Foto: Isifa

Vždycky jsme měli doma tak trochu itálii. Já jsem ženská od rány a nikdy jsem si nenechala foukat do polívky. Ani můj muž Franta nejde pro ostré slovo daleko.

Někomu vyhovuje kalamitní vztah

Odpovídá PhDr. PETR ŠMOLKA, psycholog, Poradna pro rodinu Praha 12

  • Bezkonfliktní manželství může být sice pomyslný, ale zároveň zpravidla nedosažitelný ideál. Bylo by totiž opravdu s podivem, pokud bychom během let společného soužití měli vždy na vše totožný názor. Kdybychom nikdy neměli potřebu partnerovi aspoň v něčem oponovat. Sám za sebe bych dokonce podepsal tvrzení, že zcela bezkonfliktní manželství bývají dost prázdná.
  • Úplná absence neshod může signalizovat stav, kdy nám je partner natolik lhostejný, že už nám nestojí ani za emotivnější výměnu názorů. Druhá možnost ovšem je, že se z nějakých důvodů usilovně snažíme vyhnout byť jen náznaku hádky. Opačný extrém představují podobně jako v dnešním příběhu vztahy kalamitní, v nichž se můžou střídat fáze intenzivní nenávisti s neméně intenzivními projevy lásky.
  • Komunikační styl včetně způsobu řešení sporů patří mezi jevy, které jsou hodně ovlivněny našimi zkušenostmi z původních rodin. Souvislost však nemusí být vždy přímá a bezvýhradná. Neplatí tedy, že nutně kopírujeme jednání, na něž jsme byli z domova zvyklí. Někdy se naopak usilovně bráníme, abychom nebyli jako oni, to je jako naši rodiče. Děti z vysoce konfliktních rodin se často usilovně vyhýbají emotivnějším výměnám názorů. Ze strachu, aby svým potomkům nepřipravili podobně traumatickou zkušenost.
  • Hádky ke vztahům nepochybně patří. Jde jen o to, aby nebyly moc časté a příliš zraňující. Nejen pro aktéry samé, ale i pro okolí, především pro jejich děti.