Daniel: Ztracen už 13 let!

Drama v rodině může nastat poté, co se dítě ztratí v supermarketu, a to i pod dohledem kamer! Ukazuje to příběh tehdy sedmiletého školáka Daniela Entwistla, jenž zmizel v obchodě v britském Great Yarmouthu.

Naposledy ho zachycují záběry průmyslové kamery, jak v modré mikině prochází mezi regály. Jediná stopa, která po hochovi zůstala, bylo červené kolo nalezené na břehu řeky. Ta ale byla v té době téměř vyschlá... V lednu 2015 se objevila zpráva, že Danielův otec David Entwistle ve věku 53 let zemřel. Protože v minulosti byl odsouzen k odnětí svobody na šest měsíců za zneužití 12leté dívky, policie zvažovala i verzi, že pachatelem je on, ale pro nedostatek důkazů nakonec nebyl mezi podezřelými.

Michelle, Amanda a Gina: 10 let v zajetí

Bývalý řidič školního autobusu Ariel Castro z amerického Clevelandu v letech 2002 až 2004 unesl tři dívky. Michelle Knight, Amanda Berry a Gina DeJesus byly uvězněny, spoutané provazy a řetězy, v suterénu jeho domu dlouhých 10 let. Občas je nechával hladovět a po celou dobu je znásilňoval. S Amandou měl dceru, Michelle opakovaně donutil potratit, když jí bušil pěstmi do břicha. Na svobodu se dostaly jen díky šťastné souhře náhod.

Castro se hájil tím, že byl závislý na sexu. Byl odsouzen na doživotí a před třemi lety spáchal ve vězení sebevraždu. Mimochodem, dívek se zmocnil ve všech třech případech vždy tak, že jim nabídl svezení autem.

Amber: Krutá smrt

V roce 1996 se devítiletá Amber Hagerman z amerického Texasu projížděla na kole a na chvilku zmizela z matčina dohledu. Sousedé viděli, že ji nějaký muž odnáší do dodávky a okamžitě zavolali policii. Po čtyřech dnech našli muži zákona nebohou Amber v příkopu u cesty. Byla znásilněna a ubodána nožem. Vraha se dodnes nepodařilo vypátrat.

Případ byl zfilmován a dal vzniknout americkému systému Amber, který slouží ke včasnému varování a vyčerpává snad všechny možnosti, jak zveřejnit zprávu o pohřešovaném dítěti. Dnes je používán ve více než 20 dalších zemích – varování směřuje do smartphonů, oznámení jsou zveřejňována na billboardech a napříč sociálními sítěmi. Film Amber dosud pomohl k záchraně téměř 800 pohřešovaných dětí!

Natascha: Pachatel skočil pod vlak

Ráno 2. března 1998 přinutil 35letý rakouský elektrotechnik Wolfgang Priklopil desetiletou Nataschu Kampusch ve vídeňské čtvrti Donaustadt nastoupit do bílého minibusu s černými okny a odvezl ji do připravené skrýše ve svém domě. Většinu času Natascha pak trávila v jediné místnosti o rozměrech 2,8 × 1,8 × 2,4 metru umístěné pod garáží Priklopilova domu. Držel ji tam přes osm let, než se jí podařilo utéct. Únosce skočil pod vlak.

Maddie: Pátrání ukončeno!

Nejznámějším případem pohřešovaného dítěte je určitě kauza Madeleine McCann. Jako čtyřletá zmizela v roce 2007 z apartmánu svých rodičů v portugalském letovisku Praia da Luz. Přes úsilí tisíců policistů a zájem milionů lidí se dosud nepodařilo najít jasnou stopu, jež by k dívence vedla.

V roce 2014 se zdálo, že případ bude objasněn. Analýza dat z mobilů tří vykradačů turistických apartmánů naznačila, že právě oni mohli unést spící dívku. Jenže nic takového se dosud nepotvrdilo a letos v srpnu bylo pátrání po Maddie ukončeno.

Jen pro ilustraci, jak je takové hledání nákladné. Maddie nejprve hledali portugalští policisté, před pěti lety pak tehdejší britský premiér David Cameron zahájil operaci Grange (Statek), která vyšla v přepočtu na více než 380 milionů korun.