Možná nemáte tu možnost kochat se ze zeleně na vlastní zahrádce, a proto si kousek přírody vytvořte ve vašem bytě. Je rozdíl mezi pěstováním bonsají v interiéru nebo na venkovním prostranství. Za pokojové bonsaje jsou považovány ty z tropických a subtropických klimatických oblastí. Je možné je po celý rok pěstovat v bytě místnosti a pokud máte balkon, umístit je v létě tam.

Světlé místo a zalévání

Bonsaje jsou považovány za rostliny náročnější, a proto vyžadují zvláštní péči. Důležité je umístění na světlém místě a hojné zalévání. Pokud nemáte místo u okna, je dobré je uměle přisvětlovat speciálními svítidly. Pozornost věnujte hlavně zalévání. Bonsaj nenechte nikdy úplně vyschnout. Řiďte se barvou zeminy, ta nesmí být světlá, to by znamenalo, že je už suchá. Udržujte ji v neustálém vlhku a před zaléváním, které by mělo být spíše přerušované, zeminu nejprve pokropte rozprašovačem, pro lepší vstřebání. Vodu na zalévání nezanedbejte, neměla by být příliš studená, ideální je pokojová teplota.

Přetopený byt? Nic pro ně.

Vyhovující je pro bonsaje vzdušná vlhkost 40 až 50 %. Nevyhovuje jim tedy přesušený zimní vzduch od ústředního topení, a tak zapojte odpařovací nádoby nebo elektrický zvlhčovač vzduchu.

Nadšení pěstitelé

Pokud se pro bonsaje nadchnete, dozvíte se o nich víc z literatury, kterou najdete v každém knihkupectví, nebo na internetu. Podobných nadšenců totiž není málo. Zakoupit můžete i speciální nářadí na tvarování bonsají. Například na stránkách www.svetbonsaji.cz se můžete podělit o zkušenosti s dalšími pěstiteli.

Kafe.cz zjistilo:

Ceny bonsají se liší podle velikosti. Ty nejmenší o výšce cca 25cm, koupíte za 350 Kč. Naopak za větší, kolem 55 cm, zaplatíte i 3 500 Kč. Pro pěstování doma se hodí např. ficus retusa, serisa, či čínský jilm.

Tipy Kafe.cz:

Informace na internetu