Practical reasons (Praktické důvody)

Zajisté si nebudete vybírat kurs on the other side of the country (na druhém konci republiky) nebo někde, kam byste museli hodinu cestovat. Snažte se vybrat si kurs nearby (poblíž), kde bydlíte, případně pracujete. Bude pro vás easier (snazší) se na lekci dostavit cestou z práce. Po příchodu domů, po celém dni stráveném v práci, when you put your feet up (až si dáte nohy nahoru), se vám už ven chtít nebude. A běda, až začne podzimní sychravé počasí nebo dokonce padat sníh. Takže z čistě praktického hlediska je škola na trase very convenient (velice výhodná).

Q and A (Otázky a odpovědi)

Než se rozhodnete pro určitou školu či lektora, prepare questions (připravte si otázky), na které se chcete zeptat. Ptejte se na cokoliv, od historie školy, stylu výuky, jaké používají učebnice, nahrazování zameškaných lekcí atd. Anything you can think of (cokoliv vás napadne) v souvislosti s výukou, je důležité.

Co vám mohou jednotlivé školy v úvodu nabídnout?

On-line tests (rozřazovací testy on-line)

Zřejmě ne úplně nejlepší systém. Poměrně hodně si můžete jen tak tipnout a náhodou se strefit do correct answers (správné odpovědi). Nevypovídá to o vás nic jakožto o studentovi, vašich potřebách, stylu učení. You just tick an answer (jen zafajfkujete odpověď), což je dost neosobní.

Interview (Vstupní pohovor)

Mnohem lepší volba, kde je vám umožněno se vyjádřit a ne jen klikat odpovědi do čtverečků. Škola, případně lektor stanoví, jak na tom jazykově jste, kde děláte nejvíce chyb a hlavně má great opportunity (skvělá příležitost) zjistit, proč se chcete jazyk učit, co vás motivuje, jaké máte plány. Celkově je tento přístup mnohem osobnější a pokud je škola velká a má několik kursů stejné úrovně, tak vás zařadí do skupiny, která pro vás bude více compatible (kompatibilní). Pokud je součástí pohovoru i written test (písemný test), nebojte se. Někteří z nás se vyjadřují lépe písemně, jiní ústně. Hlavu vám určitě nikdo trhat nebude, většině škol jde opravdu o to vás správně zařadit.

Sample lesson (Ukázková lekce)

Pokud škola nebo lektor nabízí ukázkovou lekci, určitě jump at this chance (skočit po této přiležitosti). Poznáte styl výuky, prostředí a jestli si celkově sednete. Je škoda, že tuto možnost školy často nedávají a učitele vám prostě přidělí. Pokud tedy možnost vyzkoušet si, do čeho jdete, máte, berte ji.

Co říci na závěr?

Deset týdnů uteklo jako voda. Snad jste našli odpovědi alespoň na některé vaše otázky a pokud ne, klidně se ptejte. Třeba prostřednictvím stránek na Facebooku.
A pokud usedáte do školních lavic, tak fingers crossed (držím palce).

5 užitečných frází

The main reason I need to learn English is……. Hlavním důvodem, proč se potřebuji učit anglicky, je…….
I don´t have enough time to do lenghty homework. Nemám dost času dělat dlouhé domácí úkoly.
I prefer to write everything down. Raději si všechno píši.
Don´t be afraid to ask. Nebojte se zeptat.
This level is to easy/hard for me. I would like to move to another one. Tato úroveň je pro mě příliš lehká/těžká. Rád(a) bych se přesunul(a) do jiné.

Zlatá rada lektorky Lucky:

Pokud vám něco nesedí, řekněte to. Lektor je tu pro vás a pokud mu to neřeknete, nebude to vědět. Komunikace je velmi důležitá. Pokud vás, nedej bože, nebudou lekce bavit, budete mít pocit, že jste své peníze vyhodili. A to by byla velká škoda.
Jestliže vás něco baví, řekněte to taky. V tom případě bude lektor vědět, kterým směrem se ubírat, abyste se na jeho hodiny těšili.

AnglickyULucky