Jak zachrátnit vztah, se dozvíte v galerii.

Já a moje žena se známe odmalička a oba jsme vyrůstali v katolických rodinách. Účast na nedělní mši byla nepsaným zákonem, který se přísně dodržoval. Farářovu kázání jsem většinou nerozuměl, zato doma mi rodiče vštěpovali, co je to hřích a jaký trest mne za spáchání hříchu čeká.

„Náš“ bůh, ten, o němž hovořil můj otec, nebyl milosrdný a odpouštějící, ale přísný a trestající. Byl jsem hodný tichý chlapec, snažící se nehřešit ani slovem, všem spolužákům k smíchu.

Záhy jsem se uzavřel do sebe a přestal nabádat své spolužáky, aby nepoužívali jistá slova. Bylo mi deset a chtěl jsem je uchránit před ohněm pekelným, ale dostal jsem pořádnou nakládačku. Ve dvanácti jsem si uvědomil, že mne dívky nezajímají.

Zatímco kluci si o nich povídali a posílali jim milostná psaníčka, já začal snít o Ludvíkovi, o dva roky starším chlapci, který chodil do devítky. Představoval jsem si, jak chodím s Ludvíkem za ruku podél řeky a povídáme si o Bohu. Chodil jsem po cestách, kde jsem ho mohl potkat, díval se na něj jak na svatý obrázek, až mě jednou milý Ludvík chytil pod krkem a zasyčel mi do obličeje: „Nevopruzuj, ty buzno, nebo ti dám přes držku.“

Svěřil jsem se svým snem i zklamáním panu faráři u zpovědi. A dozvěděl se, že mé myšlenky jsou hříšné, že držet se za ruku s jiným chlapcem je špatné, že bych měl více pomáhat rodičům.

Ti záhy pochopili, jak to se mnou je. Doufali, že na vojně „přijdu k rozumu“, ale bylo to ještě horší. Na šikanu, kterou jsem tam zažíval, raději nebudu vzpomínat. Po vojně jsem nastoupil do práce a rodiče se rozhodli, že mě ožení. Manželství a rodina ze mne udělají jiného člověka, věřili. Vyvolenou byla Kateřina, moje malá kamarádka z dětství. Přísně vychovávaná dívka, která nesměla ani na vesnickou tancovačku, natož na nějakou diskotéku ve městě.

Kateřina byla zvyklá poslouchat, takže byla veselka.

Nějak se nám podařilo zvládnout i milostný akt a do roka byla na světě dcerka. Vzájemný sex nám nepřinášel uspokojení, byl to pouze akt plození, a když se podařilo počít druhé dítě, úplně jsme s milováním přestali. Ani děti a rodinný život nedokázaly vymazat z mé mysli touhu po objetí muže. Byl jsem beznadějně zamilovaný do souseda, spokojeného otce rodiny. Moje trápení neuniklo Kateřině, mé vnímavé ženě, takže jsem se jí svěřil. Řekla mi, že to tušila. Ale že musím být opatrný, nesmím se na souseda vůbec dívat, ba naopak, vyhýbat se mu jako čert kříži. Ale i tak se po vsi začaly šířit různé řeči.

Odstěhovali jsme se do města, ale šťastni nejsme. Víra v Boha mi nepomáhá, spíš naopak. Brali jsme se s Kateřinou v kostele, takže rozvod nepřipadá v úvahu, naše rodiny by nás zatratily.

Někdy však přemýšlím o tom, jestli by to nakonec pro mne i moji ženu nebylo vykoupení. Získat svobodu. Svobodu rozhodovat o našich životech. Ale smíme si to dovolit?

Marek, Břeclavsko

Odborník radí

PhDr. Petr Šmolka

Homosexualita je v totalitárních režimech a tam, kde převládá katolicismus, na indexu nepravostí. U hluboce věřících mohou vést předsudky až k popření orientace. Marek si byl své orientace vědom, přesto se nechal dotlačit do heterosexuálního vztahu. Má zřejmě hodně tolerantní ženu, na rozdíl od mnoha jiných by s ním chtěla zůstat. Má hysterií ovanutá klientka reagovala na informaci, že její muž je gay, křikem, že jí to dělá naschvál.

Marek touží po možnosti rozhodovat, jak dál nakládat se svým životem. Víra mu brání odejít, přesto si uvědomuje, že by jim mohlo být lépe, obává se však zatracení. Současný papež má sice vůči homosexuální orientaci větší pochopení než jeho předchůdci, ale za Markova života sotva dojde ke změně oficiální katolické doktríny. Nepomohlo mu ani přestěhování do města, možná měli odejít ještě dál. Nedávno se objevily informace, že v Číně jsou s to homosexualitu léčit. Princip je zdánlivě prostý - stačí, když „nemocný“ bude myslet na homosexuální styk, a přitom dostane elektrošok.

Oficiálně Čína tyto postupy odmítá, jsou tam však nadále praktikovány. Že by toto byl další důvod sympatií našich představitelů k této zemi? Vzpomeňme, jak náš bývalý prezident vítal Prague pride pochody gayů a leseb!

JAK JSOU NA TOM CELEBRITY?

JAN MUSIL

Oblíbený moderátor byl ženatým otcem dvou dcer, když veřejně oznámil, že je gay.

„Manželka byla první, komu jsem to řekl. Nejdřív jsme si mysleli, že se to možná změní, ale nezměnilo. Čím dál víc jsem koukal po klucích, a tak jsme se dohodli, že se rozejdeme,“ říká Honza. S manželkou i s dcerami má dodnes výborný vztah.