Pro širokou veřejnost se během léta otevřely čtyři farmy v různých krajích České republiky a jako poslední přivítá návštěvníky Národní zemědělské muzeum v Praze, kde bude připravený nejen zábavný program, ale také mnoho zajímavých informací o životě na farmách a vzniku kvalitních regionálních potravin.

Návštěvníci poslední Farmářské slavnosti v Praze se budou moci seznámit s řadou expozic, které muzeum nabízí. Jedna z významných stálých expozic „Jede traktor“ je sestavena tak, aby návštěvníky provedla historií a vývojem zemědělské činnosti. K vidění bude i legendární ZETOR 15, na němž se budete moci vyfotit. Těšit se můžete také na expozice „O pivu – z chmelnice až na náš stůl“, „LES – příběhy stromů a lidí“ a „Od věku sloužím člověku“. Na muzejním dvoře na vás čekají venkovní expozice a muzejní minifarma s ukázkami chovu drobného domácího zvířectva, drůbeže či koz.

Pro děti je připravena spousta her a kvízů o farmaření, projížďky na koni nebo malování na obličej. Zasoutěží si o ceny na stanovištích jako dětské pekařství, hod lasem, sázení bylinek, zdobení květináčů, lovení rybiček a mnoho dalších. Na své si přijdou i dospělí, kteří si mohou vyzkoušet své dovednosti na simulátoru dojení krávy nebo se pokusit zkrotit elektrického býka. Chybět nebude tradiční farmářský trh s lokálními potravinami, kuchařská show s potravinami se známkou kvality Klasa a ochutnávky regionálních potravin. K poslechu bude hrát country kapela KP Band.

Ministerstvo zemědělství chce projektem podpořit zájem mladých rodin o tradice a venkov a především dětem ukázat zajímavější možnost trávení volného času než v obchodních centrech nebo u počítačů. Cílem je přiblížit veřejnosti život našich sedláků a ukázat, že zemědělství je dnes odvětvím zajímavým pro podnikání.

INFORMACE O AKCI

Kdy: sobota, 19. září 2015, od 10.00 do 16.00 hodin
Kde: Národní zemědělské muzeum, Kostelní 44, Praha 7 – Letná

Web: www.nzm.cz

Hlavní program:
10.00 Slavnostní zahájení akce, představení NZM
10.30 Vrabčí trh – hudební vystoupení – folk a jazz
11.00 Pavel Lutner – hry a písničky pro děti
11.45 Vrabčí trh – hudební vystoupení – folk a jazz
12.15 Netratrdlo – Hravě zdravě (zábavný pořad nejen pro děti)
13.15 KP Band – country
13.45 Národní zemědělské muzeum – Co se skrývá za dveřmi?
14.10 KP Band – staropražské a žižkovské písničky
14.40 Netratrdlo – Se zvířátky do pohádky
15.40 KP Band – country

Doprovodný program a aktivity:
- Prohlídka expozic Národního zemědělského muzea
- Malá muzejní farma se živými zvířaty
- Interaktivní venkovní expozice „O stromech a o lese“
- Projížďky na koních, malování na obličej, simulátory dojení krávy a jízdy na býkovi
- Dětský program – dětské pekařství, hod lasem, sázení bylinek, zdobení květináčů, lovení rybiček, hod podkovou, omalovánky a mnoho dalšího
- Farmářský trh s možností nákupu kvalitních domácích produktů z farem a prodej řemeslných výrobků
- Ochutnávky regionálních potravin a potravin se značkou KLASA
- Kuchařská show

Další informace podá:
Tiskové oddělení
Ministerstvo zemědělství ČR
Tel/fax.: +420 221 811 111
E-mail: farmarske.slavnosti@mze.cz
www.farmarskeslavnosti.cz