Ani jako dítě jsem neměla ty malé, chlupaté potvůrky, které zběsile kroužily kolem rozsvícených lamp, nijak zvlášť v oblibě.

Zkuste KBT, naučí vás můry snášet

Odpovídá PhDr. PETR ŠMOLKA, psycholog

  • Blanku může utěšovat, že není zdaleka jediná, kdo se s podobným trápením potýká. Možná jsou exoti, jimž můry připadají nejen zajímavé, ale svým způsobem i krásné - přesto bych si dovolil tvrdit, že ve většině z nás žádné intenzivní sympatie nevzbuzují. Zvláště pak v uzavřené místnosti v okamžiku, kdy se pracně snažíme usnout a ony nás bezděky atakují.
  • Zatímco někomu jsou pouze nesympatické, jiní se jich štítí a další z nich mohou mít až panickou hrůzu. Za fobii považujeme strach, který je hrubě nepřiměřený reálné hrozbě toho, co ho vyvolalo. Pokud by tedy namísto můr okolo Blanky „poletovalo“ několik vyhladovělých lvů, pak by byl její strach zcela přiměřený.
  • Návod, jak se s fobií „poprat“ a jak ji zdolat, kupodivu není příliš složitý, nevystačí se však většinou s pouhou svépomocí. Velice účinná bývá kognitivně-behaviorální terapie (KBT), které se věnuje řada klinických psychologů. Téměř celý „fígl“ spočívá v systematické desenzibilizaci, kdy se pod odborným vedením fobie postupně zbavujeme. Podstatné je respektování sledu jednotlivých kroků a fází. Svým (nešťastným) způsobem se o něco takového pokusil Blančin manžel ve chvíli, kdy ji nutil prohlížet si lišaje šeříkového uvězněného ve sklenici. Jenomže vše příliš uspěchal. Kognitivně-behaviorální terapie se nejprve snaží pracovat s myšlenkovými obrazy. Až poté, kdy se pro nás stanou emočně přijatelnými, je možné pokročit dál. A postupně pak výchozí situaci zvládat bez nepříjemných doprovodných pocitů. Verbální popis procedury zavání jistou trivializací; věřte mi však, že ve skutečnosti je metoda opravdu velice účinná.