V novinách měl fotku

Ten den by Alena Volesková (49), zdravotní sestra z Příbrami, nejraději úplně vymazala. Bylo to koncem května, když jí dcera Katka (29) telefonovala do práce, že Marka hledá policie. V místním zpravodaji měl dokonce fotografii s popisem!

Alena byla v šoku. Svého o 13 let mladšího přítele Marka poznala asi před rokem v nemocnici, kde se léčil po pádu ze střechy. Byl prý velice sympatický, a i když mu nejprve odolávala, získal si její srdce ještě před tím, než byl z nemocnice propuštěn.

Alena byla celkem zvyklá žít sama, s manželem se před lety rozešla. Nicméně s Markem se dohodli, že spolu zkusí bydlet. Letos v únoru sice došlo na nějaké neshody a nějaký čas se nevídali, pak ale poznali, že nechtějí být jeden bez druhého. Marek si navíc velice rozuměl s Katkou a její devítiletou holčičkou. Ještě v květnu se vše zdálo růžové.

„Byl takový klid, vše klapalo, až mi to začalo být podezřelé,“ líčí Alena. „Bála jsem se, že se něco nastane. Po té zprávě v novinách jsem večer čekala, jestli mi k tomu Marek něco řekne. A on ne. Asi to ani nečetl.

Ráno jsem to už nevydržela a řekla: ‚Hele, ty jsi asi mediální hvězda, nechceš mi k tomu něco náhodou říct?‘ Tak koukal, vůbec nevěděl, co má povědět. Byl v šoku a já taky.“

Po náročném rozhovoru se domluvili, že se půjde sám ohlásit na policii. Čekat, než to udělá někdo ze sousedů, by nebylo nejlepší. Navíc Marek prý chtěl, aby malá byla ušetřena toho, jak před dům přijede policejní zásahovka a nasadí mu pouta. Alena šla tedy do práce, on na policii. Cestou se ještě stavil pivu, aby si dodal odvahu.

Viděla jsem ho v poutech

Čím si vlastně vysloužil zájem policie? Asi před 10 lety se na jednom statku kradla prasata, on o tom věděl a pomáhal je prodat. Byl odsouzen k veřejně prospěšným pracem, na ně ale nenastoupil. Trestu se dlouho vyhýbal, a tak dostal 177 dní natvrdo.

Alena přítele naposledy viděla ještě v nemocnici, kam ho policejní eskorta v poutech přivedla na vyšetření krátce poté, co se udal. O dva dny později putoval nejprve do vazby do Prahy na Ruzyň, pak na Nové Sedlo u Žatce.

„První týden byl nejhorší,“ vzpomíná Alena. „Člověk se sesype, je mu to hrozně líto. Holky v práci byly naštěstí moc taktní a ušetřily mě dotazů. Snažily se o tom přede mnou nemluvit.“
„Mamka hodně brečela, posílala mi do práce esemesky, jak je smutná,“ vstupuje do hovoru dcera Katka. „Pro mě je to také těžké, s Markem jsme si měli co říct.“

„Holka se mě opravdu snažila rozptýlit. Byla to lítost i splín proč to všechno. Za tři neděle jsem se dostala z nejhoršího do ukrutné zlosti - kdyby tady byl, tak ho snad zabiju. A teď zase vím, že to s ním ukončit nemůžu, šel by hrozně dolů. Nikoho jiného nemá. Moc se ptá na vnučku, s dcerou si také píšou. Malé jsme řekli, že dědák je kvůli práci pryč. Říkala mu tak, protože je mladej, a přišlo jí divné říkat mu dědo.

Nechtěli jsme, aby někde něco řekla. Až jí to někdo vyžvaní, tak jí to vysvětlíme. Marek nikoho nezabil, tak to snad malá pochopí.“

Alena čeká, až se její přítel vrátí z výkonu trestu. Přesně neví, co bude dál. Ve vězení ho nenavštívila, nechce jít do takového prostředí už z principu. „A tak mu píšu každej den, i s tím nepříjemným vědomím, že to čtou bachaři. On to taky ví a snáší to ještě hůř.“

Pojmy, které si blízcí odsouzenců musejí osvojit

  • Balíčky - odsouzený ve výkonu trestu má nárok na dva balíčky ročně o maximální hmotnosti 5 kg včetně obalu. Příbuzní tedy musejí řešit, jak tuto možnost využít. Odsouzený si předem sám určí, od koho nárokový balíček přijme. Dotyčnému potom dojde „balíčenka“ s poučením.
  • Kilovka – zásilka, která se může posílat kdykoli. Smějí v ní být ovšem pouze tiskoviny, psací potřeby, knihy a učebnice.
  • Přeložení – přesun odsouzeného do jiné věznice.
  • Ředitelská půlka - podmíněné propuštění. Jestliže odsouzený za přečin prokázal svým vzorným chováním a plněním svých povinností, že dalšího výkonu trestu není třeba, může ho soud podmíněně propustit na svobodu i před tím, než vykonal polovinu uloženého. K tomu je nutné souhlasné stanovisko ředitele věznice.
  • Diferenčky - prostupné skupiny vnitřní diferenciace (PSVD). Při nástupu je odsouzený zpravidla zařazen do 2. PSVD. Na základě provedeného hodnocení bývá přesunut buď do vyšší (1. PSVD), nebo do nižší (3. PSVD), většinou po uplynutí dvou (ve speciálních případech čtyř) hodnotících období.