Na začátku se zdá být úkol poměrně snadný. Zejména pro ty, kteří sami dosud žádného potomka nemají. Představa, jak si maminka se svým dítkem celý den hraje na pískovišti a vlastně nemá co jiného na práci, je v naší společnosti poměrně silně zakořeněná. Dokonce i vaše kamarádky, které vám občas na pár hodin vypomohou, si nemohou ten „relax“ vynachválit. Přitom netuší, že jste už dva dny předem pečlivě vymýšlela a chystala vše možné i nemožné, takže si pak v ušetřené hodince své „volno“ vlastně vůbec neužijete.

Poznejte další maminky

Zkuste na to jít jinak. Procházky se svou ratolestí využijte k navazování nových kamarádství s dalšími maminkami ve svém okolí. Pokud si netroufáte oslovit někoho přímo, zapojte se do diskuzí na dětských portálech, například Rodina.cz, kde si můžete s maminkami nejprve chatovat a zjistit, zda si „padnete do oka“.

Jakmile se s dalšími maminkami seznámíte, zjistíte, jak mnoho společných starostí každý den řešíte. Zvládnout kolotoč kolem dítěte, do toho péči o domácnost, případně i staršího sourozence, najít si čas na partnera nebo na studium, do kterého se řada maminek během mateřské pouští, to má do relaxu opravdu daleko. Přitom, pokud si se svými novými kamarádkami už dostatečně důvěřujete, můžete se o řadu činností podělit. Zkuste si třeba naplánovat společné vaření tak, že jeden den v týdnu přijde kamarádka k vám, vy uvaříte pro všechny a ona se zatím postará o obě děti. Příští týden se zase vystřídáte. Stejné je to s úklidem, praním, tříděním nepotřebných věcí, vyřizováním korespondence…

Z povinností zábava

Brzy zjistíte, že když se naplno věnujete jen jedné činnosti denně, jde vám mnohem snáze. Odpadl pocit tlaku, když víte, že alespoň o některé úkoly je postaráno jaksi automaticky. Navíc tím, že si od vaření či uklízení čas od času odpočinete, začnete mít dost možná chuť více experimentovat. Objevovat nové možnosti nejen u plotny, ale i v hledání zajímavé činnosti pro vaše děti. Zkuste třeba stránky JakSiHrát.cz, kde najdete tipy na aktivity pro děti nejrůznějšího věku.

Se svou spřízněnou maminkou se také můžete domluvit na společné koupi nějaké dražší hračky. Tím, že se děti navzájem navštěvují ve vašich domácnostech, není problém, aby hračka zůstala pár dní u vás a pak se zase přesunula ke kamarádce. Kromě návštěvy běžných hračkáren neváhejte využívat nákupy na internetu – často získáte kvalitní zboží za nižší cenu a balíček vám přijde až domů. Platit navíc můžete zcela bez obav, například pomocí systému PaySafeCard, který vám na internetu zaručuje zcela bezpečné platby.