Listový závin s tvarohem a broskvemi
Co budete potřebovat: 300 g listového těsta, 300 g čerstvých nebo kompotovaných broskví, 250 g měkkého tvarohu, 80 g lučiny, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1 lžíce krupičky, mouka na vál, 1/2 vejce a 1 lžíce 12% smetany na potření
Postup:
- V míse vyšleháme tvaroh s lučinou, vejcem, cukrem a krupičkou.
- Broskve nakrájíme na jemné plátky (kompotované necháme nejdříve dobře odkapat).
- Těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélník silný asi 2 mm, potřeme ho tvarohovou náplní a poklademe plátky broskví.
- Okraje těsta lehce potřeme vejcem rozšlehaným se smetanou, plát těsta i s náplní zavineme a okraje těsta k sobě přimáčkneme.
- Závin opatrně přeneseme spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení, potřeme ho zbylým vejcem se smetanou, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova. Pokud těsto začne příliš tmavnout, zakryjeme závin plátem alobalu.
Ovocné koláčky z listového těsta
Co budete potřebovat: 500 g listového těsta, 250 ml mléka, sáček vanilkového pudingového prášku, 1 lžíce másla, moučkový cukr podle chuti, višně a jiné ovoce (např. broskve, meruňky, jablka), krystalový cukr na posypání, vejce na potření, mouka na vál
Postup:
- Z pudingového prášku a mléka uvařte hladký puding, vmíchejte do něj máslo a míchejte tak dlouho, dokud se nerozpustí.
- Oslaďte ho moučkovým cukrem a nechte za občasného míchání vychladnout.
- Višně vypeckujte a ostatní ovoce nakrájejte na tenké měsíčky.
- Těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát a rádlem z něj vykrájejte čtverce o straně asi 5 cm. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem vždy dva na sebe tak, aby rohy tvořily hvězdičku.
- Při skládání každou vrstvu potřete rozšlehaným vejcem.
- Na každý kousek dejte trochu pudingu, položte několik kousků ovoce, potřete vejcem, posypte krystalovým cukrem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 180 °C a koláčky upečte dozlatova.
Banány pečené v listovém těstě
Co budete potřebovat: 5 banánů, 400 g listového těsta, 3 lžíce pomerančového džemu, 2 pomeranče, šťáva z 1 pomeranče, hladká mouka, moučkový cukr.
Postup:
- Banány i se slupkou dáme do nádoby.
- Zalijeme je vroucí vodou a necháme v ní asi 2 minuty potopené. Když slupka téměř zčerná, banány vyjmeme, necháme chvíli vychladnout a oloupeme je. Tímto způsobem zajistíme, že banány po oloupaní nebudou rychle tmavnout.
- Pomocí hladké mouky rozválíme listové těsto na tenký plát. Nakrájíme ho na 16 obdélníků.
- Oloupané banány nakrájíme na 16 kousků. Každý položíme na plát těsta. 4. Zavineme a konce zatočíme, takže vznikne „zabalený bonbón“. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem.
- V troubě vyhřáté na 200 °C je upečeme dozlatova, asi 15-17 minut.
- Mezitím připravíme omáčku. Zahřejeme šťávu z pomeranče, vmícháme džem. Do horké šťávy dáme prohřát oloupané na dílky nakrájeného pomeranče.
- Horké banánové balíčky přeléváme pomerančovou šťávou a sypeme moučkovým cukrem.
#clanek|3522307|3522304#
Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!