Ještě někdy před patnácti lety to vypadalo, že obrovský poklad v podobě takřka všudypřítomných místních koupališť přijde vniveč. Cachtat se na Bibione bylo přece tak „in“! Časy se ale naštěstí mění, lidé začali být jednoduché přímořské rekreace syti (a na dražší varianty neměli peníze), pročež v posledních letech domácí koupání fantasticky „vstává z mrtvých“. Budiž přitom za dobrou práci pochválena jak města a obce, tak Brusel (který se jinak dotacemi na některé sjezdovky či rozhledny moc nevyznamenal).

Lidé chtějí koupání všeho druhu – a také se jim ho dostává. Od pobytů v lesních wellnesech, které ovšem někdy stojí víc než cesta k moři, až po obyčejné „sousedské“ koupání. Příkladem z nejčerstvějších může být Hornobránský rybník v Českém Krumlově. Předloni se městští otcové s občany dohodli, že koupaliště je skvělý nápad, loni už se jel zkušební provoz a letos bude celá ta paráda spuštěna naplno.

Díky novému vrtu se udrží v rybníku dostatek čisté vody po celou sezonu, je tu umělá písečná pláž, pořádné dětské hřiště, kurty na volejbal i nohejbal – plus samozřejmě stánky s párky, pivem apod. Člověk přijde z práce a může si klidně hodinku dvě zasportovat, nebo aspoň pokecat s kamarády u piva.

VÝBĚR JE STÁLE VĚTŠÍ

V některých případech jsou nyní v nabídce opravená koupaliště v duchu Vančurova Rozmarného léta – před jejich majiteli klobouk dolů, neboť zajišťovat přítok říční vody, písečné filtry, dřevěné malované kabiny apod. vůbec není snadné. Jinde provozovatelé jen „osvěží“ tradici z minulé éry, kdy koupaliště sloužívala pro celodenní letní rodinné povalování. Anebo si naopak udělají nejmodernější koupaliště s ekologickým způsobem čištění vody, postaví aquapark se spoustou atrakcí či k nám „převezou“ blok mořské vody odněkud z Rudého moře (v podstatě stačí do sladké vody vysypat pytel soli získané z tamní mořské vody). Díky tomu pak není problém udělat si dvě levné dovolené namísto jedné drahé – tu první třeba na kolech v Rumunsku, tu druhou v kempu u nějaké zajímavé vody u nás. Věřte, že naše vybavení hotelů i kempů a vůbec infrastruktura v této oblasti už Evropu prakticky dohnaly.

Jediné, co provozovatelům koupacích zařízení dělá vrásky na čele, je počasí. Vody je letos málo kvůli suché zimě – pokud by léto bylo stejně parné a suché jako loni, na mnoha místech by se začala kazit voda a musela by být uzavřena. Provozovatelé proto radí: „Užívejte si vody hned od začátku léta. Může být, že na jeho konci vás z ní vyženou sinice či nějaký jiný problém…“

DO VODY NEČURÁME

Loňský průzkum přinesl několik zajímavých zjištění.

Například že 40 % z nás u vody nejraději tráví celý den; jinak to nestojí za to. Tobogany a skluzavky bere skoro polovina respondentů jako zajímavé zpestření, ale téměř stejnému množství lidí jsou lhostejné. Tři čtvrtiny dotázaných soudí, že nepotřebují služby plavčíka. Mimo vodu chodí na WC 66 % lidí, pouze šest procent připouští, že čurají do vody. Většina z nás se stydí koupat bez plavek, podle 7,3 % je to dokonce úchylné.

VODNÍ SMAJLÍCI

Hygienici hlídají vodu, jak v koupalištích s provozovatelem, tak i bez něj – zkrátka téměř všude tam, kam se chodí koupat více lidí. Vodu přitom sledují z hlediska mikrobiologického, fyzikálně-chemického a z hlediska výskytu sinic. (Na ty si můžete udělat vlastní jednoduchý test: naberete do průhledné PET láhve vodu, necháte usadit, a pokud na hladině při stěnách láhve vznikne zelený prstenec, máte důkaz sinic.)

NAŠE TUTOVÉ TIPY

* LHOTA U MĚLNÍKA - Zatopená bývalá pískovna, tradičně slouží i nudistům. Má parkoviště pro 1 400 vozidel a dokonalé vybavení.

* JEZERO MICHAL - Zajímavá vodní nádrž v někdejší těžní výsypce u Sokolova. Invalidé sem mají vstup zdarma.

* VELKÝ PAŘEZITÝ RYBNÍK - Najdete ho poblíž Telče, zásluhou rašelinového podloží má voda hnědou barvu.

* ROZKOŠ - Leží u České Skalice a proslula bohatou nabídkou půjčoven – můžete tu mít čtyřkolku stejně jako šlapadlo, surf, různé loďky, minigolf apod.

* HLUČÍNSKÉ JEZERO -Jsou zde placené i neplacené pláže, stejně jako upravované a neupravované části vodní plochy – v těch druhých jsou velké kameny.

* SEČ - Nádrž obklopená lesy, s mnoha „miniplážičkami“ zajišťujícími nerušené dovádění. Nejlépe sem dorazíte z Chrudimi.

* MODŘÍN – LIPNO - Oblázková pláž na břehu Lipna, pro hosty místního kempu sleva do Aquaworldu Lipno.

* VRANOVSKÁ PŘEHRADA - „Moravský Jadran“ spolehlivě slouží už od roku 1936. Ke konci léta dejte pozor na sinice.

STAČÍ 10 centimetrů

V Česku se každoročně utopí asi 200 lidí – pětina po skoku do neznámé vody, třetina za přispění alkoholické euforie. Na neznámé vodě buďte velmi opatrní. K utopení totiž stačí – zvláště v případě dětí – už 10 centimetrová „hlubina“!