AUSTRALSKÝ ČERV

V roce 2013 vyfotili potápěči u Tasmánie unikátní ohnivku obrovskou (Prostremmu spinosum). Tento fosforeskující „červ“, může dorůst délky až 20 m. Jde však o kolonii mnoha tvorů spojených do superorganismu. Ohnivky patří mezi pláštěnce.

180 cm může měřit tělo velemloka čínského (Andrias davidianus), největšího obojživelníka světa. Sporadicky se vyskytuje v čínských řekách i jezerech a hrozí mu vyhynutí. V pražské zoo žije samec jménem Karlo, je mu zhruba 40 let, měří téměř 160 cm, váží 35 kg a jde pravděpodobně o největšího chovaného velemloka na světě.

Z HITPARÁDY MAXIHMYZU

16,7 cm (bez nohou a tykadel) měřil doložený exemplář největšího brouka světa, titána obrovského (Titanus giganteus). Je doma v jihoamerických deštných lesích. Biologové z Univerzity Palackého měli ohromné štěstí, když vzácného brouka odchytili v deštném pralese ve Francouzské Guyaně a letos jej živého přivezli do Olomouce.

70 g může dosáhnout hmotnost nelétavého hmyzu z rodiny cvrčků a kobylek jménem weta (Deinacrida heteracantha). Žije na Novém Zélandu, je asi 10 cm dlouhý a je to nejtěžší „hmyzák“ světa.

11 cm je rozpětí křídel hrabalky obrovské (Pepsis heros), největšího zástupce blanokřídlého hmyzu (7 cm dlouhé tělo).

10 cm dlouhá může být samice amerického švába obrovského (Blaberus giganteus).

35 g váží 8 cm dlouhý australský šváb Macropanesthia rhinoceros.

100 g je hmotnost před zakuklením až 25 cm dlouhé larvy afrického brouka goliáše obrovského (G. goliathus).

57 cm na délku (s nataženýma nohama) měřila vzácná indonéská pakobylka rodu Phobaeticus, tělo od hlavičky po zadeček přesáhlo 35 cm.

25 až 30 cm dlouhá je stonoha obrovská (Scolopendra gigantea), známá také jako amazonská obří stonožka, největší druh na světě.

400 cm2 je plocha rozpětí křídel největšího motýla světa (Attacus atlas) z čeledi martiná martináčovití. Obývá tropické a subtropické pralesy jihovýchodní Asie. Rozpětí křídel je 25-30 cm. Loni poletoval ve skleníku Fata Morgana v botanické zahradě v Troji, při tradiční výstavě živých tropických motýlů.

845 cm je úředně potvrzená nejdelší anakonda velká (Eunectes murinus), její tělo mělo hmotnost 227 kg. Žijí v Jižní Americe a na Trinidadu. Podobný obr je krajta mřížkovaná (Pytho Python reticulatus) obývající jihovýchodní Asii, Indonésii Filipíny. Nejdelší řádně zdokumentovaný kus měřil 7,6 m.

1,5 m délky a hmotnosti kolem 1 kg dosahuje cecílie Thompsonova (Caecilia thompsoni) z Kolumbie. Jde o největšího červora, beznohého obojživelníka.

6 m zdolá skokem žába veleskokan goliáší (Conraua goliath). Tato rekordmanka z Kamerunu a Rovníkové Guineje dosahuje hmotnosti až 3,3 kg a délky těla 33 cm, pokud natáhne nohy, může být dlouhá přes 90 cm.

LÉTAJÍCÍ LIŠKA

Největší aktivně létající savec světa je kaloň malajský (Pteropus vampyrus). Žije v jihovýchodní Asii od Thajska přes Indonésii až po Filipíny. Rozpětí křídel dosahuje 1,7 m a hmotnost až 1,6 kg. Říká se mu létající liška.

ŠNEKU, ŠNEKU, VYSTRČ ROHY…

Oblovka obrovská (Achatina achatina) je suchozemský plž pocházející z Ghany. Hlemýžď s ulitou dorůstá velikosti 15-30 cm, noha má až 25 cm, hmotnost bývá kolem 300 g. Afrického šneka u nás chová řada lidí jako domácího mazlíka. V zajetí se dožívá asi 7 let.

KRÁLÍČEK

Belgický obr s délkou těla 70 cm a hmotností až 10 kg je největším králičím plemenem světa. Dospělé zvíře má hmotnost 7-10 kg, ale žijí i těžší. Rekordní „belgičan“ z Velké Británie dosáhl 20 kg.

DOMA JSOU VE VODĚ

420 cm na délku a 240 cm na šířku měřil sladkovodní rejnok trnucha thajská (Himantura chaophraya), loni ulovený v Thajsku. Hmotnost byla odhadnuta až na 360 kg, zvážit jej nebylo možné, po přeměření ve vodě byl puštěn na svobodu. Podle CNN šlo o nejtěžší sladkovodní rybu světa.

6,17 m je ověřená délka krokodýla mořského (Crocodylus porosus), největšího a nejmohutnějšího plaza světa. Dosahuje hmotnosti přes jednu tunu a žije ve vodách Indického a Tichého oceánu mezi Indií a Austrálií.

12 m může měřit hlístoun červenohřívý (Regalecus glesne), nejdelší kostnatá ryba na světě. Námořníci ji přezdívali mořský had. Žije v ohromných hloubkách, v jeho přirozeném prostředí se jej poprvé podařilo nafilmovat až v roce 2001 na Bahamách.

200 kg může vážit medúza Nemopilema nomurai. Žije v Tichém oceánu mezi Japonskem a Čínou. Její klobouk může mít průměr 2 m, žahavá ramena 5 m.

3,7 m dosahuje rozpětí nohou velekraba japonského (Macrocheira kaempferi). Žije v Tichém oceánu v okolí japonských ostrovů v hloubce kolem 600 m. Má kulaté tělo 60 cm dlouhé a 37 cm široké a fascinující „pavoučí“ nohy. Hmotnost bývá až 20 kg.