Sliz na oblečení

Ať je to tolik populární sliz nebo třeba inteligentní plastelína, když se něco takového zamáčkne do tkaniny, hnedtak to dolů nedostanete. Nepomůže, že s tím hned poběžíte k umyvadlu a budete to šudlat mýdlem, nepomůže ani ten nejvychytanější program v pračce. Pokud jde o kus oblečení vyrobený z přírodní látky, vezměte na pomoc čistící líh, který běžně seženete v drogerii. Postižené místo jím zakápněte a chvilku počkejte, až se sliz nebo plastelína rozpustí. Potom ji můžete jemně odstranit ubrouskem.

Pozor však dejte u syntetických tkanin jako nylon nebo polyester, ty by se mohly působením lihu poškodit. V tomto případě se porozhlédněte po přípravku s názvem WD-40. Ten je vyrobený nikoli na bázi alkoholu, ale na bázi oleje, a je tudíž k umělým látkám šetrnější.

Stejným způsobem odstraníte z oblečení i čáry od fixy či propisky; líh nebo přípravek WD-40 zkrátka můžete vyzkoušet na všechno, co nejde dolů vodou s mýdlem ani pracím práškem.

Mastné fleky na stěně

Se skvrnami od mastnoty se setkáváme zejména v kuchyni, ale ruku na srdce, sem tam se objeví i v dětském pokoji nebo v obýváku a raději ani nechcete vědět, jak se tam vzaly. Snažíte se je setřít jarovou vodou, ale pořád jsou vidět. Až vás možná napadne, že bude jednodušší stěnu prostě přemalovat. To by byla ovšem chyba. Mastnota bude barvu odpuzovat, a nový nátěr by mohl být flekatý.

Možná vám to bude připadat legrační, ale na mastnotu na zdi zabírá chleba. Vezměte krajíc, vykrojte z něj střídku a zmačkejte ji do kuličky. S tou potom skvrnu zlehka "vygumujte". Postup se dá aplikovat i na tapety.

Kresby na zdi

Proč kreslit na papír, když bílá stěna poskytuje pro kreativní sebevyjádření mnohem více prostoru? Problém je, že pastelky či voskovky ze zdi jen tak nesetřete hadříkem jako křídu z tabule. Než pošlete manžela pro váleček a barvu, zkuste na dětské kresbičky nanést bílou zubní pastu a kroužit po nich vyřazeným kartáčkem. Máte-li stěnu jiné barvy než bílé, přetřete malůvky křídou. Druhý den ze zdi odstraníte spolu s křídou i stopy po voskovkách.

Skvrny od vosku

Pokud vám na oblečení či ubrus ukápne horký vosk, nesnažte se ho hned setřít, skvrna by se jen zvětšila. Zachovejte klid a nechte ho ztuhnout. Na tkanině zůstane po odloupnutí mastná skvrna, která nepůjde vyprat. Přiložte k ní z obou stran papírovou kuchyňskou utěrku a přejeďte ji žehličkou. Vosk vpitý do látky se horkem rozpustí a přitiskne k papíru.