Diskutujte: Jak jste letos zorganizovala kroužky svých dětí? Nepřipadáte si náhodou jako taxikářka? Máte s dětmi čas i jen tak pro sebe?

„Školní rok začal teprve před pár dny, ale já už jsem teď pomalu na zhroucení,“ konstatuje pětatřicetiletá Soňa, která pracuje jako grafička v reklamní agentuře.

A začínává vypočítávat: "Dvakrát týdně, v pondělí a ve středu, po poledni odbíhám z práce, abych odvedla naši starší dceru Jůlinku ze školy na hudebku. Už třetím rokem se totiž učí hrát na piano. O hodinu později ji tam zase musím vyzvednout a na zbytek odpoledne si ji vzít k sobě do práce. Ve čtvrtek má Julie pro změnu tanečky v tanečním studiu v centru Prahy, kam ji odvádí placená paní na hlídání. Ta ji potom přivede domů. Dávám jí za to pokaždé tři stovky, ale nevadí – je to jediné odpoledne v celém týdnu, kdy mohu zůstat déle v práci nebo si cestou domů v klidu nakoupit. V úterý totiž Jůlinka chodí na skauta – tam ji musíme vyzvednout v půl páté. V pátek sice žádný kroužek nemá, ale ostatní rodiče před víkendem vyzvedávají své děti už okolo třetí, tak ji nechci nechávat v družině jako poslední,“ líčí svůj hektický týdenní režim.

„Všechno jsme to zatím jakžtakž zvládali, ale teď přišel manžel s tím, že by náš pětiletý syn Jáchym mohl začít hrát hokej,“ dodává vyčerpaně. „Tréninky jsou čtyřikrát týdně. Většinu běhání okolo hokeje sice s Jáchymem absolvuje můj muž, ale to znamená, že už vůbec nemá čas mi pomoci s Jůlinkou.“

„Je toho na nás na všechny moc. Často uvažuju o tom, jestli bychom neměli něco vynechat, že jsme to prostě přehnali."

"Ale není to tak jednoduché, vybrat, s čím skončit. Piano? Julie hraje už třetím rokem a její učitelka říká, že má velký talent. Byla by škoda teď přestat. Tanečky? Dcera je zbožňuje a má tam několik kamarádek. Skaut? Chceme s manželem, aby děti poznaly také trochu jiný způsob života, přírodu, hry venku...“ uvažuje Soňa.
Výsledkem ale je, že celá rodina se schází u večeře jako dělníci po dvojité šichtě a když děti usnou, Soňa se svým mužem vezmou diáře a snaží se vybalancovat napjatý denní rozvrh na zítřek. Soňu navíc zarazila Jůlinčina věta minulý týden: "Mami, a kdy si budu moct jen tak hrát?"
„Nechápu, jak to ostatní rodiče zvládají. Já všude dobíhám uřícená a zpocená. Některé maminky, které na kroužcích potkávám, navíc s sebou vláčí ještě kočárek s mladším dítětem, případně ještě psa navrch,“ konstatuje.
„Přitom já sama jsem v dětství chodila na jeden jediný kroužek – na výtvarku,“ vzpomíná Soňa. „Ale to byla jiná doba. Všechny mé kamarádky vodí své děti do dvou nebo tří kroužků. Nechci Jůlinku a Jáchyma o něco ošidit.“

Kafe.cz doporučuje: Jak skloubit kroužky vašeho dítěte s vaší prací a rodinným životem?

  • Při výběru kroužku berte ohled na přání dítěte. Měl by být radostí, ne povinností.
  • Vybírejte kroužky se zřetelem na vzdálenost od školy nebo od domova. Kroužky na druhém konci města vás na celý rok odsoudí k únavnému dojíždění.
  • Zhruba od třetí třídy může dítě krátké vzdálenosti mezi školou a kroužkem absolvovat samo. K vašemu pocitu bezpečí přispěje, když ho vybavíte mobilním telefonem.
  • Že se dítě něčemu věnuje už dva nebo tři roky, ještě neznamená, že v tom musí za každou cenu pokračovat. Nejvíc ze všeho záleží na tom, jak je aktivita baví.
  • Nechte dítě, aby se na výběru kroužků podílelo - je to především jeho volný čas. Upozorněte je však, že minimálně zaplacené pololetí by mělo dokončit a nedovolíte kroužek vzdát bez vážných příčin.
  • Vhodně rozvrhněte kroužky pohybové, manuální a vyžadující "práci hlavou", aby dítě nebylo po žádné z těchto stránek přetížené a stihlo si odpočinout.