Ilustrační foto: ISIFA.COM

V tomto duchu jednala 52letá trafikantka Lenka N. z Tetčic u Brna. Obětí nájemní vraždy se měl stát její syn Patrik.

K vraždě naštěstí nedošlo. Kriminalisté dokázali plán včas překazit. Informovali je sami lidé, kteří měli čin vykonat. Že by se z otřesného zadání dělalo mdlo i otrlým hochům? „Říkal jsem jí, že po vraždě zůstane malé dítě a žena, ale ona prohlásila, že ji to nezajímá. Na ni prý také nikdo nebral ohled,“ vypověděl jeden z mužů, jenž měl Patrika sprovodit ze světa.

Co tak bezcitný a šokující plán odstartovalo? Rodinné spory. Lenka N. se kvůli nim snažila prodat své dva domy, odstěhovat se jen s mladším synem Romanem a další členy rodiny vyplatit. Prvorozený syn s tím nesouhlasil. Takový problém však přece řeší nejedna rodina.

Co opravdu matku vedlo k odstranění Patrika? Podle její výpovědi u soudu čelila dlouhodobému týrání, kterého se na ní měl dopouštět manžel. Ten ji několik měsíců před plánovanou vraždou shodil dokonce ze schodů, čímž jí způsobil těžká zranění. Ženu, která kvůli násilí údajně kontaktovala policii a Linku bezpečí, však podle jejích slov týral i syn Patrik. Nesměla se prý stýkat s vnučkou, ponižoval ji a sáhl na jejího psa. Syn její tvrzení u soudu popřel.

Docházelo tedy k častým hádkám. Psychika obžalované nebyla patrně v nejlepší kondici. Potvrzuje to i nahrávka, kterou pořídili najatí vrazi. „Je mi jedno, pokud to neuděláte vy. Může to udělat jedna Ukrajinka nebo to udělám sama. Léčím se na psychiatrii, tak můžu říct, že to bylo v afektu,“ tvrdila Lenka N.

Kvůli depresím se v minulosti skutečně léčila na psychiatrii. I soudní znalkyně konstatovala, že trpí psychickou poruchou osobnosti. Nerozvinul se však u ní syndrom týrané ženy.

Sami kriminalisté uvedli, že zprvu chladnokrevnému plánu nechtěli ani uvěřit. A proč údajní zabijáci informovali policii? Šlo snad o nastrčené lidi z řad kriminalistů? Nikoli.

Tři muži, kteří se před Lenkou N. a Romanem N. vydávali za nájemní vrahy, byli ve skutečnosti drobní zlodějíčci. Domnívali se, že za tento dobrý skutek dostanou finanční odměnu! „To se ovšem spletli, žádnou odměnu od nás nezískali,“ potvrzuje policejní mluvčí Andrea Straková.

Tragédie z Lörrachu

Vraždu svého syna a manžela plánovala právnička Sabine R. v jihoněmeckém Lörrachu. Žena tam loni v září ve svém bytě zastřelila 44letého manžela a syna udusila igelitovou taškou. Následně v bytě zapálila hořlavinu a utekla do nedaleké nemocnice, kde sportovní pistolí zabila ošetřovatele a tři další osoby zranila. Kriminalisté potvrdili, že čin byl plánovaný, protože v pachatelčině bytě našli velké množství nebezpečných látek, mezi nimiž bylo 50 litrů silně hořlavého rozpouštědla.