První dítě Katce upletl ještě před svatbou, druhé rok a půl nato. Vytahoval se, že jako vedoucí autobazaru vydělává balík. Vzali si hypotéku a postavili barák. Jenže hnízdečko lásky příliš nevzkvétalo.

Franta se díval až příliš často na dno skleničky. A to bylo až příliš často prázdné. Pak nadával Katce, dětem a někdy je i bil. Dcera to pár roků trpěla, Franta se vždycky kál, kytku koupil, dárky a pak nějaký čas sekal dobrotu.

Jenže každý pohár, když se do něj často přilévá, přeteče. A tak se Katka jednoho dne sebrala a i s dětmi utekla k nám, rodičům. A že už se nikdy k Frantovi nevrátí.

Jenže po čase začal Franta dolézat. Prosil, naříkal. Pak byl u nás již každodenním hostem a nakonec tam zůstal! Říkala jsem si – dobře, děti potřebují tátu, Katka muže a Franta se polepšil. Omezil pití, pomáhal manželovi s naším barákem, jen mi bylo divné, že už se nechce vrátit do toho svého.

A pak to prasklo. Franta se zadlužil, kde mohl, dům, který postavil pro rodinu, jde do exekuce, a já se teď klepu strachy, kdy exekutor zatluče i na naše dveře, protože František bydlí u nás, celá ves to ví, exekutoři asi taky, a já od našeho obstarožního bytového zařízení už dávno žádné doklady o nákupu nemám. Nebylo by lepší, kdyby František, už kvůli budoucnosti dcery a dětí, zase vypadl?

Jarmila, Líšnice

NÁZOR PSYCHOLOGA

Vážená paní, váš zeť není žádný poklad, což už snad dochází i Katce. Od podobných „týpků“ bychom se přesto mohli lecčemu přiučit. Nikdo jiný totiž neumí tak věrohodně slibovat a odprošovat. I notorik dokáže nějakou dobu abstinovat; jeho sliby však bez léčby mívají jen krátkou životnost. Jepice ve srovnání s nimi trpí dlouhověkostí.

V manželství existuje institut společného jmění manželů (SJM). Zahrnuje nejen jejich majetek, ale i dluhy. Což exekutoři naneštěstí dobře vědí. SJM lze zúžit či zrušit rozhodnutím soudu i během manželství, případně se vypořádává během rozvodu nebo po něm. I kdyby došlo na nejhorší, tak soudy nemají rozhodovat v rozporu s „dobrými mravy“. Těžko by tedy rozhodovaly ve prospěch toho, kdo popíjel a rodinu zadlužil. Více informací byste získali bezplatně v některé občanské poradně.