Víte, co přesně udělat proto, když se chcete rozvést? Pokud ne, tak vše najdete podrobně popsáno v galerii.

Chtěla jsem být dobrá matka a dobrá manželka. Chtěla jsem vytvořit svým „klukům“ hezký a šťastný domov a léta žila v přesvědčení, že se mi mé předsevzetí daří. Nic nenasvědčovalo tomu, že je manžel nespokojený. Ani v intimním životě jsem si nevšimla žádných podezřelých změn, i když vášeň během manželství přece jen zkrotla.

Manžel jezdil často na služební cesty a já mu vždy napekla jeho oblíbené řízky, vyprala a vyžehlila košile. Po návratu vypadal spokojeně a stručně mi vylíčil, že jednání proběhla bez potíží.

Nebýt toho, že náš Karel utrpěl při slaňování vážný úraz, možná bych se o manželově paralelním životě ani nedozvěděla. Karel byl v nemocnici a já zoufale volala manžela. Byl nedostupný. Vždycky mě nabádal, abych mu na služební cesty nevolala, a já to dodržovala, ale co jsem měla dělat? Zavolala jsem na sekretariát firmy, kde manžel pracuje, vylíčila situaci a požádala o kontakt na někoho z kolegů nebo do hotelu, kde mělo pracovní jednání probíhat.

Na druhé straně bylo chvíli ticho. A pak mi ženský hlas oznámil, že lituje, ale že můj manžel není na žádné služební cestě, že si vzal na tři dny dovolenou. Že prý jede do Krkonoš, ale adresu nenechal. Nevěřila jsem svým uším. To musí být nedorozumění! Byla sobota, měl se vrátit až v pondělí… Co budu dělat?

Víkend jsem strávila v nemocnici u synova lůžka. Zranění se naštěstí hojila dobře a prognóza byla pozitivní. A v pondělí večer se vrátil manžel. Úsměv ve tváři. „Jak jste se tu měli?“ zahlaholil a hodil do koupelny hromadu špinavého prádla. „Skvěle,“ řekla jsem. „A jak proběhlo jednání?“ Manžel začal cosi vyprávět, ale já ho přerušila. „Nech si ty pohádky. Na žádné služebce jsi nebyl. Volala jsem do práce, protože Karel je v nemocnici. Spadl při slaňování. Má otřes mozku a zlomenou pánev. Tak kde jsi byl? A s kým?“

A můj drahý choť byl tak vyděšený, že kápl božskou. Nebyl na služební cestě. Byl na dovolené se svou dlouholetou přítelkyní a matkou svého čtyřletého synka Toníka. Chtěl mi to říct už dávno, ale nenacházel odvahu. Bál se, že bych to neustála a požádala o rozvod. Ale on se rozvádět nechce. Má rád obě své rodiny a nechce ztratit ani jednu.

Byl by rád, kdybych to pochopila. Ví, že to pro mě nebude snadné. Ale on se mi to pokusí ze všech sil usnadnit. „A jak?“ zaječela jsem. „Vždyť ty jsi normální bigamista! Tajíš léta druhou rodinu, a doma děláš, jakoby nic!“ Rozplakala jsem se bezmocí, vzteky a zoufalstvím. Manžel je falešný jak pětník, syn leží zraněný v nemocnici… Můj šťastný svět se zhroutil.

A po tomhle všem se chtěl manžel usmiřovat v posteli! Vzala jsem si polštář a deku a šla spát do obýváku. Řekl, že dělám zbytečné scény, protože on mě má rád a nic se mezi námi nemění. Jeho přítelkyně Petra to chápe. Tak proč dělám ty obstrukce?

Nejsem asi velkorysá. Nedokážu se smířit s druhou manželovou rodinou. Nechci manžela ztratit, ale tohle taky ne! Tak co mám dělat?

Lada, Turnov

Odborník radí

Pro paní Ladu to bude asi chabá útěcha, přesto její muž není dnes žádný exot. Takzvaných levobočků přibývá téměř geometrickou řadou. Základní příčina je zřejmě demografická. Viditelně totiž přibylo bezdětných a nezadaných kvalitních žen okolo třicítky. Jejich pozice na seznamovacím trhu není zrovna záviděníhodná. Svobodných partnerů se jaksi nedostává, ti ještě volní se zas do zakládání rodin zrovna nehrnou. Z nouze může tato žena vzít zavděk i mužem „kapku ženatým“.

Někdy v naději, že ho časem bude mít pouze pro sebe, jindy alespoň s tím, že jí pomůže zastavit nepříjemné odbíjení biologických hodin. Muži charitativní, pomohou milence zplodit dítě, a pak se vrátí do manželčina lůna, přesněji řečeno – do lůna rodiny. V lepším případě plní vůči levobočkovi pouze vyživovací povinnost.

Pokud však má mezi svými předky spíše gorily než šimpanze, pak má bohužel nakročeno k pokusu o bigamii. Gorilí samci jsou totiž harémoví.

Ilegální bigamie je model dlouhodobě těžko udržitelný. Někdy k jejímu odhalení napomůže jen náhoda, jindy je náš „gorilák“ tak vyčerpaný, že se raději dozná sám. Ani jeho ženy většinou v otevřené bigamii dlouho žít nevydrží. Jedna nebo druhá ho postaví před ultimátum. Buď já, nebo ta druhá! Gorilák se bude muset rozhodnout.