Úplně prvním příkladem je samotná koupě nemovitosti. Důvodem pro odhadnutí ceny nemovitostí je potřeba zjistit, zda cena uvedená v inzerátu, je relevantní vzhledem ke skutečnému stavu nemovitosti.

Pokud nedisponujete dostatečnou finanční sumou pro nákup nemovitosti, je potřeba si vzít hypotéku, díky níž si budete moci koupi nemovitosti dovolit. I s tímto krokem je odhad ceny nemovitosti spojen. V tomto případě odhad ceny vyžaduje přímo banka.

Dalším důvodem, kdy je potřeba odhad nemovitosti, nastává v případě výpočtu daně z nabytí nemovitosti. Odhad je také potřeba při vyřizování dědictví, aby se jasně stanovilo, kdo bude co dědit a „za kolik“. Dále také potřebujeme znát hodnotu našeho domu při rozvodu manželství, aby se zajistilo spravedlivé dělení majetku, který pár nabyl v průběhu společného života.

V případě, že nemovitost vkládáme do majetku firmy, například jako prostory pro společné kanceláře či za jiným účelem je potřeba znát také cenu naší nemovitosti.

Dalším příkladem, kdy se dostaneme do situace, kdy je potřeba mít odhad naší nemovitosti je typicky při exekuci či soudních sporech, v těchto případech odhad nemovitosti výslovně vyžaduje soud. Odhad nemovitosti dále potřebujeme také v situaci, kdy se rozhodneme, že svůj dům či byt, bychom chtěli prodat, takže je potřeba vědět, jakou cenu umístit na stránky realitních kanceláří.

Přestože celý proces obchodování s nemovitostí je náročný, v případě, že se obrátíte na profesionály, budete mít nejen o mnoho starostí méně, ale pravděpodobně budete spokojenější i po finanční stránce. Ne nadarmo se říká, že za hloupost se platí.