Sama znáte nejméně deset důvodů proti pořízení domácího mazlíčka. Děti a jejich rozmary už jste dávno prokoukla. Chvíli jsou nadšené a za několik dní je to přejde. Mazlíček skončí na krku vám. Možná, že ale přesně takhle přemýšleli i vaši rodiče, a tak jste se zvířátka nikdy nedočkala. Není na čase to změnit a udělat radost dětem i sobě? Vždyť všechna ta péče a starání se vám vrátí.

Všechno předem zvažte

Ještě předtím, než si domácího mazlíčka donesete domů, si rozmyslete, kterou část bytu mu vyhradíte a jestli mu dovolíte být s vámi uvnitř. V každém případě pamatujte na to, že s příchodem domácího mazlíčka se budete muset trošku uskromnit a byt přizpůsobit. Vyžadují totiž prostor, který bude patřit jen jim. Neměly by je ohrožovat žádné nebezpečně ostré hrany ani nevhodně postavený nábytek nebo třeba vázy a sklenice na stolech s ubrusem. Pozor také na jedovaté rostliny v bytě.

Stanovte jasná pravidla

Ze začátku vás bude stát hodně sil naučit zvířátko alespoň základním návykům. Asi se hodně potrápíte, ale je nutné hned zkraje novému členu rodiny vysvětlit pravidla, jimiž se bude muset řídit. V budoucnosti se pak nebudete muset obávat loužiček na novém koberci, nebo roztrhaných bot.

Tipy KAFE.cz:

Co je třeba vědět o štěňatech

  • Štěňata jsou jako všechna mláďata hravá. Když se jim nevěnuje dostatečná pozornost, nudí se. A pak koušou, škrábou a trhají. Látkový, načechraný pelíšek vypadá pěkně, ale bude první, co padne pejskovi za oběť. Nenechávejte zvíře doma dlouho samotné. Odkliďte z jeho dosahu cokoliv, co by mohlo rozcupovat. Boty, rukavice, trička, polštáře ani dlouhé záclony nejsou v bezpečí.
  • Pelíšek umístěte nejen tam, kde se to hodí vám. Pejsek se na něm musí cítit bezpečně, sám jej musí vyhledávat. Časem třeba zjistíte, že místo, které jste vybrala vy, se mu vůbec nelíbí a že raději odpočívá úplně jinde. Pak není problém pelíšek přemístit.
  • Misku s vodou by měl mít pejsek nadosah během celého dne. Vodu vyměňujte a kontrolujte, jestli jí má pes dostatek.
  • Krmení je kapitola sama pro sebe. Psa ale zásadně krmte ve stejnou dobu do jeho vlastní misky.
  • Hračky vybírejte s rozumem. Plyšáci se pro kousavé pejsky moc nehodí, lepší jsou latexové hračky nebo obyčejné tenisáky.
  • Během roku zjistíte, že v určitých obdobích pes více či méně líná. Správná péče o srst vám ušetří hodně práce s čištěním polstrovaného nábytku, podlah a koberců. Takže česejte, vyčesávejte, stříhejte a zastřihávejte.

Kafe.cz zjistilo:

Zajímavosti ze světa psů

  • Připadá vám, že občas přistihnete svého psa, jak se na vás mile usmívá? Nezdá se vám, že se dokonce často přímo řehtá? Podle americké studie to není nic zvláštního – psi opravdu tuto schopnost mají.
  • Pes má vynikající čich. Dokáže rozlišit i to, zda byla do vany plné vody přidána lžička soli.
  • Psi dokážou pěkně řádit. Hlídacímu dobrmanovi na výstavě věcí Elvise Presleyho padla za oběť zpěvákova oblíbená hračka. Dobrman Barney se najednou z neznámých důvodů rozzuřil a začal vystavené medvídky likvidovat. Elvisovu oblíbenci vyrobenému už v roce 1909 utrhl hlavu.
  • Celých 31 let visela na plotě jedné ženy z britského hrabství Hampshire cedule: Naši psi se živí svědky Jehovovými. Teprve policie jí nakázala nápis sundat. Hned po jejich odchodu ji ale žena vrátila na místo. Nikomu prý nevadila a dokonce i Jehovisté ji údajně brali jako vtip.
  • Prostřednictvím psa lze navázat partnerský vztah. Prý to funguje s jistotou, neboť málokterá žena by odolala kouzlu muže, který vykračuje s roztomilým psím stvořením.

Již příští týden se dozvíte, co vás čeká, když si domů pořídíte kočku.