Listový závin s tvarohem a broskvemi

Co budete potřebovat: 300 g listového těsta, 300 g čerstvých nebo kompotovaných broskví, 250 g měkkého tvarohu, 80 g lučiny, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1 lžíce krupičky, mouka na vál, 1/2 vejce a 1 lžíce 12% smetany na potření

Postup:

  1. V míse vyšleháme tvaroh s lučinou, vejcem, cukrem a krupičkou.
  2. Broskve nakrájíme na jemné plátky (kompotované necháme nejdříve dobře odkapat).
  3. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélník silný asi 2 mm, potřeme ho tvarohovou náplní a poklademe plátky broskví.
  4. Okraje těsta lehce potřeme vejcem rozšlehaným se smetanou, plát těsta i s náplní zavineme a okraje těsta k sobě přimáčkneme.
  5. Závin opatrně přeneseme spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení, potřeme ho zbylým vejcem se smetanou, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova. Pokud těsto začne příliš tmavnout, zakryjeme závin plátem alobalu.

Ovocné koláčky z listového těsta

Co budete potřebovat: 500 g listového těsta, 250 ml mléka, sáček vanilkového pudingového prášku, 1 lžíce másla, moučkový cukr podle chuti, višně a jiné ovoce (např. broskve, meruňky, jablka), krystalový cukr na posypání, vejce na potření, mouka na vál

Postup:

  1. Z pudingového prášku a mléka uvařte hladký puding, vmíchejte do něj máslo a míchejte tak dlouho, dokud se nerozpustí.
  2. Oslaďte ho moučkovým cukrem a nechte za občasného míchání vychladnout.
  3. Višně vypeckujte a ostatní ovoce nakrájejte na tenké měsíčky.
  4. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát a rádlem z něj vykrájejte čtverce o straně asi 5 cm. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem vždy dva na sebe tak, aby rohy tvořily hvězdičku.
  5. Při skládání každou vrstvu potřete rozšlehaným vejcem.
  6. Na každý kousek dejte trochu pudingu, položte několik kousků ovoce, potřete vejcem, posypte krystalovým cukrem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 180 °C a koláčky upečte dozlatova.

Banány pečené v listovém těstě

Co budete potřebovat: 5 banánů, 400 g listového těsta, 3 lžíce pomerančového džemu, 2 pomeranče, šťáva z 1 pomeranče, hladká mouka, moučkový cukr.

Postup:

  1. Banány i se slupkou dáme do nádoby.
  2. Zalijeme je vroucí vodou a necháme v ní asi 2 minuty potopené. Když slupka téměř zčerná, banány vyjmeme, necháme chvíli vychladnout a oloupeme je. Tímto způsobem zajistíme, že banány po oloupaní nebudou rychle tmavnout.
  3. Pomocí hladké mouky rozválíme listové těsto na tenký plát. Nakrájíme ho na 16 obdélníků.
  4. Oloupané banány nakrájíme na 16 kousků. Každý položíme na plát těsta. 4. Zavineme a konce zatočíme, takže vznikne „zabalený bonbón“. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem.
  5. V troubě vyhřáté na 200 °C je upečeme dozlatova, asi 15-17 minut.
  6. Mezitím připravíme omáčku. Zahřejeme šťávu z pomeranče, vmícháme džem. Do horké šťávy dáme prohřát oloupané na dílky nakrájeného pomeranče.
  7. Horké banánové balíčky přeléváme pomerančovou šťávou a sypeme moučkovým cukrem.

#clanek|3522307|3522304#

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!