Příchod dítěte je nejen pro rodiče, ale také zbytek rodiny vždy velmi radostným okamžikem. Celých devět měsíců nosí matka dítě pod svým srdcem. S radostí očekává příchod tolik vytouženého potomka a rozhodně si žádná nepřipouští, že by zrovna její dítě nemělo být v pořádku. Ne všechny děti však mají to štěstí, že se narodí zcela zdravé. I přes pokroky medicíny a prenatálního screeningu se stává, že se dítě narodí s postižením či vývojovou vadou. Tak, jako malá Catherine.

Catherine se narodila s vrozenou a poměrně vzácnou genetickou vadou, která se projevuje jak fyzickými odlišnostmi, tak i mentálními. Velmi pomalý vývoj motoriky a další abnormality ve vývoji provází malou bojovnici Catherine od narození. Je překvapující, jak jsou děti s postižením obdařeny silnou vůlí a bojovností přežít a žít.

Po narození jí neonatologové a pediatři mnoho šancí nedávali, ale ona to dokázala. Vzepřela se svému osudu a společně s rodiči bojuje o každý den svého života. V nemocnicích sice tráví většinu svého života, ale usilovná péče lékařů, fyzioterapeutů a rodičů přinesla své výsledky. Cathy se v pěti letech bez pomoci a opory sama postavila a ušla své první krůčky. Motorika se jí rovněž výrazně zlepšila a díky pravidelnému cvičení rozpohybovala své prsty a dokáže už uchopit i drobné předměty.

Psychomotorický vývoj a jeho odchylky od stejně starých jedinců je jedna věc, druhá fyzický vzhled. Bohužel okolí nevnímá Cathy moc dobře a dává to mnohdy nevybíravým způsobem najevo. Cathy má ke svému tělíčku nepoměrně mnohem větší hlavu, zdeformovanou obličejovou část a nevyvinuté uši, z tohoto důvodu má navíc problémy se sluchem. Rodiče čelí den co den nevhodným otázkám okolí, PROČ? Proč si takto postižené dítě ponechali, proč těhotenství neukončili v jeho počátku nebo proč takto postižené dítě neumístili ihned po narození do speciálního ústavu.

Málokdo pochopí odhodlání rodičů Cathy. Na dítě čekali několik let, a i když genetické testy v prvním trimestru ukázaly, že plod není zcela v pořádku, lékaři rozsah postižení nebyli schopni s jistotu určit, proto se také Cindy a Mark rozhodli přivést Catherine na svět. Těhotenství i porod proběhl bez komplikací. Fyzické deformity v oblasti obličeje se bohužel vývojem více zvýrazňovaly. Rodiče malou Catherine přijali takovou, jaká je. Věnují jí každou chvilku a možná díky tomu se nenaplnily negativní prognózy lékařů. Cathy už nepozoruje svět v leže, umí se posadit, postavit a učí se prvním krůčkům. Víra v lepší zítřky, osobnost dítěte, jeho chuť žít, to vše je mnohem důležitější než vzhled a první dojem.