Připravili jsme pro vás nabídku „padesáti odstínů podzimu“ výběr možností, jak si tenhle příjemně zpomalený a lenivý čas pořádně užít. Když se sluníčko prodere skrz mraky, vyrazte s námi na cyklotúru. A pokud bude pršet, jsou tu výstavy, muzea a památky. Tak vzhůru za lákadly podzimu!

1. Oranžová je barva radosti - Dýňový svět

Stovky pestrobarevných dýní všech odstínů a velikostí jsou na statku u Pipků v Nové Vsi u Leštiny vyskládány do pyramid, ornamentů a bludišť. Pro malé i velké návštěvníky je tu do konce října připraveno také slámohřiště.

2. Teď mám kormidlo já - Baťův kanál

Plavba po Baťově kanále může být při příhodném počasí velkým zážitkem i teď na podzim. Poznáte nejen dobré lidi a dobrá vína, ale i historická města, technické památky či ptačí rezervace. A aspoň na chvíli se budete cítit jako opravdový lodní kapitán, který pevně svírá v rukou kormidlo!

3. Kouzelná země zábavy - Mirakulum Milovice

Zábavně-naučný park Mirakulum ve středočeských Milovicích má co nabídnout i na podzim – třeba kouzelný hrad s katakombami, přírodní bludiště, obří trampolínu, kontaktní zoo či blízký tankodrom, kam vás zaveze malý vláček.

4. Připít Radegastovi - Beskydy – Radhošť

Útulné Beskydy teď nabízejí řadu nenáročných výšlapů pro pěší i cyklisty. Nejoblíbenější je zřejmě výlet z Trojanovic na Radhošť k soše staroslovanského boha Radegasta. Po cestě můžete zhlédnout kouzelné dřevěné stavby Dušana Jurkoviče ve stylu selské secese a zastavit se v některé z příjemných hospůdek na pár doušků skvělého piva.

5. Bavte se královsky - Stromovka Praha

Někdy se za atrakcemi honíme stovky kilometrů, a přitom nevíme, co máme „u nosu“. Pražané, jak dobře znáte Královskou oboru – Stromovku – největší park metropole? Tady odpočívali i králové a císaři! Pro podzimní procházky je ztichlá Stromovka tím správným místem.

6. Prší? Vzhůru dolů do dolu - Příbram – Březové Hory

V Hornickém skanzenu Příbram – Březové Hory se vyřádí hlavně kluci. Mohou se tu svézt hornickým vláčkem či po skluzavce k obřímu vodnímu kolu, projít si i několik kilometrů štol a obdivovat unikátní parní těžební stroje či rozsáhlou sbírku minerálů. Ideální výlet pro dny nepohody.

7. Na skok do pravěku - Muzeum Zdeňka Buriana ve Štramberku

Světoznámý malíř dinosaurů, mamutů a pralidí má krásné muzeum v památkově chráněném městečku Štramberk. Můžete je navštěvovat i opakovaně – vzhledem k rozsáhlosti malířova díla se zde totiž expozice průběžně obměňují.

8. Za douškem skvělého vína - Vinice Šobes

Jedna z nejlepších vinic Evropy (jíž se možná dostane i ochrany UNESCO) teď na podzim vábí zasnít se a představit si, jak zde asi pěstovali vinnou révu staří Římané...

9. Hrají přesně jako tenkrát - Musica Florea

Soubor předvádí hudbu na dobových nástrojích a podle dobových zvyklostí. Hraje tak třeba Dvořáka, barokní autory apod.

10. Výlet do pohádky - Město a zámek Telč

Teď je ta správná doba k návštěvě Telče – už se nebudete muset prodírat davy asijských turistů, bude tu klid a na všechno dost času. Pohádkový zámek a jeho park v pozimním hávu – to je okouzlující zážitek!

11. Vila Tugendhat Brno

Navštivte unikátní vilu Tugendhat, často jsou přímo v ní k vidění i různé výstavy.

12. Národní galerie Praha

V prostorách Národní galerie v pražském Paláci Kinských vás může čekat nejedno příjemné překvapení.

13. Objevili císaře - Olomouc

Před lety byl v arcibiskupské rezidenci v Olomouci objeven unikátní obraz s námětem nastolení Františka Josefa I. na císařský trůn.

14. Už jen pro otužilce - Bosé procházky

Možná to není moc vidět, ale naše země se stává velmocí bosé chůze. Pokud vám nevadí chlad, můžete se teď bosky projít třeba ve Valticích, Beskydech, Praze 6, Liberci, u Nových Hradů či v Jeseníku.

15. Od Virginy na Bastarda - Bikepark Špičák

Každý rok přibývají v Bikeparku Špičák na Šumavě nové atrakce. Před časem to byla zcela nová trať Lucky Bastard a její propojka na trať Forest Virgin. Kromě nich tu samozřejmě zůstává velký výběr dalších tratí různých obtížností. Máte tu šanci se naposledy vyřádit na kolech, než napadne sníh!

16. Pekelné doly - Jeskyně motorkářů

Mezi obcemi Velenice a Svitava je největší pískovcový podzemní areál Evropy (3 500 m2). Slouží motorkářům, kteří tu mají zázemí. Jejich stroje dokážou podzemí dát opravdu pekelnickou atmosféru!

17. Od vagonů k pivovaru - Techno trasa

V Moravskoslezském kraji mají virtuální neznačenou techno trasu spojující 12 unikátů: třeba muzeum Tatry v Kopřivnici, důl Michal, opevnění v Hlučíně, Hasičské muzeum v Ostravě anebo moderní pivovar.

18. Trienále řezbářů - Frýdek-Místek

Na zámku ve Frýdku se koná Beskydského trienále řezbářů. Svá nejlepší díla zde předvádějí desítky profesionálů i amatérů z Česka, Polska a Slovenska.

19. Provede vás princezna - Zámek Sychrov

Romantický zámek, který je otevřený i v zimě, připravil řadu lákavých programů. Jak by se vám třeba líbila prohlídka spojená s pohádkou o princezně Ladě? Nebo si počkáte až na adventní trhy?

20. Ten nával adrenalinu! - Olomouc

V bývalé slavonínské pískovně na vás čeká nový bikepark na ploše 10 000 m2. Jsou tu čtyři dráhy s různou obtížností a desítky hliněných či dřevěných překážek. Vyřádíte se tu, jak na horském bicyklu, tak i na kolech bikrosových či freestylových. Dvě tratě zvládnou i malé děti.

21. Dobrou noc, Adame - Hruboskalsko

Mezi největší atrakce Českého ráje patří Hruboskalské skalní město. Jeho pískovcové útvary jsou vysoké až 120 metrů! Desítky skalních věží s oblými vrcholky (následek eroze) lákají výletníky do romantických roklin a soutěsek, jež vytvářejí. V jedné rokli je i tzv. Adamovo lože.

22. Tváří v tvář žralokovi - Zoo Mořský svět

Na pražském Výstavišti na vás čeká největší mořské akvárium v zemi. Chovají tu na 360 druhů zvířat – největší zájem je samozřejmě o žraloky. A pak také o Vesmírnou lagunu, určenou k meditaci.

23. Jak stavěl Otec vlasti - NTM Praha

V Národním technickém muzeu se dozvíte, jak se stavělo ve vrcholném středověku. Výstava je soustředěna hlavně na 3,5 km dlouhou hradbu kolem Nového Města, postavenou za 23 měsíců. Zkuste si to porovnat třeba se současnou stavbou tunelu Blanka...

24. Kolo, kapři a dobré víno - Vítá vás Zaječí

Příjemný cyklovýlet jižní Moravou můžete zakončit ve známé vinařské obci Zaječí. Tady vás čekají nejen dva rybníky plné trofejních ryb, ale i řada sklepů, ve kterých vám rádi udělají degustace spontánní či odborné s výkladem. Pak jistě oceníte, že je tu i dost možností ubytování.

25. Nová Mekka mlsounů - Velké Losiny

Pryč jsou chmurné časy upalování „čarodějnic“ – teď Velké Losiny kromě zámku, lázní a papírny vábí turisty i na skvělou cukrárnu. Její chloubou jsou ručně dělané pralinky. Příchutě nejsou jen tak ledajaké – najdete mezi nimi třeba i tasmánský horský pepř!

26. I peklo může být pohádkové - Čertovina u Hlinska

Pohádkové Peklo na Čertovině má tvar obrácené lodi, pod níž se skrývá verbež čertovská. Na zlobidla zde čeká trapírna s lechtadly a zadkoplesky, na jejich hodné rodiče pak restaurace vařící podle receptů Jaroslava Sapíka.

27. Válka stará 150 let - Hradec Králové

Na příběhu trubače Ladislava Prokopa předvádí Muzeum východních Čech v Hradci Králové krutost války s Pruskem v roce 1866. Výstava zahrnuje i řadu unikátních zbraní a vojenské výstroje.

28. Za Venuší - Pavlov

Archeologický park Pavlov u Dolních Věstonic vás zavede do života za časů lovců mamutů. Navíc je expozice umístěna v unikátní budově, jež je z větší části zapuštěna do země.

29. Pozor, hodný drak - Hrad Loket

Romantický hrad je otevřený i přes zimu, kdy máte víc času a klidu na prohlídku. Seznámíte se při ní také s hodným drakem, který bydlí ve věži a hlídá celý hrad.

30. Stezka korunami stromů - Lipno

Do výšky až 40 metrů vás vyvede unikátní Stezka korunami stromů. Atrakce, z níž se můžete zpět na zem vrátit po pěkně rychlé skluzavce, je otevřená i v zimě. Lyže a lyžáky můžete nechat dole v úschovně, pro cestu vzhůru vám tu půjčí vyhřáté pohorky. A zadarmo!

31. Báječný mrkvanec - Polná

Chloubou města Polná jsou jinak ne moc známé mrkvance. Ty zdejší jsou fakt lahůdkové – v náplni buchet je kromě mrkve i vanilka, rum, fenykl a pepř! Přijeďte okoštovat – určitě si odvezete recept.

32. iQLANDIA iQPARK - Liberec

Proč věci fungují tak, jak fungují – to se malí i velcí dozvědí v rozlehlém libereckém vědecko-populárním parku. Jednou rukou zde uzvednete automobil, z džusu uděláte kuličky! A hned také pochopíte, jak se vám to podařilo.

33. Zlaté maliny - Kutná Hora

Staročeský restaurant Dačický – jméno má po renesančním playboyi Mikuláši Dačickém z Heslova – v Kutné Hoře láká na lahůdky našich předků. Co takhle kančí guláš s perníkovými knedlíky? A k tomu jako dezert maliny, pokryté pravým lístkovým zlatem?

34. Jantarová stezka - Vede přes Moravu

Jantarová stezka vedla přes Moravu od Baltu dolů do Rakous. Dnes je obnovena v podobě série unikátů, jež jsou na ni navléknuty jako korálky – Lednice-Valtice, Bílé Karpaty aj.

35. Mami, kup mi mamuta! - Brno

Modely vyhynulých zvířat i lidí-lovců mamutů na vás čekají před nákupním centrem v Králově Poli. Jsou tu jak mamuti či tygři šavlozubí, tak méně známí tvorové – třeba velebobr, medvěd krátkonohý či obří pták moa. Všichni v životní velikosti!

36. Nirvána za rohem - Lázně Jeseník

Teď na podzim je ve slavných severomoravských lázních nejkrásněji. Dlouhé procházky voňavými lesy a procedury vymyšlené ještě papá Priessnitzem způsobí, že se budete cítit jako znovuzrození!

37. Cinibulkova stezka - Kokořínsko

Devět kilometrů dlouhá stezka nabitá pozoruhodnostmi začíná i končí u Městských lázní ve Mšeně. Čeká vás na ní řada bizarních skalních útvarů, tzv. prolezovačky, jeskyně Obraznice, bludiště či skála, v níž je vytesaná cesta pro formanské vozy.

38. Hostina na zámku - Liblice

Sem se vyplatí zajít třeba i jen na kávu – hlavní je totiž nádherná barokní výzdoba hodovního sálu dnešní restaurace. S freskami nad hlavou se budete cítit skoro jako v nebi! Zážitek pak ještě zesílí pokrmy z místní kuchyně, která bravurně zvládá menu současná i lahůdky z dob dávno minulých.

39. Cyklodálnice Moravou - Po březích Bečvy

„Cyklodálnice C1“ – tak se říká v našich podmínkách ojedinělému projektu cyklostezky sledující tok řeky Bečvy. Od jejího pramene až po soutok s řekou Moravou vás čeká 160 kilometrů cesty malebnou krajinou Olomoucka a Zlínska. Části stezky jsou vhodné i pro in-linery.

40. Dům u kamenného zvonu

Jedna z nejstarších a nejpozoruhodnějších památek Prahy, průčelí domu patřilo za časů Karla IV. k nejkrásnějším v Evropě.

41. Perlivý svět - Starý Plzenec

Vítězem nedávné soutěže o nejpopulárnější vinařský cíl se v konkurenci víc než 200 míst stalo Bohemia Sekt Centrum ve Starém Plzenci. Funguje přímo v závodě, který šumivá vína vyrábí, takže degustace je samozřejmostí.

42. Milion kaprů - Vodňanské rybníky

Do osmi vodňanských rybníků bylo letos vysazeno víc než milion plůdků ryb. Až do poloviny listopadu tu teď budou „žně“, při nichž se bude voda vařit záplavou kluzkých „macků“! Přijdťe se podívat – a třeba si i rovnou koupit rybu na Vánoce...

43. Ďáblova prdel láká turisty - Přírodní park Česká Kanada

Pro cyklovýlety je ideální rovinatá Česká Kanada, která nabízí řadu atrakcí: třeba bizarní skalní útvar Ďáblova prdel, který neopomene navštívit snad žádný turista. Je tu však třeba i hrad Landštejn či romantická úzkorozchodná železnice.

44. Za císařem do kláštera - Český Krumlov

V klášteru zde na vás čeká sbírka dochovaných kostýmů z filmu Císařův pekař-Pekařův císař, stejně jako alchymistická dílna, Matějovo vězení, sbírky Rudolfa II., golem a řada dalších atrakcí. Některé kostýmy si můžete vyzkoušet!

45. Zasmějte se, zabluďte si - Kroměříž

V novém areálu na vás čekají zrcadlové a křišťálové bludiště, menší dětské bludiště, zábavná křivá zrcadla i třeba kaleidoskop – a na závěr výstava kresleného humoru. Ideální tip pro rodinný výlet!

46. Top secret! Techmania - Plzeň

Seznamte se v hlavní hale plzeňského Techmania Science Centra s principy balistiky, daktyloskopie či třeba kryptologie. Můžete zde i pátrat po bombách či bojovat s lasery jako skuteční tajní agenti.

47. Jak to dělali? - Třebíč

V rámci expozice Cesty časem v předzámčí si budete moci spolu se zkušenými mistry řemeslníky vyzkoušet, jaká byla jejich práce v minulých staletích. Na zámku samotném se pak při prohlídce komnat aspoň na chvíli stanete členy zámecké rodiny.

48. Golf, který svítí do noci - Praha, Opatovická

Tady se můžete vyřádit na prvním českém UV neonovém hřišti. Je inspirováno historií a legendami Čech i Prahy. Na vaši hru tak dohlédnou třeba Mozart, Rudolf II. anebo Václav Havel!

49. Beskydské nebe - Osm zastavení přírody

Na Horečkách u Frenštátu pod Radhoštěm zbudovali 1 800 metrů dlouhou naučnou stezku s osmi zastaveními a informačními panely. Seznámíte se tu třeba s dravými ptáky, kteří se zde vyskytují, anebo s tvory žijícími v korunách stromů.

50. Krokodýlí ZOO - Protivín

Navštivte unikátní ZOO ve střední Europě. Víc než 23 krokodýlích druhů. Pravidelné krmení krokodýlu pro veřejnost. Přijeďte na výlet s celou rodinou.