Proces přeměny kolostra v mléko zralé probíhá od 40 hodin po porodu až do 14 dnů. Kalorická hodnota mateřského mléka je zhruba 67 kcal/100 ml. Složení mateřského mléka není stálé a mění se nejen v průběhu jednoho kojení, ale během celého období. Tím se jeho složení přizpůsobuje individuálním potřebám dítěte. Mateřské mléko obsahuje kromě imunoglobulinů mnoho dalších látek, které regulují vývoj a růst dítěte. Kojení navíc působí kladně na psychický a také citový vývoj dítěte. Kojení má vliv i na zdraví matek, napomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny prsu a vaječníků. A v neposlední řadě kojení posiluje pouto mezi matkou a dítětem. Dítě cítí teplo a bezpečí náruče své matky.

Když kojenecká výživa, tak co má obsahovat?

Podle odborníků je preferováno kojení do 6 měsíců věku dítěte a následně zavádět příkrmy, ale v kojení pokračovat do 2 let věku dítěte, někdy i déle. Mohou ale nastat situace, kdy matka kojit nemůže, ať už ze zdravotních či jiných důvodů. V takovém případě je potřeba důkladně zvážit, jakou náhradu mateřského mléka pro své dítě zvolit. „V kravském mléce je oproti mateřskému mléku vyšší obsah bílkovin a minerálních látek. A právě tyto vlastnosti činí surové kravské mléko nevhodné pro kojence,“ říká odborník na dětskou výživu Richard Zelenka ze společnosti Humana, která se na dětskou výživu specializuje.

Složení mateřského mléka je pro výrobu náhradní kojenecké mléčné výživy vodítkem. Tato náhradní mléčná výživa by měla být používána jen v případě potřeby, a to na základě doporučení odborníka. Počáteční kojenecká výživa musí obsahovat upozornění, které vyjadřuje přednost kojení před náhradní mléčnou výživou, stejně jako nesmí obsahovat obrázky, které by výrobek idealizovaly.

Mléčná výživa jako mateřské mléko?

Základem pro výrobu náhradní mléčné výživy je kravské mléko, pouze ve vzácných případech je použito mléko jiných savců. Výrobci umělé výživy se snaží přiblížit složení náhradní mléčné výživy v maximální možné míře mléku mateřskému. Náhradní mléčná výživa je také obohacována o probiotika a prebiotika. Rozsah produktů umělé výživy zahrnuje druhy výživy nejen pro různé věkové kategorie, ale také pro specifické zažívací nebo zdravotní problémy. Mezi nejčastější zažívací potíže dětí patří koliky, zácpy, refluxy, průjmy nebo alergie. Tento problém může být řešen výběrem správné značky náhradní mléčné výživy.

„Aby v kojeneckých produktech mohl být zachován přírodní charakter, je třeba jej zpracovat do 48 hodin. Díky dodávkám mléka přímo od regionálních zemědělců snižujeme počet výrobních kroků a zvyšujeme kvalitu mléka,“ popisuje recept na úspěch Zelenka.

48 hodin pro nejvyšší kvalitu a chuť

Přestože se situace v České republice zlepšuje, máme stále co dohánět. Vyspělé země EU nám v tomto mohou být vzorem. „V naší společnosti trváme na dodržování pravidel welfare, tedy zachování základních podmínek života a zdraví zvířat v souladu s jeho životním prostředím,“ pyšní se Zelenka ze společnosti Humana, která vyrábí právě umělé kojenecké výživy, a proto je pro ně kvalita a chuť mléka opravdu důležitá. A popisuje nejdůležitější zásady: „Zvířata dostávají různorodá krmiva, která nepochází z GMO surovin, což je jinak běžná praxe zemědělců. Minimálně část těchto krmiv musí být čerstvá a často pochází přímo z farmy. Zvířata mají stálý přístup na otevřená prostranství a jsou chována v adekvátních skupinách pro minimalizování stresu. Důraz je kladen na prevenci onemocnění a je zakázáno např. podávání hormonálních preparátů. Základem je pravidlo 3D – desinfekce, desinsekce a deratizace. Protože pouze zvíře chované ve vhodných podmínkách je schopno pravidelné a kvalitní produkce.“

Aby v produktech mohla být zachována čerstvost a plná chuť mléka, je třeba jej zpracovat do 48 hodin, což potvrzuje i Zelenka: „Aby si mléko zachovalo nejvyšší kvalitu a bylo co nejméně poškozeno, máme pravidelné dodávky přímo od 29 regionálních zemědělců, čímž snižujeme počet výrobních kroků a zvyšujeme kvalitu mléka.“ A filosofie společnosti Humana sahá ještě dál - díky regionálnímu zastoupení farmářů se minimalizují dodací lhůty, snižují se vzdálenosti při převozu, a tím se také snižuje zátěž životního prostředí. „Díky tomu máme veškeré procesy pod kontrolou pro maximální bezpečnost produktů, což je velice důležité,“ říká Zelenka.

Pro novorozence a kojence je nejvhodnější stravou mateřské mléko. Pokud maminka z jakéhokoli důvodu nemůže nebo nechce kojit, je nutné nahradit mateřské mléko umělou mléčnou výživou, která se co nejvíce snaží napodobit složení mateřského mléka. Po více než šedesáti letech vývoje přináší společnost Humana na trh mléčnou výživu, která je inspirována mateřským mlékem při zachování přirozeného a šetrného způsobu dojení i zpracování mléka, bez použití geneticky modifikovaných krmiv. Naše děti jsou naše budoucnost a nová generace, která bude pokračovat ve změnách, jež naše generace započala.