Káva, putování za tajemstvím kávových specialit

Vychází originální cestovatelská kuchařka s názvem „Káva, putování za tajemstvím kávových specialit“, která obsahuje 70 výjimečných receptů. Jeden za každý rok existence značky Nescafé.

Značka NESCAFÉ, která patří do portfolia společnosti Nestlé A.S., v rámci vyvrcholení oslav významného výročí (70 let od svého vzniku) připravila ve spolupráci s Jorgem Zorro originální kuchařku s názvem „Káva, putování za tajemstvím kávových specialit“. Tato kuchařka obsahuje 70 zajímavých receptů, pocházejících ze zemí, kde se pěstuje káva. Ingrediencí, použitou v každém receptu, je rozpustná káva NESCAFÉ.

Limitovaná edice výjimečné kuchařky

„V rámci oslav 70 let NESCAFÉ jsme pro naše obchodní partnery a zákazníky připravili limitovanou edici kuchařky se 70 originálními recepty (70 receptů = 70 let). Kniha však není pouze obyčejnou kuchařkou, ale zároveň i cestovatelskou reportáží plnou autentických zážitků a fotografií z oblastí, kde se pěstuje káva. Čtenáři se přitom dozví i zajímavé informace o objevení a pěstování kávy jako takové. Vše je vsazeno do historického rámce, a tak má čtenář možnost spojit si významné milníky z historie kávy s historickými událostmi v Evropě,“ vysvětluje Hana Chybová, marketingová manažerka značky NESCAFÉ. „V kuchařce se tak dozvíte, nejen jaké lahodné pokrmy si můžete z kávy NESCAFÉ připravit, ale dočtete se i mnoho zajímavého o původu kávy, o jejím pěstování, ale především o lidech, pro něž je káva zdrojem obživy.“

Kde kuchařku koupit? Nebo vyhrát?

  • Limitovaná edice kuchařky „Káva, putování za tajemstvím kávových specialit“ bude k dostání od prosince na stránkách www.nescafe.cz a to na dobírku za 499,- Kč
  • Kuchařku můžete navíc vyhrát v naší soutěži od 1. do 14. prosince
  • A na Kuchyne.cz ji můžete vyrát taky, stačí do konce prosince poslat recept na vánoční jídlo nebo nápoj, který pak čtenáři ohodnotí lépe než jiné recepty

Kde se vzaly recepty?

Recepty pocházejí z oblastí, kde se káva pěstuje, tedy z kontinentů Jižní Ameriky, Afriky a Asie. Celkem jde o 18 následujících států: Mexiko, Honduras, Nikaragua, Kostarika, Panama, Kuba, Jamajka, USA, Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Peru, Brazílii, Etiopie, Jemen, Indonésie, Vietnam a Srí Lanka. Recepty z různých zemí posbíral cestovatel a dobrodruh Juraj Liška zvaný „Jorge Zorro“.

„Jako účastník několika expedic do Latinské Ameriky a do dalších koutů světa jsem se setkal se zajímavými lidmi, pro něž káva představuje jediný způsob obživy, a velmi mne zaujal jejich životní styl. Rozhodl jsem se proto podělit se se svými zkušenostmi i s českými čtenáři a připravil jsem kuchařku plnou nejen originálních receptů z kávových oblastí, ale i cestovatelských zážitků, abych co nejvěrněji přiblížil život v kávových oblastech,“ říká Juraj Liška.

V každém receptu je káva

Ingrediencí použitou ve všech receptech v kuchařce je rozpustná káva NESCAFÉ. Vzhledem k tomu, že NESCAFÉ nabízí několik druhů rozpustné kávy, které se liší chutí, silou a aroma, je k receptům přiřazen vždy takový druh, který odpovídá druhu pěstované kávy v dané oblasti, např. u receptů z Asie převládají druhy s vyšším obsahem zrn robusty (NESCAFÉ Italiano apod.), speciality z Jižní Ameriky naopak obsahují kávu s vyšším podílem zrn arabiky (NESCAFÉ Espresso, NESCAFÉ Gold).

„Původní recepty obvykle obsahují také mnohem více kávy, neboť lidé z kávových oblastí jsou na ni více zvyklí. Při přípravě jednotlivých jídel zde v Čechách jsem ovšem zjistil, že v některých případech může káva pro nás Středoevropany zcela neobvykle změnit chuť původních surovin, a proto jsem množství kávy v receptech upravil,“ doplňuje Juraj Liška. V kuchařce je zastoupeno více slaných jídel, což může být pro mnohé kulináře novinka, neboť káva je většinou spojována se sladkými jídly. Recepty jsou rozděleny podle náročnosti a doby trvání přípravy jídel do tří kategorií – příprava 30 minut, 1 hodinu a 1,5 hodiny. U každého receptu je rovněž označeno, jak je pokrm energeticky vydatný – vše symbolizují tři závaží – nejvíce kalorické jídlo = tři závaží, méně kalorické = dvě závaží a nejméně kalorický pokrm označuje jedno závaží.

Limitovaná edice kuchařky „Káva, putování za tajemstvím kávových specialit“ bude k dostání od prosince na stránkách nescafe.cz. Vánoční kuchařka bude tedy k dispozici na těchto stránkách (http://www.nescafe.cz/) a zároveň se o ni hraje ve vánoční soutěži na webu Kuchyne.cz, k němuž v průběhu prosince přibude i soutěž na Kafe.cz.

Vybrané recepty na ochutnání

Na ukázku vám přinášíme dva vybrané recepty z knihy, ať je můžete vyzkoušet, sami ochutnat a přesvědčit se, že jsou výborné!

Etiopské řezy
Tento recept pochází z Afriky. Je to lahodný moučník. Uvedené ingredience postačí pro 6 osob.

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce rozpustné kávy NESCAFÉ Classic

Tvarohová náplň:

  • 1 tvaroh
  • 1 kysaná smetana
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kávového likéru
  • 3 bílky
Příprava jídla
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které se nebude chytat mísy a bude dostatečně tuhé. Třetinu těsta odebereme a dáme do mrazáku asi na půl hodiny ztuhnout. Zbylý díl rozprostřeme na pekáček, který jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Než těsto v mrazáku ztuhne, připravíme si tvarohovou náplň: Rozmícháme dohladka tvaroh, kelímek kysané smetany, rozpuštěné máslo a cukr. Přidáme tuhý sníh ze tří bílků a špetky soli a nakonec vmícháme kávový likér. Náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto a na povrch nastrouháme těsto z mrazáku. Pečeme v rozehřáté troubě asi dvacet minut.

Grepová miska Patulai
Tento recept má svůj původ v Asii. Připravíte ho zhruba za hodinu a uvedené ingredience jsou zamýšleny pro 4 osoby.
  • 500 g aljašské tresky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 4 jablka
  • 2 pomeranče
  • 1 grapefruit
  • 1 lžíce škrobu
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička NESCAFÉ Gold
  • 1–2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička octa, sůl
  • 0,5 l drůbežího vývaru
  • 100 g zelených fazolek
Příprava jídla
Rybu nakrájíme na malé kousky. Na pánev nalijeme olej, ve kterém zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rybu a krátce osmahneme. Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na malé kostičky. Na stejné kousky nakrájíme také grapefruit a pomeranč, ovoce přihodíme na pánev k rybě a smažíme za občasného zamíchání dalších deset minut. Vývar smícháme se škrobem, medem, kávou, sójovou omáčkou, ochutíme octem, nalijeme na směs na pánvi a vaříme za stálého míchání ještě asi tři minuty. Podáváme s rýží. Pro efekt je skvělé servírovat směs v umyté slupce od rozpůleného grapefruitu jako v misce. Potom ke grapefruitové misce položené na talíř přidáme jako ozdobu sterilované zelené fazolky.

Společnost NESTLÉ na našem trhu

Kořeny společnosti NESTLÉ, největší potravinářské společnosti na světě, sahají do Švýcarska poloviny 19. století. Zakladatel firmy, lékárník Henri Nestlé, vyvinul v roce 1867 náhradní kojeneckou výživu – slavnou „Nestléovu dětskou moučku”. Společnost se po desítky let postupně rozrůstala – výrobu sušeného a kondenzovaného mléka doplnila o podnikání v mnoha dalších odvětvích potravinářství. Mezi strategické milníky NESTLÉ patří zahájení výroby čokolády (1929), úspěšné uvedení na trh první rozpustné kávy na světě NESCAFÉ (1938) a získání strategické značky MAGGI (1947). Na náš trh vstoupila společnost NESTLÉ již v roce 1890 právě s mléčnou kojeneckou výživou. Před rokem 1948 provozovala NESTLÉ v tehdejším Československu moderní mlékárenské závody v Moravském Krumlově a Hlinsku. Jako strategický investor se na náš trh vrátila NESTLÉ v roce 1992 vstupem do výroby čokoládových a nečokoládových cukrovinek v ČR a kulinářských výrobků v SR. V České republice NESTLÉ produkuje ve svých závodech ZORA Olomouc a SFINX Holešov čokoládové a nečokoládové cukrovinky pod značkami ORION, STUDENTSKÁ PEČEŤ, DELI, MARGOT, MODRÉ Z NEBE, BON PARI, JOJO a další. Na Slovensku vyrábí NESTLÉ v závodě Carpathia Prievidza široký sortiment kulinářských výrobků pod značkami MAGGI a CARPATHIA. NESTLÉ uvádí na trh také dovážené potraviny pod mezinárodními značkami, jako jsou tyčinky KIT KAT, instantní káva NESCAFÉ, kojenecká a dětská výživa NESTLÉ, potrava pro domácí zvířata PURINA, FRISKIES a DARLING. Prostřednictvím společnosti NESTLÉ zmrzlina jsou na trh dodávány zmrzliny NESTLÉ (MANHATTAN, EXTREME a další) a z produkce společnosti Cereal Partners pocházejí snídaňové cereálie NESTLÉ (FITNESS, NESQUIK apod.).

Více: www.nescafe.cz

Další články

čtenářů si právě čte tento článek