V hlavní roli levandule

Rostlinku typickou pro Provence můžete pěstovat na vlastní zahrádce (má raději písčitou půdu a je háklivá na zálivku, které potřebuje celkem hodně) nebo v nádobě na balkoně (v květináči si nárokuje dost místa).

Obchody s doplňky, textilem a nábytekem v retro-stylu však nabízejí nepřeberné množství výrobků ze sušené levandule. Alespoň jedno voňavé srdce nebo závěs byste měla mít. Zkuste: www.simplyromantic.cz, www.almara-shop.cz, www.dekorace-provence.cz, www.lemoment.cz, www.home-decor.cz nebo www.bellarose.cz.

Sólo pro starou bednu

Věřte, že se hrozně špatně shánějí, přestože máte určitě pocit, že jich máte plno na půdě nebo ve sklepě. Pokud opravdu ano, můžeme jen tiše závidět - jinak nezbude než se poptat příbuzných a známých na venkově.

Se starými bednami naděláte hodně parády, ať už je jen zrekonstruujete, nebo ještě navrch natřete bílou, blankytně modrou, šedou nebo růžovou barvou. Aby povrch rozpraskal a utvořil dojem patiny, použijte krakelovací lak.

Police a poličky

...jsou tentýž případ jako bedýnky. Spravujte staré a natírejte, nebo si pořiďte novou, která pouze vypadá, že pamatuje staré časy. Určitě se bez nich neobejdete v kuchyni, klidně je však nainstalujte i v obývacím či dětském pokoji.

Bellarose.cz

Království v kuchyni

Pokud se kuchyně týče, nebojte se v ní nechat například křišťálový lustr po babičce. Nevyhazujte žádné smaltované nádobí, kuchyňské potřeby, staré plechovky, lahve a podobné poklady. Záclony? Nejlépe háčkované!

V případě téhle "kuchyně snů" udělala dobrou službu nejen bílá, ale také hráškově zelená barva.

Více nápadů na www.pinterest.com

Pod drobnohledem

Tenhle skvělý designový odkapávač na nádobí začíná přehlídku tipů na zdánlivé drobnosti, které ale v součtu vytvářejí ten správný efekt. Vyladit interiér ve stylu Provence znamená věnovat se každé maličkosti!

www.home-decor.cz

Na zeď cihly

Cihlové obklady neřešte nikdy tapetou. Pokud nemáte k dispozici skutečnou cihlovou zeď otlučenou od omítky, použijte obklad - metr čtvereční pořídíte v obchodech pro kutily přibližně od 100 do 150 korun, potřebovat budete ještě lepidlo a tmel.

pinteret.com

Bílý nábytek

Ať už dáte do kupy skříň po tetičce, nebo si necháte dovézt třeba novou ze Simply romantic, volte bílou barvu (případně v kombinaci s proutím nebo jako v tomto případě se dřevem). Nábytek ve stylu Provence bývá jen málokdy zasklený a když už, týká se to příborníků, ale nikoliv knihoven.

Interiér s bílým nábytkem bude vypadat větší.

Náš tip: Sušené nebo umělé hortensie do vázy

Plechovková kavalerie

Tahle veselá dvojice je k mání na www.bellarose.cz. Ale poohlédněte se také ve vetešnictvích nebo na bleších trzích. Více info o osvětčených bleších trzích najdete například na: www.blesitrhy.cz nebo www.aron-antik.cz.

Máte tip na bleší trh ve vašem městě či obci? Prosíme zprávu na FB nebo do Diskuse k tomuto článku.

Cedule, cedulky, ceduličky...

Klidně na každé dveře nebo jen tak opřít třeba v knihovně či na stolečku. Dejte si však pozor, aby měly francouzské a nikoliv anglické názvy.

www.home-decor.cz

Pod pokličkou

Zvykněte si skladovat sladkosti (ale také další proviant) pod skleněnými nebo porcelánovými poklopy. Hned to u vás v kuchyni bude vypadat jako ve francouzském pekařství.

www.home-decor.cz

Dobroty v síti

ale ani háčkovaný nebo síťovaný poklop, chránící sladkosti proti hmyzu, není vůbec k zahození...

www.bellarose.cz

Skleněné krásky

Čekají na vás ve vetešnictvích, na půdách nebo v obchodech - záleží na tom, kolik trpělivosti máte pátrat.

Krásné na nich není pouze sklo, ale originální uzávěry nebo korkové zátky.

www.home-decor.cz

Nečekané využití

Kdo tvrdil, že do lahví patří pouze tekutý obsah? Docela dobře poslouží i jako svícen. Stejně tak do starých sklínek patří bílé kamínky z dovolené, čajové svíčky nebo sušené květiny. Mimochodem... Kdyby se vám líbilo starodávné zrcadlo, tak je značky Bellarose.

Drátěný program

Opět se můžete rozhodnout, jestli v barvě patiny, černé, šedé či bílé... Naordinujete vhodně celému bytu. Nejen v kuchyni, ale také v obývacím pokoji nebo na balkoně...

A hlavně v předsíni

Na výběr máte nejen nepřeberné množství drátěných poliček, ale také skříněk (dřevých i plechových), některé speciální kousky jsou kombinované s tabulemi na psaní, notýsky i šuplíčky.

Obě poličky na snímcích www.bellarose.cz

Náš tip: Parádu nadělají i hodně staré klíče.

Vzpomínky ze srdce

Když už jsme u tématu drátků, nesmíme zapomenout na držátka ve tvaru srdce - nemusí nutně sloužit pouze na fotky - klidně přidejte vlastní originální směs vzkazů, vstupenek na nezapomenutelné zážitky nebo pohlednic z cest.

Náš tip: Po fotografiích se shánějte v rodinných pokladech. Některým dávným předkům možná pohlédnete do tváře vůbec poprvé.

A ještě srdce

Tentokrát větší kousek k sehnání na www.home-decor.cz. Máte-li však šikovné ruce, můžete se do výroby pustit i sama. Při nákupu nezapomeňte zkusit, zda jde drátek snadno ohýbat! Na bílo ho bez problémů natřete Balakrylem, pokud budete chtít.

Vůně Provence

Jak už bylo řečeno, levandule by měla být určující vůní. Zkuste mýdlo (například na www.dekorace-provence.com, nebo také na městských trzích a samozřejmě v kamenných obchodech). Nejde jen o to, že voní, ale také stylově vypadá.

Náš tip: Věděla jste, že vůně levandule krásně uklidňuje? Stačí pár kapek do koupele nebo na polštář.

Textilie v bytě

To je kapitola sama pro sebe. Můžete kombinovat zdánlivě nezkombinovatelné - klidně květiny, proužky, tečky, zvolit námořnický styl nebo použít režná plátna. Jde jen o to prostor nepřeplácat. Styl Provence je založený na mnoha textiliích - zejména polštáře, podsedáky a přehozy dominují - proto je těžké říct si dost.

bellarose.cz

Zpráva ode dveří

Dejte všem příchozím hned u vstupní branky najevo, do jakého království vstupují. Stylová schránka z e-shopu www.home-decor.cz.

Ve stínu markýzy

Francouzská markýza udělá divy nejen na pohled zvenčí, ale i zevnitř. Pořiďte si ji třeba na balkon. Výrobek klasických rozměrů vás bude stát od dvou do tří tisíc korun.

Náš tip: Kdo tvrdí, že nemůžete mít okna nebo vstupní dveře natřené na modro?

Nezapomeňte na balkon

Až se dostatečně vyřádíte vevnitř, vhrněte se na balkon a zahradu.

bellarose.cz