Diskutujte: Smrdí také váš kolega v práci? Obtěžují vás kolegové ještě něčím jiným? Napište své rady!

Možná vám připadá zcela normální používat ve 21. století deodorant, holit si nohy, denně si dát sprchu… Jenže to, co se zdá samozřejmé vám, pro ostatní platit nemusí. Stačí se párkrát projet metrem nebo tramvají. Když je venku teplo, hned si budete připadat jako na jiné planetě. Neoholená podpaží ještě překousnete. Ale když na chloupcích ulpívají kapky potu a vy se nemůžete ani nadechnout, protože co je antiperspirant, dotyčný nikdy neslyšel, nebude vám do zpěvu. V tomto případě to vyřešíte – postoupíte dál, anebo vystoupíte. Ovšem pokud smrdí váš kolega v práci, bude to mnohem horší. Z kanceláře totiž vystoupit nemůžete…

KAFE.cz zjistilo:

  • Nadměrné pocení je typické pro lidi trpící nadváhou.
  • Lidské tělo má přes 2,5 milionu potních žláz. Více jich mají ženy, ale paradoxně se potí méně.
  • Průměrná žena vypotí 0,57 litrů za den, avšak muž 1,12 litru.
  • Nadměrné pocení může být také nemoc. Nazývá se hyperhidróza a trpí jí asi půl procenta Čechů.

Kolega smrděl, dala jsem výpověď!

„Když jsem nastoupila do nové práce, byla jsem nadšená. Až do chvíle, než přijali nového kolegu. Byl milý, ochotný, ale měl zásadní chybu – strašně smrděl! A co bylo nejhorší – dali mi ho do kanceláře. Práci jsem začala nenávidět, bylo mi zle celou pracovní dobu. Potil se, páchnul, nosil týden jednu košili a navíc mu smrděly nohy,“ vypráví paní Silvie (38). „Koupila jsem mu deodorant, nepoužíval ho. Zkusila jsem mu to naznačit, nepochopil to. Nakonec jsem šla za šéfem – řekl mi, že je skvělý pracovník a já přecitlivělá. Víte, jak to dopadlo? Výpověď jsem dala já – kvůli smrdícímu kolegovi,“ dokončuje.

Páchnoucího kolegu ihned řešte

Nadměrné pocení (stejně jako zápach z úst a nevábně vonící nohy) jsou handicapy, které jiné obtěžují a dotyčného mohou vyřadit ze společenského života. Anebo mohou odrovnat ty, kdo s nimi chtě nechtě musejí být v blízkém kontaktu, třeba právě kolegy v práci. Pokud se něco podobného stane i vám, situaci začnete řešit co nejdříve. Dotyčný o problému ani vědět nemusí, protože svůj pach zkrátka necítí. Přinášíme pár tipů, jak situaci vyřešit.

Tipy KAFE.cz:

Jak dát kolegovi najevo, že smrdí

  • Koupit mu antiperspirant, případně i další potřeby (sprchový gel, toaletní vodu, sprej do bot a na nohy) s tím, že bude oblíbenější, když vše bude používat.
  • Vzít ho na pivo. Ideální by ovšem bylo, kdyby jej pozval jiný muž a mezi řečí u piva mu o problému řekl.
  • Promluvit s ním přímo. Není jednoduché za někým přijít a říct mu, že smrdí. Pokud to ale jinak nejde, v nějaké vhodné chvíli mu na rovinu, ale taktně, řekněte, že vás pach obtěžuje, a navrhněte řešení. Muži věc většinou berou lépe než ženy.
  • Jít za šéfem. Pokud opravdu nic nepomůže, svěřte se s problémem šéfovi. On by měl věc řešit, protože i vaše pracovní výkonnost může díky problému klesat.