela si nemoci, kterými trpí. Objížděla s ní ordinace doktorů, nutila je k invazivním zákrokům, přísahala na zdravotní komplikace a mámila žádanky na léky. Lékaři jen kroutili hlavou a nevěděli, co dělat. Bohužel byl vliv Dee Dee příliš silný. Jak jinak by mohla naprosto zdravá Gypsy Rose skončit bez slinných žláz, s umělými zuby, holou hlavou, břišním vývodem a na invalidním vozíku?

Lacey Spears

Blog s názvem "Garnettova cesta" plný dojemných příběhů patřil nelítostné matce Lacey Spears, která byla odsouzena na doživotí. Zdravý hoch strávil drtivou většinu svého života v nemocnicích, kde podstupoval nepříjemná vyšetření včetně chirurgických zákroků. Lacey všechno poctivě sepisovala a "užívala si" pozornost, lítost a dary, které jí to přinášelo. Když chlapec v pěti letech náhle zemřel, lékaři nechápali ohromné množství soli v jeho těle. Každý den dostával téměř tři hrsti a kolaboval. Trestu se Lacey nevyhnula.

Hope Ybarra

Texaská matka tří dětí bez ostychu lhala svým blízkým i na vlastním webu, kde detailně popisovala zápasení s rakovinou u sebe a dalších závažných onemocnění svých dětí. Podpora zvenčí na sebe nenechala dlouho čekat. Lítost, dary i finanční pomoc byly pro Hope hnacím motorem. Když se přišlo na její nepoctivé praktiky, způsobila nejmladší dceři anafylaktický šok a použila nadměrné množství nosního spreje, aby ovlivnila výsledky na cystickou fibrózu.

Lisa Hayden-Johnson

Britská matka se projevila jako psychopatka, když pro svého předčasně narozeného syna založila blog, kde nalhávala návštěvníkům hrůzy o jeho zdravotním stavu - potravinové alergie, cukrovka nebo dětská obrna vyžadující koupi invalidního vozíku. Její příběh nenechal lidi chladnými a pravidelně rodinu podporovali. Získali tak spoustu peněz, plavbu na lodi a nové auto. Na podvod se přišlo díky skryté kameře v restauraci, kde si chlapec bez problémů dopřával jídlo a nic nenasvědčovalo zdravotním komplikacím.

Rachel Kinsella

Rachel Kinsella byla dlouhé roky ukázkovou matkou, ale když začala pomalu vykrádat ordinace lékařů, aby si doma pro svého devítiletého syna namíchala speciální koktejl a otrávila ho, bylo zle. Strávil v nemocnici dlouhých 6 měsíců, trpěl halucinacemi, záchvaty a měl velké potíže s dýcháním. Jeho matka vyráběla nemoci, ze kterých se jen horko těžko dostával. Za ohrožení dítěte dostala nemilosrdných 25 let za mřížemi.