Často nám vyráží mezi záhonky jako plevel, který bez milosti likvidujeme, aniž bychom si uvědomili, co všechno s ním ničíme. Dejme si proto pozor na prolamované vějířky jemně ozubených lístků sbíhající se do hvězdicového kalíšku, v jehož středu se každé ráno třpytí kapka rosy. Ta se stala inspirací mnoha básníků a alchymistů, kteří věřili, že s pomocí této tekutiny vyrobí zlato.

Mohlo by vás také zajímat: Bylinky pro snadnější početí, těhotenství i porod nebo Bylinky: 5 druhů vhodných na balkon či parapet

Použití do kytic

My se však raději držme při zemi, kde zespodu chloupkaté listy kontryhele vytvářejí přízemní růžice, nad nimiž se pohupují na dlouhých stopkách svazečky dvou až tří milimetrových kvítků zelenožluté barvy. Ty jsou pro svoji trvanlivost ceněny floristy, kteří je využívají jako doplněk do vázaných kytic.

Ozdoba přírodních zahrad

Kontryhel (Alchemilla vulgaris) patří k rodu zahrnujícímu na 250 druhů vytrvalých bylin tvořících porosty na loukách, skalnatých svazích i ve světlých lesích nejrůznějších částí severní polokoule i horských partií tropické Afriky, Indie a Indonésie. Mezi zahrádkáři si získal oblibu zejména pro neobvyklý tvar listů a nevšední rozvětvené květenství. Často bývá pěstován v přírodních partiích zahrad, vzhledem k nižšímu vzrůstu, okolo 10 až 30 cm, nachází své uplatnění i na skalkách.

Léčivka na gynekologycké obtíže i pro snadnější početí

O kontryhelu se už od starověku tvrdilo, že má téměř zázračné účinky na zdraví ženy. V podobě čajů snižuje bolestivost při menstruaci, omezuje nadměrné krvácení a hlavně pomáhá při otěhotnění. V době gravidity zase posiluje děložní svalstvo, čímž významně omezuje možnost potratu. Starší ženy, které mají již období plodnosti za sebou, pak ocení jeho blahodárný vliv v průběhu klimakteria, neboť zmírňuje nervozitu, pomáhá překonat nespavost či nadměrné pocení a úzkost. Spolu s dalšími bylinami se využívá ve formě sedacích koupelí k léčení chronických zánětů vaječníků a výtoku z pochvy.

Čaj z kontryhele

Připravíme přelitím 2 až 4 lžiček vroucí vody, poté ještě uvedeme nálev do varu a necháme 10 minut odstát. Denní dávka je 2 šálky.

Pěstování

  • V jakýchkoliv vlhčích půdách na plném slunci nebo částečném zastínění.
  • Dobře zaplní nevyužitá místa okrajových částí zahrádky, může růst jako obruba okolo malých stromů.
  • Kontryhel lze pěstovat též jako domácí rostlinu.

Množení

  • Jarním výsevem do nádob ve studeném pařeništi nebo ven do vlhké půdy. Pak je ovšem třeba rostliny vyjednotit.
  • Semenáčky sázejme na vzdálenost do 60 cm.
  • Dělení trsů provádějme na jaře nebo na podzim.

Sběr a uchování

  • Listy, popřípadě celá nadzemní část, se nejčastěji sbírají v době květu.
  • Suší se ve stínu na vzdušném místě.
  • Uchovávejte v nádobách nebo plátěných či papírových sáčcích.