Nízký věk dítěte vzbuzuje etické otázky a rozděluje i lékaře. Podle některých jde sice o pomoc trpícímu jedinci, ale také o zahrávání si s ohněm: hormony a přípravky vedoucí ke změně pohlaví totiž blokují pubertu.

Argumentují tím, že některé takové děti můžou mít v budoucnu psychické problémy, a varují, že tímto způsobem se můžou v dětství projevovat i homosexuálové. Rodiče je pak ve změně pohlaví podpoří, protože je to pro ně přijatelnější než mít homosexuálního potomka.

Ačkoli tehdy rodina nedovolila zveřejnit celou identitu, novinářům potvrdila, že hoch se oblékal do dívčích šatů a na první známky puberty reagoval velice špatně. Děsil se, že mu rostou vousy a hrubne mu hlas. Lékaři hovoří o utrpení a říkají: představte si, že jste žena a začnou vám růst vousy!

Rodiče si užili své. Obrátili se snad na všechny lékaře po celém Německu. Někteří chtěli Tima umístit do psychiatrické léčebny. Až ve Frankfurtu nad Mohanem dospěli k závěru, že mentálně je dítě v pořádku, že netrpí duševní chorobou, ale narodilo se „v nesprávném těle“.

Tehdy se hovořilo o nejmladším transsexuálovi na světě. A dnes? Kim je zpěvačka a vystupuje pod jménem Kim Petrasová. V roce 2009 nazpívala svůj první singl Last Forever, který se stal hitem na YouTube.

V září, jen pár týdnů před závěrečnou operací, kdy se definitivně proměnila z muže na ženu, vydala první veřejně prodejný singl Fade Away.

Operativní přeměna pohlaví u ní proběhla v 16 letech. Dnes je z ní velice pohledná 19letá modrooká blondýna. Na svém webu uvádí: „Narodila jsem se srdcem a duší ženy, ovšem v mužském těle.“

Jak to řeší legislativa?

V zásadě platí, že každý stát si podmínky a možnosti přeměny pohlaví upravuje podle svých zákonů, někde není přeměna pohlaví umožněna vůbec. V České republice je od 70. let minulého století povolena operativní i úřední změna pohlaví. Naopak třeba ve Velké Británii se umožňuje chirurgická přeměna, nikoli však úřední: transsexuál tam musí užívat jméno, které přísluší původnímu pohlaví.