Dobrá ústní hygiena je základ. Zuby se prostě musí čistit, jinak se zubnímu kazu neubráníte. Článek o péči o chrup by však patřil do jiné rubriky. Jenomže všechno souvisí se vším, a tak pokud se o zuby nebudete řádně starat, může to pořádně provětrat rodinný rozpočet. Návštěva zubaře se totiž může pěkně prodražit. Na kolik vás může vyjít?

Plomba

Málokterý dospělý má natolik dokonalý chrup, že se čas od času nesetká se zubním kazem a s plombou. Zdravotní pojišťovny však platí pouze obyčejnou amalgámovou a dokonce již několikrát proběhla diskuze o tom, že by si pacienti hradili veškeré plomby sami. Důvod je jasný – v Česku se ročně dělá 5,5 milionu plomb a pojišťovny za ně dají 1,2 miliardy – a to není málo.

Za kolik: Nadstandardní plomba z amalgámu: 500 až 1 500 Kč, bílá plomba: 500 až 1 800 Kč.

Korunka

Pokud již zub není možné vyléčit, může jej zubař zabrousit a dát pod korunku. Je to vlastně umělý zevní plášť zubu v barvě a tvaru zubu. Je-li dobře zhotovená, pak je téměř k nepoznání. Plastové korunky hradí pojišťovna, metalokeramickou korunku dotuje a celokeramickou si pacient hradí sám.

Metalokeramická korunka: 3 000 až 7 000 Kč
Celokeramická korunka: cca 6 000 Kč

Zubní implantáty

Pokud potřebujete nahradit celý chybějící zub, anebo zubů několik, můžete si nechat do čelisti zavést zubní implantát. Za krásný úsměv a dokonalý chrup však budete muset zaplatit, protože zdravotní pojišťovny implantáty nehradí.

Za kolik: Záleží na značce implantátu – ceny se pohybují od 7 000 až do 20 000 Kč za jeden implantát bez korunky. Minimální částka za jeden kompletní zub je cca 14 000 Kč, celý dolní oblouk vyjde zhruba na 67 000 Kč, horní oblouk na 195 000 Kč až na více než čtvrt milionu.

Kafe.cz zjistilo

Proč má každý zubař jiný ceník?

Jiří Kantor, zubní lékař

„Výkony jsou přesně definovány jak co do rozsahu, tak pokud jde o použitý materiál. Jestliže vám tento rozsah a materiál vyhovují, jsou hrazeny vaší zdravotní pojišťovnou. Jiná situace nastane, když budete chtít ošetření pomocí takových materiálů a metod, které nejsou na se-znamu hrazené péče uvedeny. Ne zcela přesně se pro tyto případy užívá slovo nadstandard. Tady cenu stanoví samostatně každý lékař na základě výpočtu, do nějž se zahrnuje všechno, co nějak může ovlivnit výsledek, tj. používaný materiál, počet zaměstnanců, nájem za ordinaci, ceny energií a služeb, vstupní investice... Není tedy univerzální odpověď na otázku, kolik stojí bílá plomba. Více na hlavní pražské ulici u lékaře s nově zařízenou ordinací se dvěma asistentkami a sekretářkou, méně ve ztracené Lhotě u zubaře, který používá Stalina pamatující stroj a metody a pracuje sám...“

Zdroj: zubnistranky.cz

Co ještě zaplatíte u zubaře

Poplatek 30 Kč

  • Při návštěvě, kdy je provedeno vyšetření (i dílčí), s výjimkou preventivní prohlídky

Poplatek 90 Kč

  • Při návštěvě zubní pohotovosti či při ošetření jiným než registrujícím lékařem

Poplatek se neplatí

  • Při preventivní návštěvě (u dětí 2x ročně, u těhotných žen 2x za těhotenství, u dospělých jed-nou ročně, a to až při druhé prohlídce v kalendářním roce)
  • Při samostatném rentgenovém vyšetření
  • Při ošetření bez vyšetření (zubní náhrada, ošetření kořenových kanálků)
  • Při dispenzární péči u dětí a těhotných žen (například vrozené vady chrupu a podobně)

Od poplatků jsou osvobozeni

  • Pacienti v hmotné nouzi, děti z dětských domovů, lidé v ochranné léčbě či karanténě.

Poplatky nevybírají

  • Zubaři, kteří nemají smlouvu se zdravotní pojišťovnou, a pacient jim péči platí celou ze svého.

Zdroj: tyden.cz