Blíží se začátek nového kurzu a vám bude nejspíš opět recommended (doporučena) nová student book (učebnice) a exercise book (cvičebnice). Jistě, každý lektor má své oblíbené učebnice, které používá. Gramatika je víceméně všude stejná, na té se opravdu nic měnit nebude. Co se týče slovní zásoby, jsou učebnice také hodně podobné. Začíná se základními slovesy to be (být) a to have (got) (mít). Co se vocabulary (slovní zásoba) týče, tak se zpravidla začíná about myself (o sobě), about work (o práci), about hobbies (o zálibách) a od toho se to celé pak rozvíjí dál.

Today´s market (dnešní trh) nabízí nepřeberné množství učebnic, slovníků a CD/DVD. Samozřejmě každému vyhovuje něco jiného. Já osobně bych se obloukem vyhýbala slibům jako „Za 14 dní vás naučíme plynně anglicky“ nebo „Naučte se angličtinu ve spánku“ a různým jiným podobným miraculous (zázračným) rychlokurzům. Bohužel, bez vašeho own input (vlastního přičinění) to nepůjde.

  • Není metoda, která by vám jazyk nebo cokoliv jiného nalila do hlavy.

Učebnice a cvičebnice

Se začátkem nového kurzu se asi pořízení dalších student´s books and exercise books (učebnice a cvičebnice) nevyhnete. Já bych se toho zase tolik nebála. Ke starším učebnicím se můžete vždycky vrátit a rozšířit si slovní zásobu, nebo vyplnit nějaké to cvičení extra (navíc). Gramatika se sice nemění, ale methods (metody) jejího výkladu se přeci jenom trochu vyvíjejí.

CD k učebnicím

Určitě je good idea (dobrý nápad) si k učebnici koupit i CD, pokud jej vydavatel nabízí. Většina je namluvena native speakers (rodilý mluvčí) a budete mít možnost slyšet také někoho jiného než svého lektora, pravděpodobně i accents (přízvuky) z různých oblastí. Pokud nerozumíte, můžete si doma pouštět konkrétní dialogue (rozhovor) vícekrát dokola.

Televize a rádio

Pokud alespoň trochu zvládáte, pusťte si televizi nebo rádio. Good choice (dobrá volba) jsou news (zpravodajství). Anchorman (moderátor) ve většině případů dobře artikuluje a zprávy se opakují někdy i několikrát denně, takže máte šanci, že to všechno dobře pochytáte. Rádio je také dobrý zdroj, jen tam chybí pictures (obrázky), které vám mohou pomoci illustrate the situation (situaci dokreslit), pokud nejste dostatečně pokročilí.
Jestliže máte opportunity (možnost) se podívat na film v originále, případně s anglickými titulky, a troufnete si, tak to určitě zkuste. To, co nezachytí uši, si přečtete a české titulky nejsou vždy to pravé ořechové, sometimes (občas) chybí i kusy vět. Napoprvé zkuste třeba film, který znáte, a nebudete se muset tolik soustředit na děj jako takový.

Knihy

Ano, čtení knih je úžasný způsob, jak rozšiřovat slovní zásobu. Existují i easy reads (edice zjednodušeného čtení) klasických knížek, což je vhodné pro začátečníky. Dejte si práci s výběrem knížky a appropriate level (odpovídající úroveň), protože by vás mohlo odradit neustálé listování slovníkem.

Slovník

Dictionary (slovník) neplést s vocabulary (slovní zásoba). Do začáku vám bude stačit smaller one (nějaký menší). Není potřeba hned kupovat the biggest one (ten největší) v obchodě. Jako nováčkovi vám bude stačit menší česko-anglický/anglicko-český slovník. As you go along (časem) si můžete pořídit větší a až dosáhnete určitého level of proficiency (stupně pokročilosti), můžete se poohlédnout po výkladovém slovníku, ve kterém už nebude ani slovo česky! Nejde vždy o to, znát přesný translation (překlad), ale umět to explain (vysvětlit) i jinak.
Dnes jsou na trhu již i picture dictionary (obrázkové slovníky).

Fígle na doma

Metod, jak se učit slovíčka, je několik. Můžete zvolit klasickou cestu a biflovat se z klasického slovníčku o třech sloupečcích a sekcí s frázemi.
Nebo si můžete vymyslet own system (vlastní systém). Například dvě krabice s oboustrannými kartičkami. Na kartičky si napište slova na jednu stranu česky, na druhou anglicky. Do jedné krabice přijdou slovíčka, která již znáte, do druhé nová, neznámá, nebo prostě ta, která vám ještě v paměti pořádně nezůstala. Don´t forget (nezapomeňte) čas od času zalovit ve „známé“ krabici a přezkoušet se.
Pokud se zrovna učíte objects (věci), které máte v bytě nebo v domě můžete si je polepit post-it (lepící papírek) s nápisy, co je co. Pokaždé, když kolem projdete, budete mít nové slovíčko na očích.

5 užitečných frází

Be consistent with your learning. Buďte ve svém studiu důslední.
Don´t be too hard on yourself. Nebuďte na sebe příliš přísní.
Take breaks and reward yourself. Dělejte si přestávky a odměňte se.
Find what works for you. Najděte, co pro vás funguje.
Never give up. Nikdy se nevzdávejte.

Zlatá rada lektorky Lucky:

Žádný učený z nebe nespadl. Každý se učíme jinak rychle, vyhovují nám jiné metody. Dejte si načas nalézt to, co bude to pravé pro vás.

AnglickyULucky

Na další díl Léta s angličtinou se můžete těšit příští pondělí.