Užívejte si děti, dokud jsou malé a potřebují vás. Co vás čeká, až jednou vyletí z hnízda, se dozvíte v galerii.

Jaký význam má podle vás lidský dotek?

Pro miminka je životně důležitý, když ho nemají, upadají do apatie a zemřou. U větších dětí je dotek nepostradatelný pro zdravý psychický a fyzický vývoj - děti bez láskyplných doteků jsou deprivované, prožívají prázdnotu, vztek a smutek, nenaučí se milovat druhé. Dospělí bez doteků také nemohou žít šťastně, chřadnou jako květiny, které nezaléváte. Dotek potřebujeme k životu stejně jako vzduch a vodu.

Doteky by se měly provozovat po celý život – ve kterých jeho fázích jsou ale nejdůležitější?

Dotek je výrazem ujištění, že nejsme sami, že na nás někomu opravdu záleží, že nás má někdo rád – to potřebujeme celý život, protože jsme tvory společenskými.

Čím to, že se lidé v naší zemi stále méně dotýkají – snad z nějaké špatně pochopené slušnosti, nebo z přílišného individualismu?

Náš temperament je obecně klidnější a uzavřenější než třeba na jihu Evropy. Je to hodně i kulturní tradicí, která zdaleka ne vždy odráží vrozené dispozice. Pokud si to sami dovolíme a jsme v prostředí, kde se doteky „nosí“, umíme to také velmi dobře.

Češi na druhou stranu mají nejvíc psů na hlavu na světě, koček skoro taky. Může ale pohlazení zvířete nahradit mezilidský kontakt?

Do jisté míry ano. Myslím si, že v naší zemi skutečně kontakt se zvířaty do určité míry nahrazuje blízkost a fyzický kontakt mezi lidmi. Pro některé lidi je kontakt se zvířaty bezpečnější než s lidmi – to když mají za sebou špatné zkušenosti. Kontakt se zvířaty působí léčivě, nejznámější je práce se psy a koňmi.

V jedné studii jsem se dočetl, že hmat je prvním smyslem, který se v lidském plodu aktivuje, a posledním, který funguje u umírajícího člověka. Je tomu tak?

Po narození je opravdu hmat velmi aktivním smyslem. Doteky vnímáme celým tělem, pro novorozence a kojence je to velmi uklidňující. Studii neznám.

Ve světě se objevují akce typu „objetí zadarmo“, ale u nás moc nevyšly. Čím to?

Naše společnost je málo otevřená novým věcem, zejména pokud se týkají nějakého projevu na veřejnosti. Na nás se musí pomalu, potřebujeme si zvykat.

Koho vy sám objímáte a kdo objímá vás?

Já objímám svou manželku a své tři malé dcerky – naštěstí je to reciproční aktivita. (smích)