Konec okoralým a plesnivým krajícům. Tipy, jak prodloužit bochníku chleba život

chleba
Prohlédněte si všechny fotografie (16)

Chleba byl vždycky základem jídelníčku. Jak to, že ho naše babičky dokázaly uchovat čerstvý a vláčný déle než týden a my pomalu po pár hodinách od koupě vyhazujeme okoralý bochník?

Včera a dnes

Bez krajíce chleba si jen těžko představíte všední den. Když zplesniví, vyhodíte ho. Ztvrdlé zbytky odnesete sousedce pro králíky. V minulosti byl chleba mnohem více ceněný a vláčný a jemný vydržel klidně i týden. A když i tak okoral, namáčel se do zeleninové polévky nebo bílé kávy. Může za "chlebové trable" pozměněná a ošizená receptura nebo špatné skladování? Obojí!

Bez lednice o den více

Je-li chleba správně upečený a odleželý, měl by vydržet sedm dnů. Po celou dobu ztrácí střídu, vysychá a drobí se. Uložením v lednici, kde se teplota pohybuje do 10 stupňů, proces zbytečně urychlíte. V teplém nebo vlhkém prostředí zase dáváte prostor množení bakterií a vzniku plísní. Ideální "chlebová" teplota je v rozmezí 20 a 25 stupňů.

Chleba je základem jídelníčku.

Vezměte bambusovou nebo lněnou utěrku a chleba do ní zabalte. Ne pevně, ale protilehlé cípy lehce přehoďte přes sebe. Takto ovázaný bochník uložte do dřevěného boxu, kde bude chráněný před vnějšími vlivy. To samo o sobě ale nestačí. Jednou týdně si připravte slabý roztok z octa a vše pečlivě vytřete. Pokud nemáte vhodnou nádobu na jeho uložení a nechcete do ní investovat, skvěle poslouží igelitový sáček nebo taška. Vkládejte do ní ale jen do utěrky zabalený chléb. Kontakt kůrky s plastem by po sobě zanechal nepříjemnou pachuť.

K ledu

Nákup pečiva do zásoby je ryze český nešvar. Čtyři dny starý chleba, který už mele z posledního, se hodí spíš na topinky než zamrazení. V jakém stavu ho uložíte, takový ho po týdnech nebo i měsících vytáhnete. Neplatí, že by mrazem chleba zvláčněl nebo byl nadýchanější. Čerstvé pečivo uložte do krabičky (ne sáčku) a udržujte konstantní teplotu pod - 18 stupni.

K rozmrazení ale v žádném případě nepoužívejte mikrovlnnou troubu. Jen těžko byste odhadli správný režim a chleba by během pár minut pustil vodu a vlhkost a přišel o všechny chutě. Dejte mu čas a nechte ho roztát při pokojové teplotě.

Přímý řez

Ve vybavení kuchyně by neměl chybět nůž na chléb. I když ho drtivá většina domácností postrádá, jeho ozubené ostří má svůj smysl. Bochníkem projede jako břitva a nestlačuje kůrku k sobě. Řezná plocha nezůstane otřepaná a drobivá, ale zacelená a nepropustí vlhkost ani zárodky plísní.

Poučení na závěr

Nikdy nepokládejte chleba spodní kůrkou nahoru, aby se kolíbal. Všechno v domě - od pořádku po rodinné vztahy - by se obrátilo naruby. Stejné pravidlo platí dodnes i o řezu, který musí být rovný a ne sešikmený, protože "kdo nesrovná se s chlebem, bude mít potíž i s lidmi."

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky