Spěje-li vaše manželství k rozvodu, je dobré mít přehled o tom, co vás čeká. Tipy najdete v galerii!

A dost!

Nejsem z těch uzavřených žen, co by snášely výstřednosti svého okolí. Moje manželství s Denisem spělo ke konci několik let. Stále jsem se rozmýšlela, jestli mě v životě čeká ještě něco lepšího. Ale po posledním excesu jsem přesvědčená, že je lepší být sama než za sebou vláčet takovou špínu a ostudu.

Čekání na Godota

I když už jsem na něm neshledávala žádná pozitiva, lezl mi krkem a už jen být v jeho přítomnosti mi bylo na obtíž, ani jeden z nás už neměl sílu na hádky, a tak jsme vedle sebe sedávali na gauči a komunikovali jen hlasitými povzdechy, posunky rameny a protáčením očí. Právníci si dávali se zpracováním žádosti o rozvod na čas a on neměl jiné útočiště než společný byt. Trpěli jsme vedle sebe jako zbídačení psi.

Vztah s dětmi

Ať se mi příčilo i pouhé pomyšlení na něj a na všechny roky štěstí, jednu kladnou vlastnost jsem mu odepřít nemohla. Starost o děti bral vážně, trávil s nimi hodně času. I když už byli na střední škole, měl s nimi vztah, o kterém jsem si já mohla nechat zdát. Valerii vozil na gymnastiku, Benedikta doprovázel na lekce karate, chodil s nimi do kina, bral je na dovolenou. O co víc zklamal jako manžel a partner, o to víc bodoval na poli rodičovství.

Mezi dospělými

Svoje děti jsem stále vnímala jako malé uzlíky, které mají na dospělácký život ještě spoustu času. O to větší překvapení mě čekalo, když si Ben přivedl dívku. Nebyla to kavárenská povalečka ani rozmazlená princezna. Oslňovala vřelou povahou a krásou. Vybral si dobře. Začala k nám pravidelně jezdit každý druhý víkend, ty ostatní trávil syn u její rodiny. Smíření se s novou situací pro mě bylo snazší, než jsem si myslela. Přece nebudu svému dítěti bránit ve štěstí, i když v sílu první velké lásky moc nevěřím.

Na věku nezáleží

Tíha nehostinné atmosféry na domácí půdě na mě začala doléhat a moje pracovní výkony začaly upadat. Rozhodla jsem se pro neschopenku z důvodu psychického vyčerpání a naordinovala si pár dnů odpočinku. Vrátila jsem se domů od lékaře dřív, ale v bytě mě znejistily tajemné zvuky. Byla jsem si jistá, že si Denis přivedl domů milenku a právě mi nasazuje parohy. Hysterické výstupy mi nebyly nikdy vlastní, a tak jsem šla na terasu, pustila si hudbu a hodila nohy na stůl. Když ruch ustal, po očku jsem pozorovala dění uvnitř bytu. Jako první vyšel muž, za ním vyběhla jen do ručníku zabalená žena. Dívka. Byla tak mladinká. Vstala jsem a rozrazila dveře do koupelny.

Poslední kapka

„Vždyť je stará asi jako Ben! Zbláznil ses?“ „Víš co, je ještě o měsíc mladší a je to paráda. Je to dokonce jeho budoucí švagrová!“ Jeho vyvolenou jsem odstrčila do kouta, nahnula se nad umyvadlo a začala jsem zvracet. Sotva jsem se narovnala, žaludek se mi obrátil znovu naruby. Po chvíli jsem umírnila emoce a začala jednat. Jako první jsem zavolala Benediktovi a informovala ho o tom, čeho jsem právě byla svědkem. Pak jsem důrazně popohnala právníka. A tak během chvilky přišel muž o všechno – ženu, děti i důstojnost. Zůstala mu jen o 34 let mladší žabka, která sotva ví, co se kolem ní děje.