Ivo Červenka (37) byl s přihlédnutím ke své minulosti odsouzen k výjimečnému trestu 20 let odnětí svobody. Napadená svého druha přes prožité útrapy později bránila a měnila výpověď.

Kriminalisty a soudy zaměstnával brutální útok Iva Červenky už podruhé. Poprvé se provinil v březnu 1998, kdy se pokusil zabít svou tehdejší družku z Havířova: v ukrutné zuřivosti ženu kopal, mlátil pěstmi a skákal jí po hlavě.

Znalecké posudky však tuto verzi vyloučily: podle hloubky rány a toho, jak čepel do těla postižené pronikla, nemohlo ke zranění dojít při pádu! Lež nezabrala. „V případě předchozího odsouzení se Ivo Červenka pokusil oběť ubít a ukopat, nyní k napadení další ženy použil nůž,“ řekl k případu státní zástupce.

Krajský soud v Ostravě poslal muže do vězení původně na 22,5 roku. Vrchní soud trest snížil na 20 let, což letos v lednu potvrdil i Nejvyšší soud. Ivo Červenka si ještě musí odpykat 2,5 roku, které mu zbyly z předchozího trestu.

Dodnes psychické trauma

Zamilovaná žena recidivistu několikrát navštívila ve vazební věznici. Dokonce mu psala dopisy, ve kterých mu odpouštěla. Ivo Červenka si málem opět získal její srdce. Málem proto, že vše se zlomilo při další návštěvě v base. Tam opět došlo k hádce.

„Chytl mě za ruku s tím, že jestli na něj po skončení trestu nepočkám a najdu si někoho jiného, zabije mě,“ vzpomíná Martina K. „Ten pohled byl otřesný a já se začala opět šíleně bát a výpověď jsem podruhé změnila, tedy potvrdila jsem vlastně tu původní.“

Jsou to téměř dva roky a Martina K. působí stále velice nervózně, je psychicky narušená. „Přišla jsem o práci a teď docházím k psychiatrovi. Ale nějak žiju. Jsem sama a o žádném chlapovi nechci ani slyšet!“ říká ve svém bytě, když ukazuje místo, kde byla pobodána.

Zakrvácený koberec musela odříznout, stopy krve odstranit nešly. „Myslíte, že ho nepustí? Nemůže snad proboha utéct z basy, že ne?“ ptá se několikrát s obavami…

Případy, kdy došlo na nože

Případů, v nichž útočník použije nůž, v poslední době přibývá:

  • Červen 2010 – Vrchní soud v Praze nevyhověl odvolání 29letého Rastislava Dunky, jenž hrubě zaútočil na svou těhotnou přítelkyni a později ji i pobodal. Liberecký soud ho poslal na 18 let za mříže. Pachatel na svou 23letou družku sáhl v březnu 2009: topil ji ve vaně, nutil ji jíst vlasy a vlastní výkaly. Mimoto ji mlátil do hlavy, takže skončila s otřesem mozku v nemocnici. Také v tomto případě mu přítelkyně otřesné jednání odpustila, když se její srdce snažil získat novým prstýnkem. V dubnu na ni zaútočil znovu. Tentokrát ji nejprve nutil jíst mýdlo, pak sáhl po kuchyňském noži a dvakrát ji bodl do zad: jedna rána mířila k srdci, druhá směrem na míchu. I přes vážná zranění a děsivé útrapy lékaři ženu jako zázrakem zachránili. Jednání původem slovenského recidivisty bylo mimořádně brutální, podle znalců jde o primitivní osobnost.
  • Únor 2009 – K brutálnímu napadení došlo v domě modelky Agáty Hanychové, která ho pronajímala 29letému Janu S. Tento muž své bývalé přítelkyni, 23leté Lucii, zasadil 46 bodných ran. Přežila jen díky tomu, že dokázala s probodnutou plící uniknout oknem v koupelně. Nyní má jizvy po celých zádech, na krku a rukou. S násilníkem, jenž vyfasoval 17 let vězení s ostrahou, před tím žila dva roky a plánovala s ním děti.
  • Aktuálně - Policisté rychle zatkli mladíka, který u nádraží ve Frýdku-Místku pobodal 25letou ženu. Svědci zavolali pomoc a vrtulník ji naštěstí včas dopravil do ostravské nemocnice, takže přežila. K zadržení pachatele pomohla veřejnost poté, co média zveřejnila fotografie z bezpečnostních kamer.