A pak mě jednou v noci probudil pláč. Mezi vzlyky mluvila: „Ty hajzle, ty hnusný, odporný hajzle, já tě měla ráda, já ti věřila! A ještě máš tu drzost přinést mámě kytku, dát jí pusu! Nenávidím tě!“ Pomalu jsem otevřela dveře. Seděla na posteli a zvedla ke mně uplakanou tvář. „Mami, maminko,“ vrhla se mi kolem krku.

Všechny fotky z našich dovolených, na kterých byla s tátou, ležely na podlaze, roztrhané. Rozdupala i tablet, který dostala od otce k narozeninám! „Řekni mi, co se stalo.“ Schoulila se mi do náruče a vychrlila všechno, co tak dlouho skrývala. „Zapomněla jsem si doma výkresy. Musela jsem se pro ně vrátit. Když jsem otevřela dveře, slyšela jsem podezřelý zvuky z vaší ložnice. Bylo mi to divný, vždyť jste měli být oba v práci! Tak jsem se tam potichoučku připlížila a pootevřela dveře. Táta se válel ve vaší manželský posteli nahatý s nějakou ženskou! Bylo to strašný, mami… Já toho hnusáka nenávidím!“

Manžel nezapíral. Nejvíc ho ranilo, že ho přistihla dcera. Ten jeho „poklesek“, jak nevěru nazval, zasáhl do života celé rodiny. A já neznám řešení. Já bych snad manželovi odpustila, ale Beata to nedokáže.

„Že s ním můžeš ještě žít?“ vyčítá mi. „A spát v té posteli… Jsi taky pokrytec! Jsi s tím mizerou jen kvůli společenským předsudkům a jeho kontu!“ Jak by mohla chápat, že navzdory všemu ho mám stále ráda?

Miluše, Praha

Odborník radí

PhDr. Petr Šmolka

Beatin otec je jen dalším důkazem toho, jak mimomanželský sex dokáže zdevastovat poslední zbytky zdravého rozumu. Opravdu jenom nebetyčný trouba si bere milenku domů, obcuje s ní v manželské posteli, a ještě se nechá přistihnout téměř dospělou dcerou inflagranti. Pak je celkem jedno, zda jde o jednorázový úlet, či o vážný vztah. Té dceři už nikdy nikdo z hlavy onen prožitek nevymaže. V sedmnácti má spoustu ideálů, otec by pro ni měl být modelem, dle něhož si v životě bude vybírat partnery. Pak se ale nelze divit, že ho v tu chvíli odepsala. Jeho vinou tak přišla o sny a ideály, i do budoucna bude mít zřejmě problém s důvěrou vůči případným partnerům.

Je dobře, že se nakonec mohla se svým trápením svěřit alespoň matce.

Zákonitě by nyní uvítala, kdyby s ní matka souzněla a byly tak spolu v koalici proti tomu, kdo ji tak moc zklamal. Bylo by ale pošetilé, kdyby se k ní proti svému přesvědčení matka přidala. Není třeba, aby před ní otce hájila, na čas je asi maximem možného, kdyby jí dala možnost chovat se vůči němu s chladnějším odstupem.

Čas sice tuhle ránu asi nikdy úplně nezhojí, může však alespoň trochu otupit tu největší bolest. Kdyby potřebovala vnější pomoc, pak by ji mohla získat nejlépe v Poradně pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy – adresář je na www.amrp.cz.

Pokud potřebujete návod, jak zjistit, že má váš partner milenku, podívejte se do galerie!