Návod na záchranu vztahu najdete v galerii.

S Borisem se známe již osm let, šest let žijeme ve společné domácnosti, a přestože jsme se nevzali, obě děti byly plánované. Nenapadlo mě, že se můj život může téměř ze dne na den změnit, protože jsem v jeho chování nezaznamenala žádné varovné signály. Vůbec mi nepřišlo na mysl, že jeho nebezpečný koníček, horolezectví, může být hrozbou nejen pro jeho zdraví, ale i pro náš společný život.

Pokaždé, když vyrážel s partou přátel na skály, třásla jsem se o něj strachy, ale nikdy jsem mu jeho zálibu nevymlouvala. Horolezectví patří k jeho životu a rozhodně jsem nechtěla, aby mi někdy vyčítal, že se ho kvůli rodině vzdal. Já se výšek bojím, párkrát jsem se odhodlala strach překonat a vyzkoušet si menší výstup, ale oba jsme uznali, že to nemá smysl.

Měla jsem Borisovy kamarády ráda, jsou to féroví chlapi, občas jsme je zvali k nám na chalupu. Pak ale přijali do party Světlanu, taky horolezkyni. Sotva se objevila, všichni chlapi včetně mého se do ní zbláznili. Jako kdyby do vzrostlého lesa vtrhlo tornádo. Sounáležitost party byla ta tam, chlapi se k sobě začali chovat jako rivalové, žárlili, nastaly mezi nimi rozpory. Úplně se jim zavařil mozek!

Musím přiznat, že Světlana je krásná, chytrá a schopná. Kromě toho skvěle vládne ženskými zbraněmi. Dokáže muže okouzlit a zmanipulovat, jednou hraje roli křehké květinky, jindy závratně silné ženy. Chlapi začali soupeřit o její přízeň – kdo ji dostane, bude se cítit jako king. Jeden z Borisových přátel mi později přiznal, že ji chtěli úplně všichni. Jenže milá Světlana se zaměřila na Borise. A dostala ho! Musela to být opravdu prudká vášeň, šlo to hrozně rychle, protože v partě byla sotva dva měsíce, a Boris si jednoho večera sbalil věci a ke Světlaně se odstěhoval.

„Miluju ji, nikdy jsem nic podobného nezažil. Zkrátka už bez ní nemůžu být, nezlob se. Na děti ti budu samozřejmě platit,“ oznámil mi, když dcerka spala, a naházel si věci do tašky a do batohu. Hlavně ty horolezecké. „Pro zbytek si přijdu, s tím si nedělej starosti.“ Jako bych si dělala starosti kvůli nějakým jeho věcem! Rozplakala jsem se. „Jak jsi mi to mohl udělat! Co řeknu Kristýnce, až se ráno probudí a bude se ptát po tátovi? Jsi hnusný sobec, proto ses se mnou nikdy neoženil! A co Denísek? Proč jsi chtěl mít se mnou druhé dítě?“

Seděla jsem na gauči a plakala, on řekl, že to nebudeme protahovat, na stůl mi položil klíče a odešel. Je snad rodina tak proměnná hodnota, že muži nestojí za to, aby se kvůli ní vzdal vášně k jiné ženě? Je pro něj důležitější sex? Co je vůbec pro muže jako Boris důležité? Kluci z party mě uklidňují. Prý mám dát Borisovi čas, kvůli dětem. Možná ale bude lepší, když zůstanu sama, než být s mužem, který je sobecky opustil. Nebo se doopravdy tak zamiloval, že bez Světlany nemůže žít?

A co jsme pak pro něj byli my?

Aneta, Hradec Králové

Jak jsou na tom celebrity?

* Odchod Romana Vojtka od malé dcerky a manželky těsně před porodem pořádně rozvířil české bulvární vody. Na herce se tehdy svalila lavina kritiky. Důvody svého překvapivého kroku dosud otevřeně nevysvětlil. „Zlomilo mi to srdce,“ vzpomíná jeho dnes v už bývalá žena Tereza na těžké chvíle, kdy skončila v péči psychiatrů.

* Důvod, proč Richard Krajčo opustil manželku Martinu a dvě malé děti, byl jasný – zamiloval se! Režisérka Karin Babinská mu učarovala natolik, že hodil rodinu za hlavu. Zpěvák a herec už jednou dokázal, že ve vztazích je přelétavý, když krátce po svatbě opustil svou první ženu Ivu Frühlingovou.

* Hudebník Ondřej Brousek se zamiloval a v roce 2008 nečekaně odešel od manželky Adély Gondíkové a tehdy čtyřleté dcery Nely. Vztah s kolegyní Annou Remkovou hudebník nějakou dobu tajil a jeho žena se s ní dokonce potkávala na divadelním jevišti. Dnes je Ondřej s Annou ženatý a mají dvě děti.

Odborník radí

PhDr. Petr Šmolka

Zamilovaný primát (samec) se často chová jako smyslů zbavený. Možná by měl být zbavený i způsobilosti k právním úkonům, k nimž patří i rozvod a nakládání s rodinným majetkem. Jeho jednání a prožívání se podobá drogové závislosti. Včetně „bažení“ a abstinenčních příznaků. Odejít od rodiny k milence je spíš projevem sociální debility než inteligence. Po vystřízlivění přichází kocovina. Odejít od rodiny se dvěma tak malými dětmi může pouze barbar.

Je otázkou, zda by jej žena měla chtít nazpět. Aneta je snad natolik rozumná, že se nebude snažit trumfnout Světlanu tím, že se dá také na horolezení. V tom kontextu se mi vybavuje klient, jehož žena mu byla nevěrná s osvaleným kulturistou. Klient byl podobně chlapácký typ jako například Woody Allen. Přesto se rozhodl, že o manželku zabojuje. Zakoupil činky a ráno i večer se jimi pokoušel v ložnici cloumat. Manželčino zalíbení v osvalenci už dávno odeznělo, měla však problém akceptovat manželovo usilovné snažení vzepřít ty kusy kovu. "Kdyby to alespoň nedělal v ložnici před spaním, je trapný, jak přitom funí,“ tak nějak zněly ženiny stesky. Té, co si na manželovi vážila především jeho intelektu a jemného smyslu pro humor. Naštěstí si dal říct! Přestal vzpírat, činky zpeněžil ve sběrně druhotných surovin a oba se snažili na kulturistickou epizodu zapomenout.

Aneta může udělat jedno – nabídnout manželovi odluku, jakýsi rozvod na zkoušku. Ať si tedy žije někde jinde, domů nechodí a děti si bere tak, jako otcové po rozvodu. Samozřejmostí by měly být i běžné penězotoky. Výživné na děti a na jejich matku. Smysluplná odluka by měla být od počátku časově limitovaná (zhruba 4 až 6 měsíců). Přibližně 80 % podobných "sokolíků" se pak k rodině ještě rádo vrací!