Ačkoliv si kečupy často spojujeme s nezdravým jídlem, ne vždy však musí kečup sekundovat sendvičům a smaženým hranolkům. Rajčata, jako hlavní přísada při výrobě kečupu, jsou jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Mimochodem někteří botanikové se domnívají, že rajčata jsou ovoce. Nicméně z kulinářského hlediska patří spíš do skupiny zeleniny. Zaprvé nejsou tak sladká jako ovoce, zadruhé jejich chuť je bližší té zeleninové.

Jak příroda vybarvuje

Protože by rajčata neměla chybět v naší stravě, proč je nekonzumovat právě v podobě kečupu? Rajčata v kečupech Hellmann´s se pěstují výhradně na slunci, a proto získávají jemně nasládlou chuť a především i krásně červenou barvu. Právě barva je velkou předností kečupů Hellmann´s. Rajčata jsou totiž zdrojem lykopenu. To je druh karotenoidu, tedy látky, která dodává ovoci i zelenině barevnost od žluté až po zářivě červenou. A čím více slunce, tím více přírodního barviva. Právě proto mají kečupy Hellmann´s červenou barvu bez jakýchkoliv umělých přísad.

Rajčata v boji proti volným radikálům

Lykopen má však ještě jednu nespornou výhodu. Kromě barviva je také antioxidantem. Lidské tělo potřebuje antioxidanty, aby mohlo odstraňovat volné radikály. Ty narušují lidský organismus, který pak snáz podlehne nemocem. Antioxidanty, které proti volným radikálům bojují, si lidské tělo sice dokáže vyrobit, ale ne v dostatečné míře. Proto jsou rajčata ideálním zdrojem lykopenu a tedy vhodným způsobem, jak podporovat vlastní organismus. Není to však jen lykopen, co z rajčat lidské tělo přijímá. Rajčata jsou i zdrojem draslíku a vitamínů C, E a několika vitamínů skupiny B.

Kečup Hellmann´s vydrží i bez konzervatnů

Ačkoliv kečupy Hellmann´s zaručují dlouhotrvající čerstvost, nemusí nutně obsahovat umělé konzervanty. A právě to je další z jejich přednostních vlastností. Aby si kečupy Hellmann´s ještě více zachovaly svou přírodní povahu, jejich trvanlivost zaručuje pasterizace a vinný ocet. Pasterizování funguje na principu prudké změny teploty potravin, aniž by se změnila jejich chuť. Kyselé prostředí způsobené vinným octem pak nesnáší všechny bakterie, které by mohly potraviny ohrožovat. Proto jsou kečupy Hellmann´s v bezpečném prostředí i bez umělých konzervačních látek.

Rodina kečupů Hellmann´s

Kečup Hellmann´s, to znamená mnohem víc než jen kečup jemný a ostrý. Rodina Hellmann´s vám nabízí hned pět různých variant kečupů. Můžete vybírat mezi klasikou, jemnou pikantností i originálními chutěmi. Za všech okolností však počítejte s tím, že v láhvi kečupu Hellmann´s kupujete zhruba 8 - 10 čerstvých, na slunci uzrálých rajských jablíček.

1. Kečup JEMNÝ - ten je snad nejoblíbenější z celé rodiny kečupů Hellmann´s. Je to věrná klasika, kterou nepohrdne žádný labužník. Jemně nasládlou chuť rajčat doplňuje česnek, cibule a směs koření. Kečup zakoupíte v praktické průhledné plastové láhvi o objemu 490 g nebo 860 g.
2. Kečup JEMNĚ PÁLIVÝ - je ideální pro ty, kdo chtějí, aby jídlo mělo říz. Vyzrálá rajčata doplňuje nejen cibule a česnek, ale i směs koření: kayenský pepř, černý pepř, bobkový list a hřebíček. Ideální kombinace pro lákavou vůni s ostřejším nádechem. A proč ten ostřejší nádech? Kayenský pepř je totiž jiný název pro čili papričku, které vděčíme právě za jemně pálivou chuť tohoto kečupu Hellmann´s. Vyrábí se ve dvou velikostních baleních. Pokud si chcete pálivý nádech kečupu užívat vždy, pak zvolte plastovou láhev o objemu 860 g, pokud ostřejší jídla připravujete jen občas, pak na vás čeká láhev o objemu 490 g.
3. Kečup EXTRA OSTRÝ - ocení ho ti, kdo mají chuťové buňky z oceli a jemně pálivý kečup je pro ně příliš slabý. Kečup Hellmann´s Extra ostrý obsahuje stejné koření jako kečup Jemně pálivý, ovšem v dvojitém množství. Proto je ideální pro ty, kdo milují ostrá, velmi pálivá jídla. Extra ostrý kečup můžete koupit v plastové láhvi o objemu 490 g.
4. Kečup NAPOLI jemný - je spolu s kečupem Bavaria nejmladším přírůstkem rodiny kečupů Hellmann´s. Z průhledné láhve o objemu 490 g na vás dýchne vůně jihu. Ne nadarmo jsou rajčata důležitou ingrediencí středomořské kuchyně. V Itálii se rajčata snoubí s bazalkou a oregánem, a vznikne tak nezaměnitelné aroma, které vám připomene letní dovolenou u moře. Kečup Hellmann´s Napoli navíc ochucuje tymián a rozmarýn. Svěží kombinaci aromatického koření si prostě zamilujete.
5. Kečup BAVARIA jemný - jeho dominantou je kromě vyzrálých rajčat pažitka a také cibule. Koupíte ho v praktické plastové láhvi o objemu 490 g. Když tento kečup pootevřete, jeho aroma vám přinese vzpomínku na letní grilování. Kečup Bavaria je totiž ideální právě ke grilovanému masu. Doplní třeba steak nebo i ražniči. Tak proč nezkusit funkci grilu ve vaší troubě a připomenout si letní pohodu na zahradě. A pokud vaše trouba funkcí grilu nedisponuje, tak prostě připravte přírodní vepřové nebo kuřecí maso na ostřejším plameni a podávejte ho právě s kečupem Hellmann´s Bavaria.

Kečup nemusí vždy jen dochucovat

Jsme zvyklí přidávat kečupy k jídlu, když chceme chuť zvýraznit nebo ozvláštnit, až když pokrm podáváme na talíři. Tak samozřejmě můžete použít všechny kečupy Hellmann´s. Ale co to zkusit i jinak? Kečup je totiž ideální jako přísada do marinád nebo při výrobě dresinků. Zkuste tedy například kuřecí špízy v marinádě z kečupu Napoli. Špízy složte na špejli podle své fantazie a pak je naložte do marinády z Hellmann´s Kečupu Napoli, medu, drceného barevného pepře a soli. Nechte přes noc uležet a druhý den upečte v zapékací misce. Další recepty pro originální využití kečupů Hellmann´s najdete na www.hellmanns.cz ve složce recepty.