Znali ho už naši předkové

Ledový čaj, známý také jako Ice Tea, se začal v USA objevovat v 60. letech 19. století. Zpočátku byl vnímán jako novinka, ale už o pár let později zaznamenal pořádný rozmach. První tištěný záznam o ledovém čaji pochází z roku 1879. Marion Cabell Tyree doporučila ve své publikaci Houskeeping nechat vylouhovat jeden den zelený čaj, pak naplnit pohár ledem, dvěma lžičkami cukru a následně přilít tento čaj. Postupně se osvěžující nápoj dostal do menu nabídek hotelů nebo si jej lidé mohli zakoupit na železničních stanicích. Mezitím se objevovaly i další recepty na jeho přípravu, na skutečný "boom" si však musel ještě pár let počkat.

Jeho oblíbenost nejvýrazněji stoupla poté, co ho majitel čajových plantáží Richard Blechynden představil na Světové výstavě v roce 1904 v St. Louis. Teplé počasí ho inspirovalo k nové receptuře. Jednoduše ke svým ochutnávkám čaje přidal led a osvěžující nápoj se téměř okamžitě stal velkým hitem. Rozšířil se po celé Severní Americe a stal se nedílnou součástí mnoha domácností a událostí.

Popularita ledového čaje vedla i ke vzniku nového druhu příboru. Začaly se používat lžičky s dlouhou rukojetí, vhodné na promíchání cukru ve vysokých sklenicích.

Ledový čaj v současnosti

Ledové čaje jsou rozšířeny po celém světě. Zákazníci mají na výběr z bohaté nabídky chutí - od klasických zelených čajů až po čaje s ovocnými příchutěmi. V mnoha státech USA vám pokaždé, když si vyžádáte čaj, přinesou právě ledový nápoj. Ice Tea je dostupný v různých baleních a patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Během své relativně krátké historie tak ušel obrovskou vzdálenost.

I v případě ledových čajů však platí - jiný kraj, jiný mrav. V různých zemích se můžete setkat s různým způsobem zpracování a odlišnou chutí. V některých evropských zemích můžete koupit nesycené i sycené ledové čaje. V Japonsku zase preferují neslazený zelený čaj, který je běžně dostupný v prodejních automatech. Indický ledový čaj (Chai) dostanete na mnoha místech kolem světa a obsahuje indické koření, zatímco thajská verze je slazená cukrem a kondenzovaným mlékem. V jižních částech USA je oblíbený sladký čaj, v jiných končinách země se podává neslazený.

Jedním z nejpopulárnějších ledových čajů je Lipton Ice Tea. Lipton představil svou první verzi ledového čaje - ve formě práškové směsi - v USA v roce 1964. Cestu do Evropy si našla o 14 let později a od té doby značka neustále roste. V roce 1991 Lipton začal uvádět na trh porcovaný lahvový ledový čaj. V současnosti je k dispozici ve více než sto různých zemích po celém světě. Mezi nejoblíbenější druhy patří ty s příchutí broskve či citronu. Nejnověji přichází na trh zelený čaj jasmín-liči a limetka-máta. Chutný nápoj navíc vytvoří ideální kombinaci s různými druhy jídla. Například Lipton Citron se hodí k bílému masu či uzené rybě, broskvová varianta je zase vhodná k čerstvé rybě či červenému masu. Navíc jejich výhodou je, že jsou kromě cukru doslazované přírodním sladidlem stévie. Nemusíme se proto bát nadměrného přísunu cukru a ztráty štíhlé linie. Takt tedy - na zdraví!

Čtěte také: Nejlepší potraviny pro dietu: Poznejte tajemství cereálií