„Vědecké studie neprokázaly příčinný vztah mezi konzumací cukru a tímto onemocněním. Ke vzniku cukrovky 2. typu, což je nejrozšířenější typ diabetu, prokazatelně přispívá nadměrný energetický příjem, nadváha a obezita, ne však konzumace cukru. Cukrovka by se tedy spíše měla jmenovat tukovka,“ konstatuje MUDr. Dita Pichlerová, internistka a obezitoložka, která působí na OB Klinice v Praze.

Z mnoha zel obviňovaný cukr navíc není jen jeden, a proto je nutné jeho „viny“ spravedlivě rozlišovat. Sacharidy, jak se odborně cukry nazývají, dělíme na monosacharidy, disacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Mono- a disacharidy, nebo jednoduché cukry (např. bonbony, zákusky nebo sladké limonády) jsou ty „hříšné“ a kromě psychického efektu slasti žádné zdravotní benefity nepřinášejí.

Mezi jednoduché cukry ale patří také ty obsažené v ovoci, které má vitaminy a vlákninu. Jednoduché cukry jsou glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr) a sacharóza (řepný cukr). Pro zdraví a hlavně jako zdroj energie jsou užitečné především sacharidy tvořené více jednotkami – oligosacharidy (obsažené hlavně v luštěninách) a polysacharidy (škroby), které najdeme v obilovinách, luštěninách, rýži, bramborách apod. Sacharidy by měly tvořit asi 55 až 60 % celkového energetického příjmu, většina by měla být právě v podobě polysacharidů. Podíl jednoduchých cukrů by neměl převyšovat 10 % z celkového příjmu energie.

Pokud se bez slazené kávy, čaje a různých „sladkých teček“ těžko obejdeme, lze řepný cukr nahrazovat zdravotně výhodnějšími sladidly, jako je například med, javorový či jiné přírodní sirupy nebo mnohými zatracovaný aspartam. „Zdravotní nezávadnost aspartamu potvrzuje více než 200 vědeckých studií a řada národních i mezinárodních institucí. Aspartam je ve světě používán ve více než 6 000 výrobcích. Jako sladidlo ho najdeme v nízkokalorických nápojích, v light mléčných produktech, v marmeládách a jiných sladkých pomazánkách (např. čokoládových, arašídových) s nižším obsahem cukru, ve žvýkačkách, sladkostech bez cukru a v mnoha farmaceutických výrobcích,“ připomíná Dita Pichlerová.

„Většina nízkokalorických sladidel je stonásobně sladší než cukr samotný, což znamená, že malým množstvím můžeme nahradit velkou dávku cukru. Na rozdíl od klasického cukru nepřispívají ke vzniku zubního kazu a neovlivňují hladinu krevního cukru a inzulinu. Nejnovější nekalorické sladidlo je steviol-glykozid vyráběný z listů rostliny stévie.“

Jak konečně zhubnout, se dozvíte v galerii!