Jak poznat, že se dcera zapletla s nevhodným partnerem, vám napovíme v galerii.

Já pocházím z katolické rodiny a tuto víru si s sebou nesu celý život. V neděli chodím pravidelně na mše a žiju ve skromnosti a pokoře před Bohem. Manžel byl také katolík, rodiče by nedopustili, abych se provdala za někoho, kdo jím není. Jak jim dnes rozumím! Václava jsem si ale brala z lásky, byl můj první a poslední, před třemi lety však zemřel na rakovinu.

Kdyby tady byl, určitě by naší dceři její vztah s Nahibem vymluvil. Jenže jsem na to sama! A Andrea je ještě dítě. Ani dvacet jí není. Sotva však manžel zemřel, začala se mojí výchově zpěčovat. Odmítala nosit slušné oblečení, jak se na dívku z dobré katolické rodiny patří, v bazarech si za kapesné kupovala ty nemožně krátké sukně a upnutá provokativní trička, nic jsem s ní nezmohla!

A pak mi představila Nahiba! Choval se uhlazeně, přinesl mi krásnou kytku, vyprávěl o své hodně početné rodině v Tunisku. Mluvil o rodičích i sourozencích moc hezky, a navíc krásně česky, to musím uznat, jenže hned mě informoval, že je muslim. A jestli mi to nevadí.

Jistěže jsem řekla, že mi to vadí! Neurazil se. Začal mi vysvětlovat základy islámu! A že prý je to v podstatě mírumilovné náboženství, jen ti radikálové si z něj vybírají to, co se jim hodí, a abych se nebála, že on není blázen. A že moji dceru miluje, že ji ekonomicky zajistí, aby mohla vystudovat medicínu, protože já na to prostředky nemám, a Andrea, která se výborně učí, už si podala na medicínu přihlášku. Navzdory mým protestům.

Zbytek večera jsem seděla jak zařezaná. Nechtěla jsem udělat před Andreou scénu, ale jakmile Nahib odešel, nevydržela jsem. „S tím chlapem se rozejdeš! Nedopustím, aby moje dcera chodila s nějakým muslimem, táta i babička s dědou by se v hrobě obrátili! Jsi přece křesťanka!“

Jenže Andrea mi na to drze řekla, že víra je věc vlastního rozhodnutí, vlastní vůle, že se neprosila, abych ji jako malou vláčela do kostela, kde zimou drkotala zuby. A že se s Nahibem rozejít nehodlá, protože ho miluje, že jsem rasista a pokrytec, že si Nahiba vezme i přes moji mrtvolu a že konvertuje k islámu! Řekla jsem jí, že se rouhá, že ji Bůh potrestá, ale ona na to, že ji ten můj pánbíček už nepotrestá, protože přejde k jinému. A týden po téhle hádce se odstěhovala k Nahibovi, který má velký byt.

Už několik měsíců jsem ji neviděla. Nebere mi mobil. Volala jsem i Nahibovi a prosila ho, aby se s mou dcerou rozešel, aby si našel dívku své víry, ale on mě poslal velmi zdvořile do háje. Tak co mám dělat?

Terezie, Praha

Odborník radí

Čekáte-li návod, jak přivést údajně nezvedenou dceru na správnou cestu, pak vás zřejmě zklamu. Už proto, že vaše a její „správná cesta“ jsou v současné době mimoběžky. Zdánlivě jde o konflikt dvou různých náboženství – na jedné straně silně katolická rodina, na druhé pak dcera, která se zamilovala do muslima. Ta, která si kdysi – navzdory vašemu přání a výčitkám – dovolila nosit minisukně a provokativní trička. Nejprve se vzepřel její šatník, pak její srdce, nyní dokonce i její intelekt (přihlásila se na medicínu). Dalším tlakem už zřejmě nic nezmůžete. Třeba si sama časem uvědomí, jak složité může být soužití s partnerem ze zcela odlišné kultury.

Připusťme také, že Náhib může být solidní muž. Nezdá se, že by byl fanatický muslim, před časem přišel do Čech a zřejmě se tu i pracovně uchytil, naučil se jazyk. Andreu může mít upřímně rád, možná jí umožní vystudovat vysokou školu. Během těch šesti let medicíny se může stát mnohé. Nikde není psáno, že jejich vztah vydrží. Čím méně na ni budete nyní tlačit, tím snáze by se jí někdy v budoucnosti ze vztahu s ním odcházelo.

Zatím by stačilo, kdybyste jí dala najevo, že s jejím výběrem sice nesouhlasíte, ale zároveň ho respektujete. Je to její život a ona ho chce prožívat podle vlastního, nikoli podle vašeho scénáře.