Jistě už máte vybranou svoji destination (místo pobytu), flight tickets nebo bus tickets booked (letenky nebo lístky na autobus zarezervované) a zaplacené travel insurance (cestovní pojištění), takže vám stačí sbalit si luggages (zavazadla) a vyrazit směr airport (letiště) nebo coach station (autobusové nádraží). V případě, že cestujete do nějaké exotické země, nezapomeňte na vaccination (očkování), do některých zemí budete potřebovat visa (vízum).

Doklady

Tak určitě vám nesmí chybět passport (cestovní pas) nebo other form of ID (jiný dokument, kterým se můžete identifikovat, např. občanský průkaz). Jestli si plánujete to rent a car (půjčit si auto), tak si nezapomeňte přibalit driving licence (řidičák).
Ať již cestujete jakýmkoliv dopravním prostředkem, dejte si na zavazadla luggage´s tags (visačky).

Co je důležité na letišti a v letadle?

Do letadla si s sebou můžete vzít cabine bag neboli carry-on (příruční zavazadlo). Podmínky si zkontrolujte u svého přepravce. Také si ověřte, jak to je s liquids containers (nádobky s tekutinami), aby se vám nestalo, že vám na letišti vyhodí vaši favourite mascara (oblíbenou řasenku). Dejte si pozor, aby vaše zavazadlo nebylo oversized baggage (nadměrné).

Čas na dovolené

Doufejme, že váš let nebude delayed (zpožděný) ani cancelled (zrušený) a vy si budete užívat vaši dream holiday (vysněnou dovolenou) bez sebemenších problémů.

Letíte-li za kulturou, sightseeing (návštěvy památek) vás nemine. Pokud je vás víc, tak při nákupu tickets (vstupenek) zkuste využít group discount (skupinovou slevu).

Jestli si radši užíváte válení na beach (pláži), určitě si přibalte nějaký ten sunscreen (krém na opalování) a sunglasses (sluneční brýle).

Nezapoměňte také vyrazit do obchodů na shopping (nákupy), abyste si přivezli souvenirs (suvenýry), případně nějaký ten hadřík na sebe. Dobře se vám bude nakupovat v seasonal sale (sezonní výprodej).

Zpáteční cesta

Cestou zpátky by se vás na letišti mohli zeptat, jestli máte anything to declare (něco k proclení), a dejte si pozor, aby se vaše zavazadlo pod náporem dárků vešlo do baggage weight allowance (maximální hmotnost).

  • Ať už se letos vydáte kamkoliv, have a safe journey (šťastnou cestu) a hlavně ENJOY (užijte si to).

5 užitečných frází na cesty:

Do you have your booking reference? Máte číslo vaší rezervace?
Did you pack your bags yourself? Balil/balila jste si svá zavazadla sám/sama?
Could I see your passport and boarding card, please? Mohu vidět váš pas a palubní vstupenku?
Where do I get the bus/train to Southampton from? Odkud jede autobus/train do Southamptonu?
What are the local points of interest? Jaké jsou místní zajímavosti?

Zlatá rada lektorky Lucky:

I když vaše angličtina není na jedničku, nebojte se mluvit, i kdybyste si měli pomoct rukama-nohama. Užijte si volno a do příští dovolené to určitě bude lepší.

AnglickyULucky

Na další díl Léta s angličtinou se můžete těšit příští pondělí