Na střední škole patřil k vynikajícím studentům, bez problémů ho přijali na vysokou, ale nedokončil ani druhý ročník. Už zkrátka musel sedět nad knížkami, učení mu nešlo do hlavy samo jako na gymnáziu. Začal pracovat jako skladník, ale za dva měsíce ho vyhodili, vedoucí ho načapal, jak kouří marihuanu. „Tráva“ se stala součástí Liborova života. Prý ho „nabíjí“ a pomáhá mu překonávat úskalí života.

Ale jaká úskalí? Vždyť si je způsobuje sám! Ve dvaadvaceti se stal otcem krásné holčičky Lenky, ale ani to ho neprobralo k zodpovědnosti. S Bárou, matkou svého dítěte, se naštěstí neoženil. Vzal si totiž několik úvěrů u vyděračských firem, ty by jinak musela splácet Bára a nejspíš by ji čekala i exekuce. Synovy dluhy tak splácíme s manželem my, aby exekutoři nakonec nezaklepali na naše dveře, když má syn u nás teď trvalý pobyt.

Bára se s mým synem nakonec rozešla, vystěhovala ho z bytu, kde společně bydleli (na nájem jsme jim museli přispívat, když Libor byl věčně bez práce). Syn se nastěhoval k nám, sliboval, že podstoupí odvykací léčbu, a opravdu se o to pokusil, ale nevydržel. Už dvakrát jsme ho vyhodili z bytu, protože začal rozprodávat naše věci, ale pokaždé se kál a sliboval, že se půjde léčit, že si najde pořádnou práci… Prý už kvůli dcerce Lence, aby se za něj nemusela jednou stydět.

Lenka je kouzelné dítě a všichni ji milujeme, i Libor, umí si s ní krásně hrát, věnuje se jí. Když je s ní, věřím, že nic nebere. Byla to ostatně podmínka, na které jsme se společně s Bárou dohodli. Jestliže přijde Libor zfetovaný, Lenku nedostane. Pokaždé se musí podrobit testu a je „čistý“, pokud to ovšem nějak nezakamufluje. Lenka svého tátu miluje, ale já mám strach, že když se Libor nedá dohromady, může pro ni být špatným vzorem. Navíc nesnáší přítele Báry, Radka.

Ač jsem máma Libora, jsem natolik při smyslech, že přeju Báře zodpovědného a pracovitého partnera, který by měl rád i Lenku a zabezpečil obě, což Radek je. Libor ale Lence vtlouká do hlavy, že Radek je zlý, Bára že není hodná máma, když „opustila tatínka a našla si strejdu“. Ta malá nám všechno řekne, ale my si s těmi informacemi nevíme rady. Bojíme se promluvit si s Liborem, protože by mohl Lenku zastrašit, a ta by nám už nic neřekla. Vím, že takhle to nemůže jít dál, že nelze věčně držet ochrannou ruku nad dospělým synem, vlastně ho krýt, ale východisko nevidím. Kdyby skončil na ulici, bylo by to snad ještě horší pro všechny.

Miroslava, Olomouc

Odborník radí

Dokud Liborovi šlo vše snadno, neměl potíže. Ani ve škole, zřejmě ani doma. Snadno si navykl na pohodlný život.

Kdykoli bylo třeba, aby předvedl nějakou snahu, selhával. Ve škole, nebo později i v práci. Jediné, co se mu zdařilo, bylo zplození dcery. Což ale zas žádné velké úsilí obvykle nevyžaduje. „Tráva“ pak už jen dokonávala dílo zkázy. Pro její „huliče“ je typické, že jsou v pohodě a vysmátí, zatímco okolí právem šílí. Kdyby se podobně choval synek našich přátel, stali bychom se studnicí nevyžádaných rad na radikální řešení. Když se však totéž děje našim dětem, pak míváme tendenci je omlouvat a zahlazovat jejich průšvihy. Čímž je utvrzujeme v přesvědčení, že okolí tu je pro ně, aniž by se ony musely jakkoli přičinit. V podtextu bývají výčitky, zda jsme je špatně nevychovali.

Potomkova nezvedenost však nemusí vůbec odrážet nepatřičnou výchovu; působí na něj totiž spousta vlivů, které mohou naše působení překrýt. Někde je ale hranice, kdy je již jakákoli snaha dětem pomáhat kontraproduktivní. Libor už měl být dávno na té ulici, není pravdou, že by to bylo pro všechny ještě horší. Padl by asi až na dno, třeba by se od něj ale dokázal odrazit.

Pokud se jeho rodiče strachují, že by tím mohli přijít o kontakty s vnučkou, tak i tyto obavy mohou být liché. Časem stejně hrozí, že se s ní nebude moci vídat, zvláště bude-li ji nadále popouzet proti partnerovi její matky. Prarodiče však mají i potom na kontakty s vnoučaty právo. V krajním případě dokonce soudně vymahatelné.

JACKIE CHAN

Akční hrdina dlouhodobě bojuje proti drogám, a proto byl pro všechny šok, když byl za jejich užívání zadržen jeho vlastní syn. „Jsem smutný a zklamaný, Jaycee musí nést následky svých činů, budu stát při něm, ale chtít musí sám,“ komentoval situaci Jackie. „Moc se stydím, že jsem všechny zklamal,“ kál se mladík, který jde v hereckých stopách svého otce.

Jak bezpečně poznat, že vaše dítě bere drogy, se dozvíte v galerii.