Mohlo by vás také zajímat: Léto s angličtinou: Slovíčka, bez kterých se na cestách neobejdete

Restaurace

Léto je poměrně rušné období a určitě se vyplatí si book a table (objednat stůl), pokud chcete mít jistotu, že se do vámi vyhlídnuté restaurace dostanete. V mnoha restauracích je zvykem wait at a bar (počkat u baru) a dát si drink (pití), než vám připraví stůl. Pokud cestujete s dětmi, ověřte si, jestli je restaurace child friendly (přizpůsobená dětem). V takovém případě mají velice často i children´s menu (dětské menu). Naopak, pokud si chcete vychutnat romantickou večeři ve dvou, don´t be shy (nestyďte se) a řekněte si o quiet area (tichá část).

Výběr z menu

Jestliže vás při pohledu na menu v angličtině polévá horko, nebojte se a nechte si něco recommend (doporučit) od číšníka. Svou volbu můžete specifikovat tím, že byste rádi chicken (kuře), pork (vepřové), beef (hovězí), fish (ryba) nebo vegetarian (vegetariánské) jídlo.

Voda

Zejména v parných letních dnech se nesmí zapomínat na pitný režim. V zahraničních restauracích většinou není problém, když si požádáte o jug of tap water (džbánek s pitnou vodou). Ovšem jsou země, kde není doporučeno konzumovat vodu z kohoutku a je lepší si připlatit za tu balenou.
Pokud si objednáváte vodu, tak může být still (bez bublin) nebo sparkling (sycená bublinkami).

Ostatní pití

Nealkoholické nápoje se v menu často objevují ve skupině soft drinks. Restaurace také často nabízejí house wine, což je obdoba našeho rozlévaného vína. Objednat si můžete glass of house white (skleničku bílého), red (červeného) nebo rosé (růžového). Jestliže jste věrni českému moku, směle do toho a objednejte si beer (pivo).

Hotel

Jako první vás čeká reception desk (recepce), kde provedete check-in (registraci k ubytování) a na konci pobytu check-out (odhlášení). Dostanete room key (klíč od pokoje) někdy i electricity card (kartičku k zapnutí elektřiny na pokoji). Většina hotelů má breakfast included (snídaně v ceně), tak si nezapomeňte ověřit, kdy serve breakfast (servírují snídani). A až vybalíte svoje kufry, tak se můžete vrhnout za kulturou a na památky.

Památky

Sightseeing (cestování po památkách) může být poměrně náročné. Dobře si rozvrhněte čas a popřemýšlejte, jestli by se například nevyplatilo koupit si bus tour (okružní jízdu autobusem), kde si v klidu prohlédnete hlavní památky zvenku a vyberete, kam se podíváte podrobněji. Pokud vás cestuje větší skupina, zjistěte si, od kolika lidí je group discount (skupinová sleva). Jestliže plánujete hodně využívat hromadnou dopravu, tak se vám v hlavních a velkých městech pravděpodobně vyplatí bus pass (jízné na autobus, například jednodenní nebo třídenní) nebo travel card (jízdné, které využijete na více dopravních prostředků).

5 užitečných frází

What is your today´s special? Jaká je specialita dne?
What would you recommend? Co byste nám doporučil?
What time do you serve breakfast? Kdy je servírována snídaně?
How much is a one day bus pass? Kolik stojí jednodenní jízdenka na autobus?
Do you offer any group discount? Nabízíte slevy pro skupiny?

Zlatá rada lektorky Lucky:

Dovolená je od toho, abyste si ji užili. Pokud jste nestihli vypilovat angličtinu na jedničku, určitě nezoufejte, do příště to jistě stihnete.

AnglickyULucky

Na další díl Léto s angličtinou se můžete těšit příští pondělí.