Až se děti osamostatní, je na čase začít myslet na sebe. Na co všechno se zaměřit, najdete v galerii.

„Opuštěné hnízdo“ je pro řadu rodičů problém psychologický, ale i praktický. Je třeba si přiznat, že stárnutí se týká každého z nás a bydlení je dobré upravit tak, aby vyhovovalo i při případné omezené pohyblivosti. Domov by měl sloužit jako bezpečný přístav, ne jako životu nebezpečná past. Pokud si to člověk neuvědomí včas, pravděpodobně už rekonstrukci nedokáže provést nebo zařídit a stěhování do sociálního zařízení s pečovatelskou službou bude jedinou možností. Diakonie Českobratrské církve evangelické zjistila, že dvě třetiny seniorů bydlí v bytech s nevědomými či zjevnými bariérami.

BEZ BARIÉR

Chystáte-li se na změny dispozic, výměnu oken, dveří či podlah, přiznejte si, že byste mohli v pokročilém věku potřebovat invalidní vozík nebo chodítko. Například standardní invalidní vozík má šířku 53 až 71 cm, rozumné je tedy zvolit šířku dveří 80 nebo 90 cm. Prahy volte u vnitřních i balkonových dveří nízké. Pokud bydlíte v domě či mezonetu, věnujte dostatek prostoru schodišti, výška schodu by měla být maximálně 15 cm, abyste je bez potíží vyšli i za pár let. Dveře se skleněnou výplní opatřete bezpečnostním sklem (nejčastěji se dodává dvojsklo s fólií uprostřed, která brání vysypání střepů), pokud měníte okna, volte větší, s parapety maximálně 70 cm od země, ať vidíte ven rovnou z postele či pohovky.

BEZPEČNÁ KOUPELNA

Nejvíce úrazů v domácnosti se stane v koupelně a kuchyni. Při mytí hrozí opaření, uklouznutí na mokré podlaze nebo ve vaně a následný pád, který může skončit až fatálním úderem do hlavy či zlomeninou, která se ve stáří špatně hojí.

Myslete na dostatečné odvětrávání prostoru. Sprchový kout vám poslouží déle než vana, stačí operace a následná rekonvalescence, nižší tlak nebo problémy s koleny, a do vany se už nedostanete, i když na trhu se objevují i vany s dvířky. Dveře do sprchového koutu zvládnete otevřít kdykoli a při mytí si můžete posedět na sklopném sedátku. Časem můžete nechat namontovat madlo - do sprchy, vany i k toaletě - pro jistotu tu na ně nechte volné místo. Nešetřete na bateriích - termostatické zabraňují nechtěnému opaření předem nastavenou teplotou.

Dlažba s perforovaným povrchem či protiskluzovou úpravou je bezpečnější než hladké dlaždice.

PRAKTICKÁ KUCHYNĚ

Vše při ruce a zároveň dostatek úložných prostor bývají nejčastější požadavky na designéry kuchyní.

Zařiďte si kuchyni i bezpečně. Hitem posledních let bývá trouba ve výši 70 až 90 cm, nemusíte se tak ohýbat ani v předklonu balancovat s těžkým pekáčem či horkým plechem, můžete ji také obsluhovat vsedě. Indukce zamezí škodám způsobeným nevypnutou plotýnkou sporáku a popáleninám z roztržitosti. Zatímco teď se pohodlně natáhnete kamkoli, s bolavými zády oceníte skříňky pod pracovní deskou nebo ve výši pasu a ještě více výsuvné velkoobjemové šuplíky, ve kterých máte přehled.

BLAHODÁRNÝ SPÁNEK

Postel by měla být snadno přístupná ze tří stran, k pelesti nainstalujte světlo, ať nemusíte potmě klopýtat do postele nebo na toaletu. Starší člověk ocení vyšší postel (alespoň 50 až 58 cm), do které si sám pohodlně lehne a ze které i bez pomoci vstane.

PROTI PÁDU

Jakmile se chůze začne stávat nejistou a předměty se záhadně vzdalují, nábytek slouží jako opěrné body na cestě bytem. Ukotvěte ho do stěn, aby se při opření nepřekotil, rozviklané a nestabilní kousky opravte nebo vyměňte za bytelné. Koberce opatřete protiskluzovými pásky či podložkou, kabely veďte v liště podél stěn, zásuvky umístěte co nejblíže spotřebičům.