Brownies s banány a kokosovou pěnou

Co budete potřebovat: 225 g moučkového cukru, 165 g vařených, oloupaných a prolisovaných brambor, 3 vejce, 120 g mandlové moučky, 90 g hořké čokolády, 45 g másla, 2 lžičky kakaa, špetka soli; na doplnění: 3 banány, 100 g kakaových sušenek; na kokosovou pěnu: 400 ml kokosového mléka, 250 ml smetany na šlehání, 200 ml mléka, 90 g cukru, 8 plátků želatiny, špetka soli

Postup:

1. Nakrájenou čokoládu rozpustíme v kovové misce ponořené do horké vodní lázně, přidáme máslo a společně rozmícháme dohladka. Pak přimícháme prosetý cukr a misku vyjmeme z lázně. Do mísy nasypeme mandlovou moučku a po lžících do ní přimícháme prolisované brambory. Po jednom přidáme vejce, pak kakaový prášek a na závěr čokoládovou směs a vše opatrně promícháme.

2. Těsto rozetřeme na pekáč vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 - 25 minut.

3. Želatinu namočíme do větší mísy se studenou vodou a necháme nabobtnat. V kastrůlku krátce povaříme obě mléka s cukrem a špetkou soli. Směs odstavíme z ohně, vmícháme do ní vymačkanou želatinu a necháme vychladnout. Jakmile směs začne houstnout, vmícháme do ní ušlehanou smetanu.

4. Na vychladlý plát těsta rozložíme plátky ze 2 banánů, rozetřeme na něj připravenou směs a necháme v chladu ztuhnout. Na závěr plát posypeme rozdrcenými sušenkami, rozložíme na něj plátky ze zbylého banánu a nakrájíme ho na čtverečky.

Čokoládové brownie s ořechy se sorbetem z limety

Co budete potřebovat: Na brownie: 375 g másla, 400 g tmavé čokolády, 700 g cukru, 50 g višňového džemu, 8 vajec, 1 balíček vanilkového cukru, 5 g soli, 125 g kakaa, 375 g hladké mouky, špetka černého pepře, 600 g višní, 200 g vlašských ořechů; na sorbet: kůra a šťáva z 1 limetky, 200 g cukru, 200 g vody, 30 g čerstvé bazalky, 300 g bílého jogurtu

Postup:

1. Rozpusťte čokoládu s máslem, přidejte dávku cukru – 225 g + višňovou marmeládu. Vyšlehejte vejce s dávkou cukru – 475 g, přidejte sůl a vanilkový cukr. Rozmíchejte kakao s moukou, ořechy a pepřem. Vyšlehaná vejce smíchejte s rozpuštěnou čokoládou a přidejte mix mouky s kakaem, ořechy a pepře. Nakonec směs smíchejte s višněmi. Pečeme na plechu cca 40 min při 180 °C.

2. Na sorbet si z cukru a vody uděláme cukerný rozvar (mírně povařit). Kůru z limetky důkladně omyjeme, nastrouháme do vylisované šťávy. Otrhané lístky bazalky mixujeme v dávce cukerného rozvaru. Zbylou dávku rozvaru smícháme s mixem bazalkové směsi, šťávy z limetky a jogurtem. Vzniklou směs mrazíme za postupného míchání.

Hot Brownie

Co budete potřebovat: 500 g čokolády na vaření, 250 g másla, 720 g cukru krystal, 8 vajec, sůl, 250 g hladké mouky, 100 g kakaa, 1 kypřicí prášek do pečiva

Postup:

1. Čokoládu (400 g) rozehřejeme spolu s máslem. V misce si ušleháme vejce s cukrem a solí a poté přidáme kakao a rozehřátou čokoládu a vše pořádně promícháme. Nakonec postupně přidáváme hladkou mouku, prášek do pečiva a pomalu vše spojíme. Na závěr opatrně vmícháme zbylou, na kousky nasekanou čokoládu.

2. Těsto nalijeme do předem vymazané formy a pečeme nejprve při 180 °C 25 minut a po zmírnění teploty na 170 °C pečeme dalších 25 minut.

3. Po vyjmutí z trouby necháme alespoň 4 hodiny v chladu a pak krájíme na úhledné kostičky. Jako doplněk se dává na talíř vanilková zmrzlina a čerstvá máta.

Mohlo by vás zajímat: Cheesecake 4x jinak